Verdens største geni?

Han oppfant radio, røntgen, og la grunnlaget for dagens moderne samfunn. Vet du hvem det er?

Nikola Tesla
Nikola Tesla
Først publisert Sist oppdatert

Han fant opp lyspæren, radioen, radaren, røntgen og svært mye annet - og sannsynligheten for at du har hørt om han er liten. Vi gir deg historien om det største geniet som noen gang har levd, i hvert fall i moderne tid; Nikola Tesla.

Tenker du på radio så er det navnet Marconi som dukker opp. Tenker du på elektrisk lys så tenker du på sannsynligvis på Edison. Du burde tenke på Tesla. Her er hans historie.

Nikola Tesla ble født i landsbyen Smiljan, som i dag befinner seg i Kroatia. Hans foreldre var serbere som bodde i det Østerriske imperiet. Hans far var prest og moren prestedatter. Som student begynte han ved det som i dag heter Technische Universität Graz og senere Univerzita Karlova v Praze (henholdsvis i Grax og Praha), men fikk aldri noen grad fra sine studier. På begge studiene avsluttet han før han var ferdig.

I 1880 flyttet Tesla til Budapest hvor han begynte å jobbe for et telegrafselskap. Da den første telefonsentralen åpnet i byen i 1881 ble Tesla sjefselektriker og laget det første telefonsystemet i Ungarn. Mens han jobbet der utviklet han noe som enten var en telefonforsterker, eller som noen mener: Den første høyttaleren i verden.

Tesla flyttet til Paris i 1882 hvor han begynte å jobbe for Continntal Edison Company, selskapet til Thomas Edison. Mens han jobbet der laget Tesla etter all sannsynlighet den første virkende elektriske induksjonsmotoren basert på en idé han hadde hatt om et roterende magnetisk felt rundt motoren. Han fikk patent (nummer 381 968) for motoren i USA i 1888. Dette ble grunnlaget for de fleste maskiner i industrien slik vi kjenner det i dag.

I 1884 flyttet Tesla til USA og begynte å jobbe direkte for Thomas Edison. Han hevdet der at han kunne redesigne motorene og generatorene til Edisons selskap, noe han også gjorde. Edison hadde lovet Tesla 50 000 dollar om han klarte det, men han fikk kun en lønnsøkning på 10 dollar i uka. Tesla sa opp jobben hos Edison som svar.

To år senere, i 1886, startet så Tesla sitt eget selskap (Tesla Electric Light & Manufacturing). I 1888 lanserte han Tesla-coilen (tennspole). Under ser du en slik i praksis:

Oppfinnelsen ble senere brukt i forsøk og i praktisk gjennomføring av elektrisk lys, røntgen, elektroterapi og overføring av strøm uten ledninger. Teslacoilen ble brukt i radiooverføringer for trådløs telegraf fram til 1920-tallet. Omtrent samtidig som han laget Tesla-coilen begynte han å eksperimentere med røngten (som er oppkalt etter Wilhelm Röntgen, som fikk nobelprisen for sitt arbeid med røntgen i 1901). Blant annet tok Tesla bilder av benene i hånden sin, men siden han også oppdaget at det var farer med strålene publiserte han ikke det han fant.

I 1892 ble Tesla visepresident i American Institute of Electrical Engineers. Under tiden der (fram til 1894) presenterte han etter all sannsynlighet den første radiosenderen, laget en maskin som fikk folk til å sove og laget en trådløs elektrisk gasslampe. Han viste også fram sine teorier gjennom et eksperiment kalt «Egg of Columbus:»

Mot slutten av 1880-tallet var også Tesla i krig med Edison. Krigen har blitt kalt «War of Currents» i USA og handlet om man skulle bruke vekselsstrøm eller likestrøm.

Mari Boine avslører hemmeligheten: – Kraften går gjennom meg
Pluss ikon
Mari Boine avslører hemmeligheten: – Kraften går gjennom meg

Etter denne «krigen» lanserte Tesla fjernkontrollerte båter (som han presenterte for militæret i USA), han fikk en radiopatent, en tennplugg for bensinmotorer, roboter (som Tesla kalte Teleautomatics) og han presenterte i 1899 trådløs telegrafi.

Tilsammen fikk Tesla over 110 patenter i USA. Han fikk aldri nobelprisen eller store penger ut av alle sine oppfinnelser. En av grunnen var at Tesla ofte var for ivrig til å fortelle omverdenen om hva han hadde funnet ut.

Hans fotografiske hukommelse og det at han så for seg designet for sine oppfinnelser i hodet, uten å tegne dem på forhånd, gjorde at han ikke så ofte kunne dokumentere arbeidet med det han gjorde. En del av hans ideer var også kontroversielle i hans levetid, som da han i 1926 hevdet at kvinner ville være det sterke kjønn i framtiden.

Hans egen bok: My Inventions, kan du lese her.

Du kan se en film som også viser noe av grunnen til at Tesla var omstridt.