- Trodde vi mobbet kristne

Men regissør André Øvredal er invitert til Hollywood etter «Trolljegeren».

Foto: SFNorge
Først publisert

(SIDE2:) For noen uker siden ble «Trolljegeren» vist for et entusiastisk amerikansk filmpublikum under Fantastic Film Fest i Austin, Texas.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Toneangivende filmbloggere beskrev den nye norske filmen som en av de beste, morsomste og mest originale opplevelsene på en god stund, samtidig som den er blitt sammenliknet med «Cloverfield» og «Blair Witch Project» på grunn av den tilsynelatende dokumentariske stilen.

LES OGSÅ:

Strippet Otto jager troll
Tidenes internasjonale suksess?
Landets eneste trolljeger
Disse finnes...

Kristenmannsblod
- Vi var usikre på om vi skulle åpne filmen i utlandet før Norge, men det gikk over all forventning. Amerikanerne tok alle referansene. Det eneste de ikke tok var dette med at troll værer kristenmannsblod. De lurte på om vi mobbet kristne, humrer produsent John M. Jacobsen.

Ryktet om en film som både kombinerte store spesialeffekter og tulledokumentarstilen spredte seg med rekordfart. Filmen er nå solgt for amerikansk og internasjonal kinovisning gjennom Magnoila, og Universal Pictures har kjøpt resten av verdensrettighetene. Øvredal fikk agent via det store agentbyrået William Morris og om to uker skal han over til Hollywood for å snakke med alle de store studioene.

- Jeg forsøker å få med meg opplevelsen. Det er e-poster og telefoner hele natta, sier André Øvredal til Side2.

- Urnorsk fantasi
Spillefilmdebutanten som har stått bak flere reklamefilmer, blant annet for Grandiosa. Men da han skulle spillefilmdebutere, ville han lage en film om det urnorske, og godt inspirert av Steven Spielberg og Robert Zemeckis valgte han det fantastiske kombinert med en jordnær fortelling.

- Derfor ligger trollene våre nært opp til Kittelsen. De måtte ikke bli noen monstre fra amerikanske filmer, sier Øvredal.

- Jeg ser at mange sammenlikner «Trolljegeren» med «Cloverfield», men vi var langt inn i prosessen da den filmen kom, sier han.

Forteller om det unike vennskapet: – Vi støtter hverandre i sorgen
Pluss ikon
Forteller om det unike vennskapet: – Vi støtter hverandre i sorgen

Det er spesielt de norske trollene, som nordmenn kjenner godt fra eventyrene, som fascinerer amerikanerne.

- De snakker ikke eller bærer klubber, men de er DIGRE, skriver en blogger imponert.

HER KAN DU SE DEN INTERNASJONALE TRAILEREN
(som også forklarer kristemannsblod)

- Aldri opplevd maken
Produsent John M. Jacobsen har lang fartstid i internasjonalt filmfarvann, men sier han ikke har opplevd maken til interesse for en norsk film.

- Nå har vi ikke mer å selge. Vi forhandler med Universal om remakerettighetene. Selv om «Trolljegeren» skal opp på de store amerikanske kinoene, noe som ikke alle amerikanske filmer får til en gang, så er det klart at en amerikansk versjon vil selge mye mye mer, sier han.

Den siste tiden har imidlertid amerikanske medier vært fulle av nyheter om at «The Troll Hunter» er klar for amerikanske kinoer i 2011.

- Vi føler vi har klart å plante det norske flagget på det internasjonale kartet med denne filmen, sier John M. Jacobsen.