Mat
Tre digge oppskrifter på søtsaker - uten sukker
Disse godbitene passer perfekt til kvelder under pleddet. Søtt, sunt og godt!
Snickersruter
Antall porsjoner: 12 stk
Du trenger:
70 g fibersirup
170 g peanøttsmør
20 g havremel
en klype salt (dersom du bruker usaltet peanøttsmør)
80 g sukkerfri sjokolade
en neve peanøtter
Slik gjør du: Varm fibersirup i en kjele til det bobler, ta kjelen av pannen og rør inn peanøttsmør. Ha i havremel og en klype salt (dersom du bruker usaltet peanøttsmør), rør til du får en passe deig som du klemmer ned i en passende form med plastfolie nedi. Strø peanøtter over, smelt sjokolade i mikro eller vannbad og smør over til slutt. Settes kjølig et par timer, og nyt!
Tips: Prøv gjerne med mandel- eller cashewnøttsmør også!
Banansushi
Antall porsjoner: 1-2
Du trenger:
2 bananer
2 lomper
1-2 ts peanøttsmør
1-2 ts sukkerfritt sjokoladepålegg
Finhakket pistasjnøtter som strø
Kokosmasse som strø
Slik gjør du: Smør en lompe med henholdsvis peanøttsmør og/eller sjokoladepålegg, og rull rundt en banan. Smør også utsiden og dekk med finhakket pistasjnøtter og/eller kokosstrø. Skjær i passe tykke skiver og dypp gjerne i litt ekstra sjokolade. En kreativ vri på den tradisjonelle bananen!
Tips: Vær kreativ og bruk de nøttene og toppingen du måtte ønske. Hva med chia- eller valmuefrø som strø?
Kardemommesnurrer
Antall porsjoner: 10 stk
Du trenger:
2/3 pakke tørrgjær (eller 30 g fersk gjær)
1 ts kardemomme
1 ts kanel
60 g sukrin gold
100 g smør
2,5 dl havremelk (eller vanlig)
100 g havremel
300-350 g speltmel
Fyll:
70 g smør
1-2 ts kardemomme og kanel
2-3 ss sukrin gold
Pensling/pynt:
1 egg en neve pistasjnøtter
Slik gjør du: Mål opp tørrvarer og ha i en bolle. Smelt melk og smør i en kjele, vent til temperaturen er 37 grader før du heller blandingen oppi bollen med tørrvarene. Bruker du fersk gjær, har du denne oppi blandingen til den er rørt godt ut. Rør/elt sammen og hev på et varmt sted med et klede over i 45 min.
Jobb deigen smidig med litt mel og kjevle utover til et rektangel. Smør på smør og dryss over kardemomme, kanel og sukrin gold.
Brett en tredjedel av kortsiden over til midten, deretter andre kortsiden over hele. Kjevle litt tynnere og skjær opp i strimler, tvinn disse rundt og lag en knute.
Etterhev på et varmt sted i ca 30 min. Pensle med egg, strø over hakkede pistasjnøtter og sett inn i oven på 220 grader i 12-15 min.
Kristine Weber er matblogger, forfatter og kostholdsveileder. Sjekk ut bloggen hennes her!
Denne saken ble første gang publisert 23/03 2019, og sist oppdatert 05/08 2019.