Visste du dette om finalistene i «Kompani Lauritzen»?

De har jobbet hardt og kjempet seg gjennom tøffe utfordringer for å bli den beste versjonen av seg selv. Men hvor godt kjenner du de fire finealistene? 

KLARE FOR FINALE: Henrik Elvestad, Maria Stavang, Ole Henry Snildalsli og Morten Thoresen er de fire kjendisene som ble utropt til kompanijegere i årets sesong og fikk den oransje bereten på hodet som et synlig bevis på det.
Publisert Sist oppdatert

Her får du vite ti ting om hver av finalistene i «Kompani Lauritzen», som du kanskje ikke visste om fra før!

Henrik Elvestad

1. Henrik Brokner Elvestad vokste opp på Ullernåsen i Oslo og gikk på Persbråten videregående skole. Der ble han kjent med Thomas Giertsen i skolerevyen. 

2. Da han flyttet hjemmefra, flyttet han inn i kollektiv sammen med Thomas Giertsen og Espen Eckbo, som han hadde kjent siden de var tenåringer. 

– Det var en drømmetilværelse. Studietid, null forpliktelser – og plutselig begynne med stand up. Det var helt topp. Jeg lot Thomas og Espen tråkke opp løypen som komiker, har han forklart til VG.

3. I 2000 dukket Henrik opp som karakteren Timothy Dale i filmen «Get Ready to Be Boyzvoiced» med kompisen Espen Eckbo i hovedrollen. Året etter spilte han også manageren Timothy Dale i den populære julekalenderen «Nissene på låven». Senere dukket han også opp i «Nissene over skog og hei» og «Nissene i bingen».

4. I 2003 fikk den småhissige Timothy sitt eget talkshow. «Tonight med Timothy Dahle» på TV 2. 

5. Fra 2006 gjorde Henrik suksess med sportssatire-programmet «Golden Goal» sammen med Johan Golden. Det ble hele 17 sesonger før Golden meldte overgang til NRK og «Nytt på nytt». 

MANAGER: Henrik Elvestad ble først kjent i rollen som manageren Timothy Dale i filmen «Get Ready to Be Boyzvoiced» og i julekalenderen «Nissene på låven».

6. Underveis i «Golden Goal» ønsket duoen å gjøre et stunt for å skape mer blest om kvinnehåndball i Norge. De to fikk ta over som trenere på benken da Larvik møtte Nordstrand til kamp. Det ble en svært komfortabel seier med sifrene 41–28. 

– De er to gutter med masse humør, gjorde noen bra tekniske «timeouts» og ga klare og direkte beskjeder. De ga av seg selv hele tiden, skrøt Larvik-spilleren Linn-Kristin Riegelhuth til Aftenposten etter kampen.

7. I 2016 laget han serien «Amatørenes mester» på TV 2. Her skulle han trene hardt i seks ulike idretter for å se om han kunne bli god nok til å gi profesjonelle idrettsutøvere motstand. – Ønsket om å bli toppidrettsutøver har alltid vært mye større enn å bli komiker, men jeg har aldri vært villig til å gjøre jobben, innrømmet han til VG.

8. I «Amatørenes mester» ble Henrik historisk da han ble den aller første amatøren som satte utfor det som kanskje er verdens farligste utforløype, Die Streif i Kitzbühel i Østerrike. Han hadde en toppfart på 110 km/t og en snittfart på 75. 

– Å komme rundt den siste porten og skjønne at det ville gå bra, det er den råeste opplevelsen jeg har vært med på, fortalte han til VG.

DEBUTERTE MED SEIER: Sammen med Johan Golden fikk Henrik muligheten til å være trener for Larvik Håndballklubb i én kamp gjennom TV-serien «Golden Goal».

9. Henrik innrømmer at han til tider har temperament og kort lunte. Før tobarnsfaren skulle på innspilling av «71° nord kjendis», fikk han streng beskjed av døtrene om at han ikke måtte bli sint på TV. 

– Jeg er ikke så stresset for det egentlig, men det er barna mine. De har bedt meg om å oppføre meg pent, forklarte han til Dagbladet.

10. Kona Merethe og døtrene Pernille og Martine var Henriks store motivasjon mens han slet seg gjennom de utfordrende etappene i «71° nord kjendis», og jammen holdt det ikke til seier! 

– Jeg har jo konkurranseinstinkt, og da jeg først hadde kommet så langt, tenkte jeg at det hadde vært gøy å vinne hele dritten, sa han til Dagbladet etter seieren på Nordkapp.

Les også: Henrik Elvestad:  – Jeg følte at de sto der og sa: «Kom igjen pappa, reis deg opp!»

TØFFE TAK: I starten av oppholdet på «Kompani Lauritzen» var Henrik Elvestad og Maria Stavang makkere på en rekke oppgaver. Nå er begge i finalen som kompanijegere.

Maria Stavang

1. Da Maria Stavang som 17-åring jobbet i en barnehage, kjøpte hun seg en datamaskin og et kamera for den aller første lønningen. Tenåringen fra Loddefjord i Bergen begynte å lage videoer hjemme på pikerommet.

2. Under brukernavnet Piateed la Maria ut videoer på YouTube, Snapchat, Facebook og Instagram der hun spilte ulike karakterer og snakket om ting hun syntes var viktige. Hun fikk kjapt mange følgere.

3. Mange har lurt på bakgrunnen til brukernavnet. Her er svaret: 

 – Pappa kalte meg det da jeg var liten. Fordi Pia rimer på Maria, og når det er Piatid, er det min tid, da er det Maria-tid, forklarte hun til Bergens Tidende i 2017.

EGEN SERIE: I den komiske dokumentarserien «Voksen-smerter» dykket Maria ned i utfordringer rundt voksenlivet.

4. Maria flyttet til Oslo for å satse på en komikerkarriere. I tre år reiste hun Norge rundt for å stå på scenen i fem minutter, og mange steder fikk hun betalt i øl.

5. Apropos øl, som Maria er veldig glad i: Hun har også et skikkelig partytriks med denne drikken. 

– Fra min far har jeg arvet en svææær kjeft, og jeg klarer å få hele toppen av øl-glasset inn i munnen og drikke ølen på den måten. Jeg visste at menn synes store pupper og rumpe er attraktivt, men ikke at det samme gjaldt en svær munn, sa hun til VG i 2023.

6. I 2018 ble Maria kåret til Årets youtuber under Gullsnutten, som var en prisutdeling og feiring av norske stjerner på YouTube. Under samme utdeling fikk hun også prisen for Årets meningsbærer.

7. Hun har meningers mot og har flere ganger kritisert mote- og reklamebransjen for hvordan de fremmer kroppspress på unge, og hun har vært en forkjemper for å fjerne begrepet plus size. – Du er ikke plus size. Du bare ER! Og det er faen meg godt nok, tordnet hun i en av videoene sine.

8. For TVNorge laget hun to sesonger av «Voksensmerter», som handlet om utfordringer som økonomi, alkohol, miljø, vennskap og fritid. – Du kan kalle det en guide til voksenlivet. Jeg hjelper deg. Holder deg i hvert fall litt i hånden, kanskje lillefingeren, og så må du ta mye av det jeg sier med en klype salt, forklarte hun til Bergensavisen. 

9. Høsten 2020 fortalte Maria at hun hadde blitt kjæreste med komikerkollega Magnus Devold. – Det var den klassiske «fra veldig god venn til enda bedre venn». Det var ikke noe hokuspokus, men plutselig en fredag, så skjedde det lille ekstra, fortalte hun til Bergensavisen. Etter fire måneder kjøpte de leilighet sammen. Det var lenger overtagelsestid på leiligheten enn antall måneder paret hadde vært kjærester.

TV-PAR: Sammen med samboeren Magnus Devold har Maria deltatt i «Alle mot alle» tre ganger, og kommet til finalen to ganger.

10. I 2023 fortalte hun om at hun har fått diagnosen vaginisme, noe som kan gjøre det vanskelig eller umulig å gjennomføre samleie. Hun syntes det var ukomfortabelt å dele noe så privat, men hun gjorde det likevel i håp om å hjelpe andre som sliter med det samme og samtidig etterlyse mer informasjon om diagnosen og hvordan man kan få hjelp.

Les også: Maria Stavang:  – Jeg var rundt 19 år da jeg bestemte meg for å gi det et forsøk

Morten Thoresen

1. Morten Thoresen fra Bodø var syv år gammel da han dro på sin første brytetrening. Allerede som 11-åring tok han sitt første NM-gull! Storebroren Robert på 15 år tok også gull samme helg.

2. Som 15-åring fikk han representere landslaget under Århus Open med 238 deltagere. Han gikk til topps i 54-kilosklassen. – De fleste som deltok i min klasse, var minimum ett år eldre enn meg. Derfor var det ekstra artig at det gikk så bra, sa gullvinneren til Avisa Nordland.

SELVIRONI: Da Alexandra Joner inviterte til Halloween- fest i fjor høst, dukket Morten opp utkledd som en blodig tann.

3. Da han var 16 år gammel, flyttet Morten til Oslo. Her gikk han på kampsportlinjen på Wang toppidrettsgymnas.

4. I 2014 ville landslagsbryterne være med i NM i sumobryting som en gøyal måte å bryte opp treningen på. 17 år gamle Morten endte opp med NM-gull både for ungdom og junior.

5. I U23-EM i 2018 tok 21-åringen sin første internasjonale mesterskapsmedalje da han vant en bronse i 67- kilosklassen. To år senere ble det gull under EM i bryting.  – Det er helt enormt. Å få en tittel som europamester er ubeskrivelig, en drøm som går i oppfyllelse, sa han til VG.

GULLGLISET: Det var en stolt Morten som viste frem gullet på Gardermoen etter EM i Roma i 2020.

6. Hans noe ufrivillige varemerke har blitt de to manglende fortennene. Den første tannen ble ødelagt i 2019 og måtte trekkes. Morten var klar på at tannen skulle tilbake, men det handlet om prioritering. – Jeg har ikke tid til å være to uker ute av matta. Jeg må kirurgisk inn og operere hver gang jeg skal gjøre noen steg med tannen, og det har jeg ikke tid til hvis jeg skal bli verdens beste bryter, forklarte han til Dagbladet i 2021. I 2022 slo han også ut den andre fortannen. 

7. Veien til Mortens hjerte går via brusen Urge og bakervarer.

8. 28-åringen elsker bunad, og i 2021 fikk han endelig sin egen Nordlandsbunad etter at det hadde stått på ønskelisten i mange år. – Det er det fineste plagget en kan ha. Det ligger så mange tradisjoner i det. Det er på en måte det som er Norge, sa han til NRK.

9. Morten har dysleksi og har vært åpen om det for at andre ikke skal føle seg alene.  – Da jeg var syv år, så jeg i Dysleksi Norges blad og tenkte «Shit! Har kongen dysleksi?». Petter Stordalen også. Da tenkte jeg: «Det er folk som har greid det». Så hvis noen kan se opp til meg og det kan hjelpe én person, så er det verdt det, har han fortalt til Aftenposten.

10. Da bryteren var deltager i TV 2-programmet «Norges dummeste» i fjor, klarte han å kalle fotballstjernen Erling Braut Haaland for Erling Haa Brautland. I etterkant fikk han en Manchester City-trøye signert av Haaland – med Haa Brautland på ryggen!

Les også: Morten Thoresen:  – Jeg levde under fattigdomsgrensen

GLADE PÅ FEST: Da Morten Thoresen og Ole Henry Snildalsli møttes igjen på premierefesten til «Kompani Lauritzen» i februar, løftet bryteren opp komikeren på den røde løperen.

Ole Henry Snildalsli

1. Ole Henry Snildalsli fra Singsaker i Trondheim har holdt på med sparkesykkel siden 7. klasse. Som 16-åring havnet han i mediene. Da sparkesyklet han nemlig fra Oppdal til Åre i Sverige. Strekningen på 280 kilometer tok fire dager. – Jeg er nok litt gal, og tror egentlig ikke folk ble særlig overrasket da de fikk høre det siste påfunnet mitt, sa han til TV 2.

2. I 2017 var Ole Henry russepresident ved Charlottenlund videregående skole. For å få ekstra blest rundt en innsamling til Kreftforeningen, lovte han å sparkesykle én meter for hver krone som kom inn. Russen fikk inn 234 000 kroner, men Ole Henry syntes at 23 mil ble for kort. Han gikk for strekningen Trondheim til Bergen, som er 76 mil lang utenom E6. – Kreftforeningen gjør en kjempe- bra jobb, og det er viktig å støtte dem. Det er absolutt verdt slitet med å sparkesykle seg fra Trondheim til Bergen, sa han til NRK.

3. I 2023 inviterte den populære VGTV- serien «Ikke lov å le på hytta» til audition for vanlige folk. 1100 mennesker søkte, og Ole Henry var den som vant! Han fikk derfor være «Folkets deltager» i programmet sammen med kjente komikere som Live Nelvik, Odd Magnus Williamson, Halvor Johansson, Lisa Tønne, Emil Lystvedt Berntsen, Vegard Ylvisåker, Snorre Monsson, Abubakar Hussain, Hani Hussein, Marlene Stavrum og Markus Neby. 

VM-VERTER: Under VM i Trondheim var Ole Henry med på «VM-showet» på TV 2 hver kveld sammen med blant andre Tiril
Eckhoff og Petter Northug.

4. Det var stort for Ole Henry å få delta i «Ikke lov å le på hytta». – Det har vært en drøm som har gått i oppfyllelse. Jeg har holdt på med forskjellige typer underholdning hele livet, så det å få bli med der, var helt klart en stor drøm! Men det har også tatt veldig mye plass i hodet. Jeg går alltid rundt og tenker på nye, morsomme ideer, og hva som kunne blitt gjort annerledes, forklarte han til avisen Nidaros.

5. Ole Henrys verste sommerminne er da han bæsjet på seg på Kypros i 8. klasse. Han hadde forsynt seg av blekkspruten i buffeten.

6. 26-åringen jobbet tidligere i snekkerbransjen. – Jeg var håndlanger, altså bar jeg hammeren til snekkeren. Det jobbet jeg med i fem år etter videregående, har han fortalt til Nidaros.

7. En spesiell ting gjør Ole Henry rørt: Det er eldre personer over 80 år med AirPods i ørene. Han synes det er så koselig at de går rundt og hører på musikk eller lydbok.

8. Hans største bomkjøp er et fermenteringssett.

9. En kveld Ole Henry var på byen med venner, viste han rumpa til en kompis i køen for gøy, men politiet så også at han dro ned buksene, og syntes ikke at det var like gøy. Han ble bortvist fra sentrum i 24 timer. Noen dager senere fikk han et brev i posten med beskjed om at han fikk to års prøvetid for blotting uten samtykke.

ENDELIG INNE: Ole Henry kom ikke inn i militæret på grunn av anmerkning på rullebladet. I «Kompani Lauritzen» har han fått en smak av det han gikk glipp av.

10. Ole Henry ønsket seg et år i Luftforsvaret under førstegangstjenesten, men det krever rent rulleblad. Han fikk brev om at han ikke var ønsket i militæret på grunn av anmerkningen fra politiet.