10 uhyggelige spådommer for verden i 2025
Flere er allerede i ferd med å bli sanne.

For ganske nøyaktig ett år siden kom analyseselskapet Strategic Forecasting (Stratfor) med ti spådommer for de neste ti årene, der de beskriver en verden som er ganske så annerledes enn den vi lever i nå.
Og kan det være slik at Stratfor får rett i sine dystre spådommer? Ett år inn i det tiåret de skulle beskrive, er flere ting ganske tydelig iferd med å skje allerede.
1. EU revner i sømmene, Europa deles i fire
Samarbeidet innad i EU er i alvorlige problemer, og konfliktene mellom øst, vest og Storbritannia er klare.
- EU kan kanskje overleve på noen måter, men europeisk økonomi, politikk og militære relasjoner vil i stor grad bli geleidet av bilaterale eller begrensede multilaterale samarbeid som vil være smale og ikke-bindende, mener Stratfor.
De ser for seg et firedelt Europa bestående av øst, vest, Storbritannia og Skandinavia.
Med et Shengen-samarbeid som er i ferd med å bryte sammen, et ikke-samarbeid på fordeling av flyktninger og Storbritannia som skal ha folkeavstemning om videre EU-medlemskap, er det mye som tyder på at dette er i ferd med å skje.
2. Russland vil kollapse
- Det kommer ikke til å bli et opprør mot Moskva, men de vil få en stadig svakere evne til å støtte og kontrollere hele den russiske føderasjonen som vil skape et vakuum. Det som vil eksistere i dette vakuumet er individuelle fragmenter av føderasjonen, melder Stratfor.
Økonomiske sanksjoner, lavere oljepriser, valutakollaps, økte militære kostnader og økende interne spenninger kan skape uoverkommelige problemer.
- Vi forventer at Moskvas autoritet vil svekkes betydelig, og føre til formell og uformell fragmentering av landet.
3. USA kan måtte bruke militærmakt mot russiske kjernevåpen
Om Russland fragmenteres, frykter Stratfor at kontrollen på Russlands enorme kjernefysiske kapasitet, som er spredt utover hele landet, kan kollapse. Det kan betyr at russiske kjernefysiske våpen kommer på avveie.
Stratfor mener dette fort kan bli den største krisen i det neste tiåret.
- Washington er de eneste som kan gjøre noe med saken, men de kan ikke få kontroll over det store antallet militære baser og garantere at ingen raketter vil bli avfyrt i prosessen. USA må enten finne en militær løsning som det er vrient å tenke seg nå, akseptere at det kan forekomme "rouge" missilavfyringer eller forsøke å skape økonomisk stødige myndigheter i de regionene, melder Stratfor.
4. Tyskland får økonomiske problemer
Den enorme eksportindustrien har sørget for at Tyskland har vært den store vinneren i Euro-samarbeidet, men Stratfor mener at landet nå kan stå overfor store problemer med stadige Euro-utfordringer og fallende eksport.
Stratfor mener at landet kan havne i den samme økonomiske hengemyra som Japan har vært i i lang tid.
Stratfor trekker også frem at en forventet befolkningsnedgang vil sørge for at innenlandsøkonomien ikke vil kunne demme opp for fallende eksport. Om landets mottak av 1,1 millioner migranter siden rapporten ble utarbeidet vil endre denne konklusjonen, gjenstår å se.
5. Polen vil ta over lederskap i Europa
Med et svekket Tyskland, vil Polen kunne bli den nye stjernen i Europa.
- I sentrum av økonomisk vekst og politisk innflytelse vil vi finne Polen, mener Stratfor.
Størrelsen, veksten og nærheten til Russland gjør landet strategisk viktig.
6. Kina vil få store problemer
Stratfor mener Kina vil møte veggen økonomisk, noe som vil skape misnøye med Kommunistpartiet. Men Stratfor tror ikke de ønsker videre liberalisering, og at det i stedet vil bli en sterkere sentral kontroll i landet.
Men et større problem er at veksten i landet har vært veldig ulikt fordelt, noe som kan skape store interne spenninger. De tror at landets politikk om å overføre rikdom fra kysten til innlandet potensielt kan føre til et opprør.
7. 16 land vil tjene på Kina-problemer
Etter hvert som Kina har fått økte priser og redusert økonomisk vekst, tror Stratfor at en lang rekke utviklingsland vil få store løft i tiden som kommer.
De trekker frem Mexico, Nicaragua, Den dominikanske republikk, Peru, Etiopia, Uganda, Kenya, Tanzania, Bangladesh, Myanmar, Sri Lanka, Laos, Vietnam, Kambodsja, Filippinene og Indonesia som fremvoksende land.
8. Sør-Kinahavet vil fortsette å være spenningsfylt
Det er en sterkt kamp om både havområder, øyer og kontroll over skipstrafikken i Sør-Kinahavet.
Stratfor tror ikke det kommer til å bryte ut krig på grunn av øyene Kina bygger ute i havet, men tror spenningene vil bli store.
- En trekantkonflikt vil oppstå. Russland, med svekket makt, vil sakte miste sin evne til å forsvare sine maritime interesser. Kineserne og Japanerne vil begge være interessert i å ta denne kontrollen og hindre hverandre i å besitte den.
9. Japan bygger seg opp som militærmakt
Japan risikerer å miste sin uforbeholdne støtte fra USA, og dermed må de i større grad klare seg selv mens spenningen bygges opp mot Kina.
Ifølge Stratfor betyr dette at Japan må bygge seg opp betydelig, særlig maritimt, for å hevde egne interesser.
- I øyeblikket er Japan avhengig av USA for å sikre tilgang til Sør-Kinahavet. Men siden vi mener at USA vil bli mindre aktiv i utenrikssaker, og at de ikke er avhengig av import fra Japan, er støtten i fare. Derfor vil Japan øke sin maritime styrke i de kommende årene.
10. USAs makt vil svekkes
Mens verden fremstår stadig mer ustabil, tror Stratfor at USA vil være mye mer tilbakeholdne i å involvere seg i "alle" saker.
En styrket økonomi, uavhengighet på energisiden, lavere eksport og geografisk plassert i verdens mest stabile kontinent, gjør at USA kan ta seg råd til å ignorere verdens kriser.
- USA vil fortsette å være en stor økonomisk, politisk og militær makt, men vil bli mindre engasjert enn tidligere. Det vil bli en ustabil verden, med endring i hvem som har lederskap i forskjellige regioner.
Kilder: Stratfor, Business Innsider