Moskusens rike
Magiske Dovrefjell
En tur gjennom Dovrefjell kan by på golde steinurer, majestetiske topper, ville daler og møte med både villrein og moskus.
Dovrefjell – bare navnet representerer for de fleste av oss noe vilt, evig og urokkelig. Heldigvis er området minst like interessant som ryktet tilsier. Fjellene og moskusen er kanskje de mest typiske ikonene på hva området tilbyr. Men den som senker blikket, vil også finne en svært interessant fjellflora hvor enkeltarter sannsynligvis overlevde siste istid på fjelltopper som stakk opp av ismassene.
Moskusen fantes også på Dovrefjell før istiden, men den fulgte iskanten etter som den ble presset sørover, og arten kom aldri tilbake til Norges fjellvidder på egen hånd. Det var først da moskus ble hentet fra Grønland at dette majestetiske dyret igjen kunne observeres foran Snøhettas karakteristiske profil.
Villreinen er en annen karakterart for Dovrefjell, og området har en av Norges aller reneste villreinstammer med svært liten innblanding av tamrein. Reinflokkene setter også ekstra krav til forvaltning og bruk av Dovrefjell. Fra gammelt av dro flokkene på lange trekk mellom kysten og fjellviddene helt øst mot Lillehammer. Nå har menneskelige inngrep som kraftutbygginger, veier og jernbaner gjort at dyra holder seg innenfor mindre områder. Der kan ekstra forstyrrelser være kritisk. Det oppfordres derfor til i størst mulig grad å bruke merkede stier og stoppe når man ser reinflokker slik at dyrene kan trekke unna.
Vintertur til Snøhetta
Vinterstid er Dovrefjell et ganske værhardt område som krever mer av dem som vil ferdes der. Samtidig kan vinterturer gi fantastiske opplevelser. Mangler du erfaring med vinterturer, kan det være lurt å drøye til utpå våren før du legger i vei. En fin tur er å bestige Snøhetta med utgangspunkt i Kongsvoll eller Grønbakken.
Snøhetta
Siden Snøhetta rager høyt over det omkringliggende landskapet, ble toppen lenge regnet som Norges høyeste fjell. I 1750 ble det antatt at fjellet var «en halv norsk mil høyt». Da fjellet ble besteget første gang i 1798 av Jens Esmark, som senere ble professor i geologi, ble høyden beregnet til ca. 2500 moh. Det var ikke så galt ettersom fjellets reelle høyde er 2286 moh.
Snøhetta er fortsatt Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen. Hvor mange fjell som er høyere, avhenger litt av hvordan man regner. Vi har sett både 23 og 26.
Du bør ha minst tre dager til rådighet for en slik tur. Første dag går du inn og etablerer teltleir i nærheten av Reinheim, eller tar inn på turisthytta i Stroplsjødalen. Reinheim turisthytte drives av Den Norske Turistforening (DNT) og er selvbetjent.
Dag to settes av til topptur på Snøhetta. Tredje dag returnerer du til startstedet. De cikra 15 kilometerne fra E6 til Reinheim går fort og greit unna om vær og føre er bra.
Er forholdene dårlige, tar det mye mer tid. Midtvinters kan du godt legge inn en dag eller to ekstra på planen for å vente på været. Når det gjelder bestigningen av Snøhetta, er det greiest å følge den solide merkingen fra Reinheim mot Stortoppen. Så lenge du holder deg til denne ruta, vil skredfaren være minimal. Men kommer du bort fra merket rute, er veien kort ut i bratt og farlig terreng. Utsikten fra toppen er spektakulær på klare dager.
Til fots fra vest til øst
Utenom vinteren er det mange muligheter for flotte turer i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Vi har valgt to turforslag: Den første tar deg med gjennom hele fjellområdet. Start på Sunndalsøra og ta drosje opp Litldalen til demningen på Holbuvatnet. Her følger du sti cirka 15 kilometer østover til Raubergshytta.
Neste dagsetappe går til Grøvudalshytta og er 17 kilometer lang. Stopp gjerne der stien krysser utløpsbekken fra Geitåvatnet og prøv fiskelykken. Vannet har stor bestand med fisk som passer fint i stekepanna. Fiskekortet «Dovrefjellkortet» gir tilgang til fiske i hele nasjonalparken. De to første dagene går stort sett i greit og ganske lettgått fjellterreng. Tredje dagsetappe er turens lengste. Den starter med en tur opp Grøvudalen i spektakulære omgivelser. Etter hvert forsvinner bjørkeskogen, og du kommer opp i høyfjellet.
Etter å ha passert flere flotte vann og vassdrag, ender du etter 27 kilometer på Åmotdalshytta. Herfra har du flere muligheter. Du kan ta en rolig dag og gå de ni kilometerne til Reinheim, eller du kan gå til Snøheim via toppen av selveste Snøhetta (2278 moh.).
Vi anbefaler å runde Snøhetta på sørsiden. Følg sti til Langvatnet, og videre opp i skaret mellom Larstinden og Store Langvasstinden. Her er det virkelig karrig, grovsteinete høyfjell. Så jobber du deg ned igjen og følger stien til Snøheim etter en dagsetappe på 17 kilometer.
Nye Snøheim
Snøheim turisthytte ble opprinnelig bygget av DNT i 1952 og het da Reinheim. Den ble overtatt av Forsvaret i forbindelse med utvikling av Hjerkinn skyte- og øvingsfelt i 1959 og skiftet navn til Snøheim. I 1961 åpnet DNT en ny hytte i Stroplsjødalen og ga den navnet Reinheim. Forsvaret benyttet Snøheim i svært begrenset grad til forlegning i forbindelse med øvelser, og i forbindelse med avviklingen av skytefeltet, ble Snøheim høsten 2007 gitt tilbake til DNT Oslo og Omegn.
Den er bygget om til en moderne turisthytte med 80 sengeplasser. Den er sommeråpen og betjent, og er blitt DNTs nye storstue på Dovrefjell. Snøheim stengte 2. oktober i år på grunn av mye snø og vind.
Fra Snøheim har det de siste årene vært busstransport til Hjerkinn. Dette har vært et tiltak for å forstyrre villreinen minst mulig. Høsten 2017 besluttet Stortinget at Snøheimvegen skal bli liggende, og at det er en varig løsning med skyttelbuss på strekningen Hjerkinn-Snøheim. Den samme veistrekningen er stengt for sivil biltrafikk hvis en ikke har tillatelse fra Dovrefjell nasjonalparkstyre, ifølge DNT.
Om du i stedet ønsker å gå til E6 og jernbane, kan du gå seks kilometer til Reinheim, og derifra 16 kilometer til Grønbakken eller en kilometer kortere til Kongsvoll stasjon. Denne dagsetappen gir også størst sannsynlighet for å treffe moskus.
Kjekt å vite
Adkomst: Tog til Kongsvoll eller Hjerkinn fra Trondheim eller Oslo www.nsb.no. Buss fra Oppdal til Sunndalsøra. Parkering for privatbil langs E6 ved Kongsvoll stasjon, Grønnbakken og Hjerkinn, samt flere plasser langs fjellveier inn i området.
Overnattingssteder: Kongsvold Fjeldstue www.kongsvold.no, Hjerkinn Fjellstue www.hjerkinn.no, Snøheim (betjent turistforeningshytte) snoheim.dnt.no. Øvrige DNT-hytter finnes på
www.ut.no.
Familietur: Sommerstid er mye av området velegnet for barnefamilier med spreke barn. Noen relativt lange etapper mellom hytter for å følge beskrevet turopplegg. Fast opphold på Snøheim med dagsturer derfra kan være et alternativ. En del grov steinur i høyfjellet kan være vanskelig å gå i.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn
Den er bygget om til en moderne turisthytte med 80 sengeplasser.
Denne saken ble første gang publisert 27/10 2019, og sist oppdatert 21/10 2019.