Topp 15

De 15 farligste dyrene for mennesker

Listen over verdens farligste dyr drypper av blod og gift. Men det er ikke alltid de største dyrene som er de farligste for oss mennesker.

En gruppe adrenalinjunkier kom tett på hvithaier utenfor Guadalupe i Mexico. Gjengen i buret er relativt trygg i buret - og det samme er fotografen på utsiden. De fleste ulykker med hai forekommer når haien ikke klarer å skille mennesker fra mat.
En gruppe adrenalinjunkier kom tett på hvithaier utenfor Guadalupe i Mexico. Gjengen i buret er relativt trygg i buret - og det samme er fotografen på utsiden. De fleste ulykker med hai forekommer når haien ikke klarer å skille mennesker fra mat. Foto: Daniel Bada, Caters News (Bulls)
Publisert

Det er ikke bare sylskarpe tenner og klør hos dyrene som tar livet av mennesker.

Listen er en cocktail av temperament, kraftige kjever, gifttenner, livsfarlige følgesykdommer og dyr i alle størrelser, som alle har menneskeliv på samvittigheten – noen flere hundre tusen.

Dødsfallene på listen er angitt i antall dødsfall pr. år.

15. Hai: 6 dødsfall

Foto: Alan Egan (Bulls)

Haiangrep er ganske sjeldne, selv om mange mennesker har en inngrodd frykt for dem. I 2014 ble hai bare notert for å ha drept 3 mennesker på verdensplan, mens tallet i 2015 var 6.

14. Ulv: 10 dødsfall

Foto: Ingo Gerlach, Caters News (Bulls)

Ulven angriper sjelden mennesker, men en undersøkelse viser at de likevel gjennomsnittlig de siste tjue årene har angrepet og drept ca. 10 mennesker i året.

13. Løver: Minst 22 dødsfall

Foto: Massimo Mei, Caters News (Bulls)

Savannens majestet, løven, er glad i kjøttmat og er naturligvis også en ”killer”. Antallet drepte mennesker svinger fra år til år, men en undersøkelse fra 2005 fant at løver siden 1992 hadde drept 563 mennesker bare i Tanzania.

Det gir et gjennomsnitt på ca. 22 mennesker i året. Det finnes ingen undersøkelser som viser løvedrap utenfor Tanzania.

12. Elefanter: 500 dødsfall

Foto: Albert Damanik, Barcroft Images (Bulls)

Elefanten er det absolutt største dyret på listen. Og det er temperamentet og beskyttertrangen – og ikke lysten på kjøtt – som gir dem plass på listen.

En artikkel fra National Geographic fra 2005 anslår at 500 mennesker hvert år mister livet til en elefant.

11. Flodhester: 500 dødsfall

Foto: Rob Masterton (Bulls)

Hvis løven er savannens majestet, så er flodhesten savannens hissigpropp, og mennesker bør ikke komme i veien for den temperamentsfulle tanken.

Inntil nylig ble flodhesten betraktet som det farligste dyret i Afrika, men arvtakeren kommer vi til lenger nede på listen.

Hvert år dreper flodhesten ca. 500 mennesker – blant annet ved å velte og knuse elvebåter med de voldsomme kjevene sine, som har en bitestyrke på 826 kg.

10. Bendelorm: 700 dødsfall

Foto: Cover Asia Press (Bulls)

Bendelormen hører til blant flatormer som kan se ufarlige ut. Men de har tillagt seg en ubehagelig livsstil der de lever som snyltende parasitter i bl.a. mennesker.

Der legger de egg, og når de klekker i mennesker – og andre virveldyr – får verten sykdommen cysticercosis, som hvert år dreper 700 mennesker.

9. Krokodiller: 1000 dødsfall

Foto: Greg Lecoeur (Bulls)

Arvtakeren for flodhesten som Afrikas farligste dyr er krokodillen. Det nøyaktige antallet dødsfall er ikke tilgjengelig, men Food and Agricultural Organisation anslår at ca. 1000 mennesker blir drept hver år av dyret med de voldsomme kjevene.

8. Spolorm: 4500 dødsfall

Spolormen er skyld i infeksjonen ascariasis hos mennesker. I 85% av tilfellene har sykdommen ingen symptomer, men kan vise seg ved åndenød og feber.

En undersøkelse publisert i The Lancet i 2013 konkluderer med at 4500 mennesker dør hvert år pga. spolorm.

7. Tsetsefluer: 10.000 dødsfall

Spesielt sør for Sahara står mennesker i fare for å dø av sovesyke. Men sykdommen kommer ikke av seg selv. Den blir overført av den lille unnseelige tsetsefluen, som lever av å suge blod av bl.a. mennesker.

Når fluen biter, kan sovesyken overføres til mennesker – hvis tsetsefluen er smittet. 10 000 mennesker dør årlig av sovesyke, som viser seg ved symptomer som hodepine, feber, leddsmerter og kløe.

6. Rovteger: 12.000 dødsfall

Også nummer 6 på listen er skyldig i å viderebefordre livsfarlige sykdommer til mennesker.

Rovtegen har kraftige stikke- og sugesnabler. Når de suger blod fra mennesker, kan de overføre Chagas sykdom, som er en tropisk parasittsykdom. Den tar hvert år livet av 12 000 mennesker.

5. Ferskvannssnegler: Over 20.000 dødsfall

Ferskvannssnegler kan se små og uskyldige ut, men de kan bære på en parasittorm som kan utvikle sykdommen schistosomiasis.

På verdensplan er over 200 millioner mennesker infisert, og sykdommen tar hvet år livet av over 20.000 mennesker – kanskje til og med opptil 200.000 mennesker anslår WHO.

4. Hunder: 35.000 dødsfall

Foto: Mike Mezeul, Caters News (Bulls)

Menneskets beste venn opptrer også på listen. Det er likevel ikke – nødvendigvis – fordi den går i strupen på eieren sin, men fordi de kan bære på viruset rabies (hundegalskap).

Sykdommen kan ramme mennesker hvis de kommer i kontakt med spyttet fra smittede hunder f.eks. via bitt.

99% av ca. 35 000 dødsfall pga. rabies er forårsaket av hunder, anslår WHO.

3. Slanger: 100.000 dødsfall

Foto: (Bulls)

Slanger som en samlet masse, er blant verdens aller farligste dyr – og kryp. Og hvert år anslår WHO at de tar livet av intet mindre enn 100 000 menneskerl på verdensplan.

2. Mennesker: 437.000 dødsfall

Foto: NTI (Bulls)

På andreplass finner vi oss selv: mennesket. I en trist statistikk fra ”FNs agentur for narkotika og kriminalitet” står det at det i 2012 var ca. 437 000 mord på mennesker begått av mennesker.

Det gjør oss nesten til vår egen verste fiende.

1. Mygg: 750.000 dødsfall

En mann i Surukarta i Indonesia forsøker å få bukt med myggen med giftig gass.
En mann i Surukarta i Indonesia forsøker å få bukt med myggen med giftig gass. Foto: Solo Imaji, Barcroft Images (Bulls)

Men vår verste fiende – og verdens farligste dyr – er myggen. Den lille blodsugeren overfører sykdommer til mennesker, hvorav malaria er ansvarlig for over halvparten av de årlige 750.000 dødsfallene.

Blant andre myggbårne ”killersykdommer” er også denguefeber, som særlig tar livet av barn i Asia og Latin-Amerika.

Det har ikke vært mulig å få opplyst nøyaktige dødstall for alle dyrene, så listen og antallet dødsfall må betraktes som overslag.

Artikkelen er publisert i samarbeid med Illustrert Vitenskap.

Screen9v2

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2016.

Les også