«Kompani Lauritzen»-aktuelle Turab Awan
Turab Awan: – Jeg hadde ikke så mange venner på den tiden
Artist og skuespiller Turab Awan vokste opp på Manglerud i Oslo, og fikk tidlig en interesse for musikk. – Jeg var han ene som drev med noe som ikke var like normalt og vanlig på den tiden, forteller han.
Turab Awan, bedre kjent under artistnavnet «Turab», er en 25 år gammel artist og skuespiller fra Oslo.
Han slapp sin første låt på Spotify i 2014, og har siden opparbeidet seg omtrent 65 tusen månedlige lyttere i følge strømmetjenesten.
Den aktuelle artisten er også skuespiller i TV 2-serien «Russebussen», og nå ser vi han på TV-skjermen hver uke i reality-programmet «Kompani Lauritzen».
Les også: Deltakerne i «Kompani Lauritzen» avslører det verste de opplevde
«Sushi-muslim»
Turab er oppvokst på Manglerud i Oslo, sammen med sine foreldre og to eldre søsken. Han beskriver oppveksten sin som både fin og trygg.
– Manglerud var et veldig fint sted med gode folk, og det var aldri noe vondt hjemme, forteller han til Klikk.no.
Alder: 25 år
Yrke: Artist og skuespiller
Utdanning:
Bosted: Oslo
Foreldrene til Turab kommer opprinnelig fra Pakistan, og han har vokst opp i en familie med både sunni- og sjiamuslimer. Som voksen har han valgt sin egen retning, nemlig som «Sushi-muslim». Det vil si at han kombinerer begge retningene.
– Jeg vil egentlig ikke kategorisere meg som noen av delene, hverken sunni eller sjia. Jeg tror på en Gud, og det er det som er viktig for meg.
– Jeg vil få folk til å skjønne at vi alle er de samme og tror på den samme guden, enten du er kristen, jøde eller muslim, forteller Turab.
«Gatekunst» i 2007
Som barn var artistens største inspirasjon Snoop Dogg, og han tok for første gang tak i en mikrofon da han var ni år gammel.
– Onkelen min tok meg med på et prosjekt som heter «Gatekunst» i 2007, og der tok jeg opp en mikrofon og startet å rappe, forteller Turab.
Onkelen til Turab er nemlig Assad Awan, fra Rap-duoen «Emire og lillebror». Duoen arrangerte prosjektet «Gatekunst» som blant annet har gitt ut tre musikkalbum med flere kjente artister som Cezinando, OnklP og Karpe.
– Jeg var jo egentlig ikke der for å være med prosjektet siden jeg bare var ni år gammel, men det var en fyr som hørte meg da jeg tok opp mikrofonen. Han fortalte det til onkelen min, og siden den gang har jeg alltid drevet med musikk, forteller han.
På skolen ble ikke musikk-karrieren så godt mottatt av de andre medelevene, og Turab syntes årene på skolebenken var vanskelig.
– Det var litt mobbing, sånn som det alltid er. Jeg var han ene som drev med noe som ikke var like normalt og vanlig på den tiden, og var den eneste i min omgangskrets som drev med musikk. Det ble veldig ensomt og man lærer å klare seg på egenhånd følelsesmessig, forteller han.
– Lærerne var veldig flinke på barneskolen, men på ungdomsskolen og videregående var det ikke like hyggelig. Elevene hadde allerede bestemt seg for at de kjente meg, så jeg hadde ikke så mange venner på den tiden, sier Turab.
Les også: (+) Ingen kom på besøk eller ville snakke med meg. Så innså jeg grunnen
Sosialt arbeid
Etter videregående begynte han rett på studiene, og fullførte en bachelor-grad i sosialt arbeid.
– Det var søstrene mine som fikk meg til å begynne å studere, så i starten skjønte jeg ikke helt hva jeg holdt på med. Å studere var på en måte "gullmynten" for oss som hadde innvandrer-foreldre, og dermed gi noe tilbake.
– Så jeg gjorde det egentlig mest for dem, for jeg hadde ikke så lyst til å studere selv, forteller artisten.
Studietiden beskriver han likevel som et frisk pust inn i hverdagen, og endte med å trives godt på studiet.
– Etter hvert fikk jeg mange gode venner, som det hadde vært ganske få av tidligere i livet, så det var nok det som holdt meg der og som gjorde at jeg fullførte, sier han.
TV 2-serien «Russebussen»
I fjor fikk han sin første jobb som utdannet sosionom, der han i en periode jobbet på et aktivitetshus i Lørenskog. Turab var blant annet produsent, mentor og miljøterapeut for de unge, og målet var å hjelpe de unge gjennom musikken.
– Jeg trivdes svært godt i den jobben, men måtte plutselig reise til Mexico for å spille inn en musikkvideo. Det likte så klart ikke sjefen min, så jeg ble nødt til å si opp jobben med et tungt hjerte, forteller Turab.
Mens han var i Mexico ble han også tilbudt en skuespiller-rolle i TV 2-serien «Russebussen», som har hatt stor suksess siden. I serien spiller Turab karakteren «Vip» – en sjenert og usikker 18-åring.
– Det var en alt for stor mulighet for meg som gjorde at jeg ikke kunne si nei, men jeg husker at jeg begynte å gråte da jeg måtte fortelle sjefen til aktivitetshuset at jeg ikke kunne fortsette. Det gjorde vondt å bryte det båndet man får med barna og ungdommene i en slik jobb, forteller han.
Turab stortrivdes som skuespiller, og ønsker å kombinere både artist- og skuespiller-karrieren i tiden fremover.
– Jeg har alltid følt meg som en fri kunstnersjel, og føler egentlig at alle barn er det. Så vokser man opp i bestemte rammer og normer for at man skal fungere i samfunnet, men for meg har det vært viktig å følge min egen vei. Selv har jeg alltid følt at jeg allerede driver med sosialt arbeid gjennom kunsten og musikken min, forteller artisten.
«Kompani Lauritzen»
Nå ser vi han i TV 2-programmet «Kompani Lauritzen», der han får testet flere personlige grenser og frykter.
«Kompani Lauritzen» kan du se på TV 2 direkte onsdager og lørdager.
Du kan også se programmet her på TV 2 Play.
– Det er kjempegøy å være med, og folk elsker jo å se på det på TV. De som ser på ler og koser seg, men det var faktisk et helvete å være med. Jeg kan skrive under på at befalet ikke endrer holdning når kameraene er der og ikke, forteller han.
Awan har ikke deltatt i reality-programmer tidligere, men tilpasset seg situasjonen raskt.
– Det er jo kameraer over alt, men etter hvert glemmer man det. Man havner fort i en boble, og da glemmer man at det er folk som ser på og som hører absolutt alt du sier der inne, ler han.
«Kompani Lauritzen»-profilen forteller at han som barn opplevde et stort traume, og har siden vært redd for vann.
– Da jeg var rundt syv-åtte år gammel var jeg på badeland på danskebåten, og der holdt jeg på å drukne. Jeg kunne ikke svømme, og var veldig lenge under vann. Jeg holdt på å gi opp, men så var det en jente der med løst, flagrende hår, så jeg brukte det som tau og dro meg opp til bassengkanten, forteller han.
I programmet ønsker han å overkomme frykten, og å utvikle seg som menneske.
– Jeg gikk inn der med en innstilling om å ikke la følelsene mine ta overhånd, og har gjort mitt beste på å være åpen og hengi meg til befalet. Jeg tror det vi mennesker sliter mest med her i livet er å slippe kontrollen, men så fort man klarer det så finnes det jo så mange muligheter der ute, forteller artisten.
Les også: Jorun Stiansen: – Noen år etter «Idol» hadde jeg angst og var redd for å gå ut blant folk
Blir gjenkjent daglig
Artisten er en av 14 kjendiser som denne våren har bodd på Setnesmoen leir. Turab, som er kompani rekrutt 17, forteller at han ble glad i flere av deltakerne.
– Vi har fortsatt en gruppechat der vi snakker daglig, så det er veldig hyggelig. Jeg knyttet bånd med absolutt alle som var der, forteller han.
Det var likevel et par av deltakerne han ble ekstra nærme, nemlig programleder Jon Martin Henriksen og artist Sval Rosenløw Eeg.
– Jon Martin Henriksen og jeg dusjet jo sammen etter øvelsen Gjørmeløypa, siden det ikke var nok dusjer og vi måtte beholde varmen. Så vi har vasket rumpeballene til hverandre liksom, ler han.
– Sval jobber med to av produsentene som jeg bor sammen med, så hun er her ofte. Vi er jo i samme bransje, så vi møtes litt her og der, forteller han.
Etter å ha vært på TV i både «Russebussen» og «Kompani Lauritzen» merker Turab en stor forskjell i hverdagen.
– Den siste måneden har jeg blitt gjenkjent på gata daglig, som jo kommer av at jeg har eksponert meg mer i media og på TV. Jeg ble overfalt av en gjeng med 12-13 åringer for et par uker siden, som skrek og ville ta bilder sammen.
– Jeg syntes bare det er hyggelig at folk hilser og vil ta bilde sammen. Selv om det kan være mye motgang i å være en offentlig person, så tror jeg det er da man bygger karakter. Og jeg må jo bare venne meg til det, siden jeg har ambisjoner om å få det til i utlandet også. Der tror jeg det er verre, avslutter han.