Verdens beste kunst?
Flere har hørt om den ukjente gateartisten Banksy. Skjult bak et alias har han herjet verden over med å lage en rekke humoristiske, politiske og oppsynsvekkende kunstverk bygget på byens naturlige arkitekttur.
Men det er ikke bare Banksy som kan imponerende med morsom grafiti for å spre litt glede i hverdagen.
Nettsiden Memolition har gravd på internett og funnet en rekke festlige bilder av bykunst mennesker har tatt seg friheten til å lage.
Norges kanskje mest kjente graffiti er malt under en betongbro ved Bøler T-banestasjon i Oslo og har for lenge siden fått kultstatus.
Graffitien, som kun leser «Sædfuck», ble skrevet av noen unge menn i 1986 og var basert på «de styggeste ordene de kunne».
Etter den tid har det vært flere runder om taggen skal få stå eller ikke, og flere kjente osloborgere engasjerte seg i saken. En av dem var artisten «Bare Egil Band».
– Jeg har jo i min kunst tatt til orde for at tagging ikke er heldig, men denne er i en særstilling, den er ikke på min vindusrute og har en egen litterær kvalitet. Jeg prøvde å lage en låt på den for lenge siden. Sædfuck er herlig kreativt og ga mye glede og spekulasjon. På Bøler har vi Kupper'n, Tove Nilsen og Sædfuck-taggen. Jeg vet at folk har reist til Bøler for å se på taggen, sa Egil Hegerberg til NRK i 2008.
På de neste sidene kan du se andre personers «Sædfuck».
OBS! Artikkelen fortsetter på neste side!
Utenom «Sædfuck» har vi faktisk en annen kjent gatekunstner i Norge.
En bergenser som er kjent med pseudonymet «Dolk», har gjort seg bemerket over hele Europa.
I likhet med Banksy benytter Dolk seg av bybildet for å lage humoristiske og samfunskritiske kunstverker. Ved siden av gatekunsten har Dolk solgt egne kunstverk på gallerier verden over siden 2007.
I 2013 satte Dolk en historisk norsk rekord da han i løpet av ti minutter solgte tre trykk for en verdi av 2,1 millioner norske kroner.
Hans gatekunst kan oppdages i storbyer som Barcelona, New York og Tokyo.
Fra 2008 til 2010 tok Dolk og medgatekunstner, Pøbel, Lofoten i egne hender og tilførte fraflyttede bygninger litt etterlengtet kunst.
OBS! Se flere bilder på neste side!
Denne saken ble første gang publisert 29/11 2013.