Vet du hva som er lov og ikke?

Det er mange regler å forholde seg til når det gjelder parkering.

Publisert

Det er få ting som klarer å både irritere og engasjere mer enn parkering og ikke minst parkeringsbøter.

Men om en ser forbi det faktum at mange parkeringsvakter kan virke som pedanter som nyter å gi ut bøter for bagateller, er realiteten at du må forholde deg til regler som er veldig konkrete - og spesielt i byområder er parkering svært detaljert regulert.

På bildet over er det to biler som står ulovlig parkert. Klarer du å plukke de ut?

Parkering på tvers

Det har vært noe forvirring rundt hvilke biler som har lov til å parkere på tvers av kjøreretningen, og mange er av den oppfatning at Smart ForTwo er en bil som har lov til dette. Dette var en sannhet med modifikasjoner. Den første generasjonen av Smart ForTwo hadde rent teknisk lov til å parkere på tvers, men har de senere årene blitt større, og har derfor havnet utenfor kategorien.

Forvirringen rundt temaet har vært så stort, at regelverket for et par år siden ble endret, og dermed ble det krystallklart at denne typen biler - inkludert 1. generasjon - ikke har lov til å parkere på tvers. Det er i dag bare de aller minste elbilene som har lov til dette, blant annet Buddy.

Les også: Bare elbiler får parkere på tvers

Den hvite varebilens overtramp er selvfølgelig at den står alt for nærme krysset - og bilen som du så vidt kan se bak den gule Smarten står også feilparkert fordi den står i munningen av et T-kryss.

Dette er reglene

** Skilting gjelder i kjøreretning – ikke nødvendigvis den retningen du har parkert. Om du ser et parkeringsskilt på motsatt side av veien i forhold til der du har parkert, så gjelder ikke dette på motsatt side.

** Skiltet gjelder frem til neste veikryss, eller frem til neste skilt.

** Det er forbudt å stanse nærmere enn fem meter fra veikryss. 5-metersregelen gjelder fra det punktet der kantsteinen begynner å runde.

** 5-metersregelen gjelder ikke for utkjøringer til for eksempel eiendommer, men det er forbudt å parkere foran utkjøringer.

** Det er all stans forbudt fem meter før gangfelt og på fortau. Her er det altså ikke tillatt med av- og pålessing.

** Du kan ikke parkere nærmere enn fem meter foran et gangfelt, men du kan stå helt inntil rett bak et gangfelt (gjelder i kjøreretningen).

** Når en vei munner ut i annen vei (T-kryss) er det stans forbudt i det området der veien munner ut.

** Det er bare de aller minste elbilene som har lov til å parkere på tvers.

Les også: Bare elbiler får parkere på tvers

** Elbiler parkerer gratis på offentlige parkeringsplasser, men må uansett overholde eventuelle tidsbegrensninger.

** Om det er tydelige markerte plasser, er det ulovlig å stå på strekene.

** Det er forbudt å stanse i sykkelfelt

** Det er forbudt å parkere nærmere enn 20 meter på hver side av et holdeplasskilt.

** Ved parkering på avgiftsbelagte plasser, er det et absolutt krav om at parkeringslappen skal være godt synlig. Om lappen har fallt ned på setet eller lignende, så er det ditt ansvar.

Offentlige parkeringsselskaper gir bøter på 300 kroner for å stå over tiden eller ikke ha betalt avgift for plasser med betaling, mens boten er 500 kroner for biler som er parkert ulovlig.

Forskjell på parkering og stans

Husk alltid at det er en vesentlig forskjell mellom skiltene for parkering forbudt og stans forbudt.

Det er ikke ulovlig å stoppe på steder der det er parkering forbudt, så lenge det er snakk om korte stopp. Er det derimot et «stans forbudt»-skilt, risikerer du bot om du bare slipper av en person og kjører videre.

Privat parkering

På private parkeringsplasser er det reglene til de private aktørene som gjelder, og disse kan variere fra sted til sted. Det er alltid ditt ansvar å sette deg inn i reglene på det stedet der du står.

En veldig vanlig felle er at parkeringsplasser tilhørende kjøpesentre som gir noen timers gratis parkering før en må betale, ofte ikke er gratis utenfor senterets åpningstider.

Norges Parkeringsforbund har utarbeidet standardvillkår for parkering på private parkeringsplasser, men disse er retningsgivende og langt fra alle private parerkingsselskaper er medlemmer av denne organisasjonen.

Hovedtrekkene er at du er pliktig til å sette deg inn i vilkårene for parkering der du står, at du parkerer innenfor oppmerkede plasser og at gyldig billett ligger klart synlig.

Private selskaper skal i utgangspunktet følge parkeringsbotsatsene til det offentlige, men gjør i liten grad dette. De fleste private parkeringsselskaper opererer med satser på over 700 kroner.

Det har i flere år vært ventet at regjeringen skal legge frem nye reguleringer som gir like regler for privat- og offentlig parkeringsdrift, men så langt har ikke disse kommet.

Svært mange av gateparkeringsplassene i Norge, også de i de store byene, kan du fint parkere på helt gratis og i prinsippet stå så lenge du vil på.

Men at en parkeringplass er gratis og uten tidsbegrensning, betyr på ingen måte at du kan sette fra deg bilen uten å tenke mer på det frem til neste gang du trenger den.

Kan bli forbudt når som helst

Grunneier kan på et hvilket som helst tidspunkt tidspunkt endre forutsetningene for parkering. Når det settes opp nye skilt - gjerne i midlertidig form - er de gyldige fra 24 timer etter at de er satt opp.

Dette skjer som oftest i forbindelse med snørydding og vårrengjøringen i byene, men kan også skje i forbindelse med arrangementer, filminnspillinger, veiarbeid og lignende.

Om bilen din fortsatt står der etter at nye skilt er satt opp, påløper det både bot og i de fleste tilfeller svært kostbar inntauing av bilen.

- Minst en gang i døgnet må bilistene sjekke om det har kommet opp nye skilt, forteller Bymiljøetaten i Oslo kommune til Nettavisen.

Skjer svært mange

Bare i forbindelse med vårrengjøringen i Oslo taues det hvert år inn i underkant av 2000 biler som har stått på lovlig plass som har blitt omregulert, og omtrent like mange biler blir tauet inn i forbindelse med snørydding.