Vi Menn Poker
Vi spådde pokeråret 2013, sånn gikk det
I fjor kikket vi i den berømmelige glasskula og forsøkte å spå pokeråret 2013. Det ble ikke fulltreff, men noe fikk vi rett på.
I januar i fjor i fikk vi hjelp av PokerStars-rådgiver Thomas Udness med å vurdere hvordan pokeråret 2013 kom til å bli. Det vi slettes ikke så komme var Egholm-dommen, positive signaler fra ny Regjering, millionduell på norsk jord eller Vi Menns nye pokersatsing, men noen ting spådde vi rett om.
Spådom 1: Årets Spiller Terje Augdal legger opp.... men kommer tilbake
Terje Augdal vinner kåringen som Årets Spiller i Norge i år. Han sier han skal legge opp med Gullhånda på peisen, men saken er at alle som har spilt poker på et visst nivå kommer til å spille igjen. Og Augdal har spilt på det høyeste nivået av dem alle. Hans to beste resultater i år kom i turneringer med henholdsvis innkjøp på hele $10,000 og $25,000! Han hadde også et resultat som ikke ble tellende fra en turnering med innkjøp på hele £100,000! Grunnen var at bare 20 spillere hadde tatt seg råd til å delta og at resultatet dermed ikke ble inkludert på Norsk Pokerranking. Uansett er det nok sunt å ta noen pauser. Man kan legge seg i med businessideer. Man kan også forbli i den verdenen. Men spillere som Terje Augdal, Andreas Skjervøy, Johnny Lodden, eller Thor Hansen for den sags skyld, tror vi aldri klarer å legge pokeren fra seg helt og holdent. Bare spør pappa-Langseth eller Morten Klein. Poker er både spennende, sosialt, gøy og utfordrende. Så selv om Augdal sier han legger opp, tror vi han kommer tilbake i 2013. For hva betyr det å legge opp for ham? At han bytter ut millioner med titusener? Da kommer han jo kanskje innom vårt bord!
FEIL: Vi så ingen ting til Terje i 2013 desverre. Hans trusler om tidlig pensjonering var helt på sin rett. Terje har rett og slett gått over i det sivile og tatt en pause fra poker.
Spådom 2: Johnny Lodden blir topp 6 på NPR for tredje år på rad
Johnny Lodden endte på 3. plass på Vi Menns Norsk Pokerranking (NPR) for 2012. I 2011 ble han nummer 6. Johnny har vært et kjent fjes på Europa-touren siden første sesong (EPT startet i 2004), og allerede i 2008 vant han Gullhånda som Årets Spiller i Norge. Som medlem av det prestisjefyllte Team PokerStars reiser han til de fleste store pokerturneringene i verden. Han har derfor alle muligheter til å hente hjem mange gode turneringsresulater også i 2013. Utfordringen blir å holde seg foran de andre nordmennene som reiser rundt; eksempelvis Stephan Kjerstad, Åge Ravn, Inge Dahl Forsmo, Elisabeth Hille, Ørjan Skommo, Børge Dypvik, Kent Ove Røed, Morten Klein og Henrik Tollefsen.
RIKTIG: Johnny Lodden kjempet om Gullhånda også i år. Til slutt ble det andreplass på Jørpelendingen. Det er én plassering bedre enn i fjor det. Skal det bli bedre i 2014 må Johnny vinne Gullhånda som han gjorde i 2010.
Spådom 3. To velkjente spillere vil nå finalebordet i NM
Norgesmesterskapet holdes i Dublin, Irland også i 2013. I fjor stilte hele 1,046 til start i Main Event. Vant gjorde ukjente Steffen Retterholt. 2012 var likevel et år der de mer profilerte spillerne kom veldig nære. Lengst av alle kom Johnny Lodden. Han ble nummer 8 da hans essepar tapte mot et 8-erpar allin. Også Kristian Kjøndal og Andreas Høivold kom langt i fjor. Med så mange sterke navn som deltar i NM er vi derfor sikre på at vi i år får 2 profilerte spillere på finalebordet i Main Event. Hvem det vil bli er vanskelig å vite, men vi holder en knapp på at en tidligere Norgesmester blir å finne på finalebordet søndag 24. mars.
RIKTIG: Som spådd fikk vi to velkjente spillere på finalebordet i NM i 2013. Roar Aspås kom på finalebordet for andre år på rad! Det gjorde han blant annet sammen med Erlend Melsom, som har vært i pokernorge lenge. Spesielt merkbart i årets NM var den sterke innsatsen av de forskjellige Country Managerene. Paul Myklebust (da Betsson) vant NM i Pot Limit Omaha, mens Thomas Udness (PokerStars) kom på 23. plass i Main Event og Michel Sterk (ComeOn) ble nummer 40 (av 1,142 spillere).
Spådom 4: Ingen damer kommer på noe FT i NM
Norgesmesterskapet er fordelt over hele seks øvelser – Fixed Limit Holdem, Pot Limit Omaha, Heads-Up No Limit Holdem, HORSE, Main Event (NLHE) og Dameøvelsen (NLHE). Med unntak av dameøvelsen tror vi ikke en eneste jente vil nå finalebord i noen av NM-øvelsene. Det er kanskje ikke så hyggelig å tippe dette, så vi har ingen ting i mot at damene motbeviser oss. Statistikken tilsier derimot et dårlig år for kvinnene. Det er nemlig for få kvinnelige spillere til start. Med 900 deltagere i NMs hovedturnering vil 1 % nå finalebordet. I fjor var ca 5 % av spillerne i NM damer. Det blir derfor uhyre vanskelig for en kvinnelig spiller å nå finalebordet i hovedturneringen. I de andre øvelsene er det nesten like vanskelig. Det vil ikke si at de ikke kommer nærme. Om vi skulle sette vår lit til at noen skulle ødelegge vår antagelse, ville vi tro at Elisabeth Hille skulle være den som gjør det. Hun ble nummer 11 i WSOP Main Event og imponerte oss kraftig rundt filten i sommer. Anette Ringstad ble beste dame på 16. plass i NM i fjor. Hun stiller i år igjen og har også det som trengs for å nå FT. I de andre øvelsene er det nok i PLO jentene har størst mulighet til å bite fra seg. Våre to PLO-favoritter er Ylva Thorsrud og Kjersti Grini.
FEIL: Spådommen var kanskje ikke så positiv, men da er det også morsomt at den ble motbevist, av et helt ukjent blad fra Hvittingfoss. Mari Thorrud Olsen knuste nemlig det meste av motstand i Heads-Up turneringen! Hun slo selveste Johnny Lodden i semifinalen, men i finalen mot Pål Strand Larsen hadde hun derimot liten sjanse, og måtte ta til takke med 2. plassen i NM. Mari kom også på finalebordet i Ladies Eventen, hvor hun ble nummer 6.
Spådom 5: En nordmann vinner Sunday Million
Verdens største ukentlige turnering spilles hver søndag på PokerStars. Pokersiden garanterer 1 million dollar i premiepotten og det er absolutt ikke uvanlig at det blir rundt 1,5 millioner totalt. Vi har fått noen norske vinnere gjennom tidene, og vi tror dette fortsetter. Med innkjøp på litt over 1,000 kr er det altså mulig å kamme hjem 1 million norske kroner for førsteplassen på en søndagsnatt. Ikke dårlig start på uken det! Hvem klarer dette? SM-vinnere har det med å overraske. Både helt nye spillere og gode gamle proffer har vunnet her. Vi fester dog vår lit til noen meget sterke norske online nicks. En av disse 10 mener vi bør gjøre det stort på SM i løpet av 2013: NorthugJr, tollefishy, Aftret, torowe, d-mon-d, johnnylodden, mendezoo, kashmirpoker, rckyu eller Assad91.
RIKTIG:Det holdes 52 Sunday Millions i året, og at en nordmann skal kunne vinne en av disse er nokså søkt. Likevel vinner minst én nordmann en SM hvert år. Også i år. Den største gevinsten hentet en trønder da han splittet Sunday Millions 5-årsjubileumsturnering med 5 mill guarantee på PokerStars. 5-mannsavtalen ga ham over $200,000!
Spådom 6: Norge vil få tre nordmenn på finalebord under WSOP
Det spilles rundt 60 turneringer i World Series of Poker. De første starter allerede i mai, og hovedturneringen er ikke ferdig før 16. juli (red: finalebordet i Main Event spilles faktisk ikke før i november). Det er altså ca like mange øvelser som nordmenn som drar til Vegas for å spille mot verdens beste hver sommer. Bare et knippe av disse klarer å nå et finalebord. I 2012 var det bare én nordmann som klarte dette, nemlig Sven Arntzen. Han kom på 5. plass i den noe obskure WSOP $5,000 7 Card Stud Hi/Lo. Det var også mange nesten-opplevelser. Elisabeth Hille var som kjent veldig nære «October 9» i Main Event da hun endte på 11. plass. Mikal Blomlie bobla finalebordet i WSOP $2,500 8 Game da han ble nummer 9. Ørjan Skommo kom på 17. plass i WSOP $1,500 NLHE Shootout (red: han tapte heads-up på sitt bord for plass på finalebordet). Også Annette Obrestad var nære der hun røyk i kvartfinalen i WSOP $3,000 NHLE/PLO Heads-Up. I 2013 vil 3 nordmenn nå finalebord i WSOP. Vi har troen på at Henrik Tollefsen ordner ett. Hvem som når de to siste lar vi stå åpent.
FEIL: Dessverre ble det bare to finalebord i WSOP for nordmennene. Årets Spiller i Norge Yngve Steen som hentet hjem en finfin 4. plass i WSOP Event 60 av 2541 spillere, og Kent Over Røed ble nummer 9 i WSOP 57 av 784 deltagere. Det var et par andre som nesten klarte finalebord også. Jan Olav Sjåvik ble nummer 11 i Event 37, Ørjan Skommo ble nummer 14 i Event 54, mens Morten Stenheim og Mikael Blomlie begge fikk en 20. plass hver. I Main Event kom både Åge Spets og Anette Obrestad i topp 100, med Åges 75. plass som beste norske plassering.
Spådom 7: En norsk kjendis kommer i pengene i WSOP Main Event!
Norske kjendiser har deltatt i WSOP Main Event før. Mest kjent for dette er kanskje Petter Northug Jr og Aylar. Petter kom til og med i pengene på sitt første forsøk. En som også har spilt poker-VM er Morten Ramm. I 2010 brukte han derimot bare 3 timer på å bli slått ut! I år vet vi at både Petter Northug og Morten Ramm skal til Las Vegas igjen. Ramm drar sammen med en gruppe kjentfolk og med den erfaringen han har som pokerspiller, vil de andre i reisefølget se opp til ham. Derfor tror vi også fokuset skjerpes. Vi forutser dermed at Morten Ramm når pengene i WSOP Main Event i 2013, og han blir en av hele 10 nordmenn i pengene i årets WSOP.
FEIL: I år var ikke de norske kjendisene i nærheten. Morten Ramm gikk for andre gang på rad ut på dag 1. Henrik Thodesen, John Carew og Torstein Horgmo kom alle til dag 2. Der gjorde Horgmo det best av «nordmenn kjent fra annet enn poker». Snowboardesset kom til midten av dag 2, altså ca 20 timers spill fra penga. Det er langt nok unna til å være skivebom på spådommen det!
Spådom 8: Inge Dahl Forsmo tjener over 1 million på live poker turneringer
Skal vi først ta tak i en kjendis, må vi også ta tak i en heltidsspiller. Inge Dahl Forsmo er akkurat dette. Gutten i 20-årene er midt i sin beste pokeralder, og han ser ut som en spiller uten nevneverdig redsel eller tanker om forpliktelser. Vi tror det er slikt som må til. Forsmo har vært en meget god turneringsspiller online i lang tid, og i 2012 gjorde han også suksess live. For denne live-millionen skulle han strengt tatt ha vunnet allerede. Forsmo terroriserte nemlig sine motstandere under EPT San Remo og lå helt i tet på den femte spilledagen. Men det ville seg ikke. Til slutt endte han opp på en 23. plass. Forsmo hadde 3 internasjonale pengeplasseringer i 2012, og endte opp med rundt 300,000 kr i totale inntjente pengepremier. Det blir mer i 2013. Garantert.
FEIL: Dette skjedde ikke i det hele tatt! Inge hadde 3 casher internasjonalt i år for rundt 120,000kr totalt, 2 av disse fra NM. Det ble altså ikke mye reising på Inge, som ikke klarte å følge opp fjorårets suksess i 2013.
Spådom 9: Norge taper en heads-up om en EPT-tittelen
Mange ville likt å se Johnny Lodden spille heads-up om EPT-tittelen for lang og tro tjeneste. Vi tror desverre ikke at Johnny når høyere enn en 3. plass i en EPT i 2013. Johnnys beste plassering noensinne er en 8. plass fra EPT Budapest for et par år siden, så en 3. plass vil uansett bli bejublet. Vi har heller troen på en av disse to. Elisabeth Hille og Børge Dypvik. For at det skal skje for Dypvik må han begynne å spille internasjonale turneringer igjen. Hva som skjedde etter mai 2012 vites ikke, men han var fryktløs og hadde fantastisk timing før han plutselig ble borte fra Europa-touren. Hille på sin side spiller så overbevisende at hun må ende på et finalebord snart. Hun er så mye mer enn dama til en pokerspiller. Joda, hun har nok lært ABC av Harald Olsen, men hun har også en fabelaktig spilleforståelse. Læremesterordtaket «gjør som jeg sier og ikke som jeg gjør» er nok helt rett i dette tilfellet. Slikt blir det FT av. Så om vi ikke ser Dypvik rundt filten før EPT London forutser vi at Hille taper EPT tittelen i heads-up. Dessverre kan man kanskje si, eller så kan man si at vi faktisk har «jinxet» motstanderen allerede nå.
RIKTIG? «Vi tror dessverre ikke at Johnny når høyere enn en 3. plass i en EPT i 2013.» Som skrevet, så gjort. Johnny ble nummer 3 i EPT Grand Final Monte Carlo. Men han kunne vunnet. Og hadde vi kunnet velge ville vi sagt at han skulle vunnet. Han hadde sjanse på nesten alle chipsene inn i en heads up om TQ hadde truffet mot Steve O´Dwyers 66, men det gikk ikke. Siden tittelen enten skulle gå til O´Dwyer eller Lodden føler vi dette var årets norske heads-up, og gir oss riktig på denne spådommen. 3. plassen var den beste norske prestasjonen på en EPT i år. Norsk Pokerforbund-leder Sigurd Eskeland var nære i siste EPT-turnering for året i Praha med sin 9. plass, og Jan Olav Sjåvik fikk en fin 7. plass i EPT London, men ingen kom på 2. plass i år. Dessverre.
RESULTAT: 4 av 9 er godkjent. En del trender var korrekt og noen resultater også. Egentlig kan vi skylde litt på Sjåvik. Hadde han holdt helt inn til finalebord i Limit-eventen i WSOP hadde vi fått våre tre der, og hadde han hatt litt mer flyt på finalebordet i London kunne vi fått EPT heads-upen vår. Der vi tok grundig feil var i spådommenne om Augdal og Forsmo. De ville det altså annerledes. Uansett, et god pokerår for norsk poker. En ung Yngve Steen vinner Gullhånda etter hele 13 internasjonale casher. Over 500 norske spillere har kommet hjem fra pokertur med gevinst. Det er godkjent det. Om et par dager kikker vi på 2014.
Denne saken ble første gang publisert 02/04 2014, og sist oppdatert 29/06 2020.