Toralv Maurstad 1926–2022

Siste teppefall for legenden

20 dager før han skulle ha fylt 96 år, sovnet teaterlegenden Toralv Maurstad stille inn. Da var det nesten 90 år siden den store skuespillerens debut på Nationaltheatret.

<b>TORALV MAURSTAD:</b> Toralv Maurstad sto på scenen i nesten hele sitt 95 år lange liv, og gjennom filmer, TV-serier og teater har han satt spor etter seg hos flere generasjoner med nordmenn.
TORALV MAURSTAD: Toralv Maurstad sto på scenen i nesten hele sitt 95 år lange liv, og gjennom filmer, TV-serier og teater har han satt spor etter seg hos flere generasjoner med nordmenn. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

4. november sovnet Toralv Maurstad stille inn. Den folkekjære skuespilleren, regissøren og teatersjefen ble 95 år gammel.

Han bisettes på statens bekostning fra Oslo domkirke torsdag 24. november, klokken 12.

Kong Harald og statsminister Jonas Gahr Støre vil være til stede i bisettelsen.

– Toralv Maurstad skriver seg inn i historien som en legende i norsk teater- og kulturliv. Gjennom tiår beriket han norsk kulturliv med sin kreative kraft og unike utstråling på scenen og foran kamera.

– Det er med takknemlighet vi vil huske ham og alle opplevelsene han ga oss, beskriver statsminister Jonas Gahr Støre (62) i pressemeldingen der det ble kjent at Maurstad vil få begravelse på statens bekostning.

Flere generasjoner av nordmenn vil huske ham fra ulike epoker av livet, på scenen på Nationaltheatret i stykker av Henrik Ibsen og William Shakespeare, i tospann med Wenche Foss på film og på scene, som stemmen til Ludvig i «Flåklypa»-filmene og som hotellkongen Georg Anker-Hansen i «Hotel Cæsar».

<b>VERDSATT: </b>I 2007 ble Toralv utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for fortjeneste av norsk scenekunst. Dekorasjonen ble overrakt av Slottets kansellisjef Egil Vindorum på Nationaltheatret.
VERDSATT: I 2007 ble Toralv utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for fortjeneste av norsk scenekunst. Dekorasjonen ble overrakt av Slottets kansellisjef Egil Vindorum på Nationaltheatret. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Født i 1926

24. november 1926 fikk skuespillerne Alfred Maurstad og Tordis Maurstad sitt eneste barn sammen. Stjerneparet oppkalte sønnen etter seg selv: Toralv.

<b>BERØMT TRIO:</b> Toralv fulgte i fotsporene til sine berømte skuespiller-foreldre. I 1961 sto han på samme scene som mamma Tordis og pappa Alfred i stykket «Lang dags ferd mot natt» på Det Norske Teatret.
BERØMT TRIO: Toralv fulgte i fotsporene til sine berømte skuespiller-foreldre. I 1961 sto han på samme scene som mamma Tordis og pappa Alfred i stykket «Lang dags ferd mot natt» på Det Norske Teatret. Foto: NTB Scanpix

I tidlig alder fulgte den lille gutten i fotsporene til sine kjente foreldre. Allerede i 1933 sto han på scenen på Nationaltheatret i Shakespeares «Et vintereventyr». I årene etter fulgte flere filmroller i «Fant» og «Trysil-Knut».

Han studerte ved Royal Academy of Dramatic Art i London etter krigen og debuterte på Trøndelag Teater i 1949. Senere dro han til Oslo for å stå på scenen og etter hvert ble han også teatersjef for både Oslo Nye Teater og Nationaltheatret.

I nærmere 90 år bergtok han publikum fra scenekanten. Sammen med Wenche Foss ble han et radarpar på film og scene. Wenche var da også hans ultimate favorittmotspiller.

– Jeg savner Wenche både som menneske og motspiller. Mest som motspiller, for maken finnes ikke. Hennes sceniske intuisjon, musikalitet var helt fabelaktig. Enestående. En stor stjerne, sa han til Dagsavisen i 2016, fem år etter at hans gode venninne hadde sovnet inn.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Les også: Mari Maurstads tre profilerte sønner: Alle har satset på kreative yrker

<b>TORALV OG WENCHE:</b> Toralv møtte Wenche Foss i ung alder, og gjennom livet spilte de i mange filmer sammen og utallige stykker på scenen. Han hentet også Wenche til Oslo Nye Teater da han ble teatersjef der. Her er de i stykket «Te og sympati» på Nationaltheatret i 1958.
TORALV OG WENCHE: Toralv møtte Wenche Foss i ung alder, og gjennom livet spilte de i mange filmer sammen og utallige stykker på scenen. Han hentet også Wenche til Oslo Nye Teater da han ble teatersjef der. Her er de i stykket «Te og sympati» på Nationaltheatret i 1958. Foto: Sverre A. Børretzen/ Aktuell/ NTB

Giftet seg tre ganger

Skuespilleren sjarmerte kvinner i alle aldre, og var gift tre ganger. Først med den svenske skuespilleren Eva Henning. Før de ble skilt fikk de sønnen Momse, som døde etter bare seks måneder, og sønnen Peder. Ekteskapet med Anne-Ma Burum ble barnløst.

På nyttårsaften i 1999 giftet Toralv seg med skuespilleren Beate Eriksen (62). De fikk mange år fylt med kjærlighet sammen.

– Det har vært stor lykke å møte Beate, sa Toralv til Her og Nå i 2017.

I 2016 ble det dramatisk. Toralv var på Maurstads slektsgård i Nordfjord på Vestlandet sammen med bestevennen Herman Mehren. De hadde vært ute og satt garn, og Toralv skulle lage middag da han plutselig falt om. Skuespilleren hadde fått hjerneslag.

<b>WENCHE FOSS:</b> Wenche Foss var selvsagt på plass da hennes gode venn og kollega feiret 80-årsdagen sin på Nationaltheatret i 2006. Norges store teaterdiva døde i 2011, 93 år gammel.
WENCHE FOSS: Wenche Foss var selvsagt på plass da hennes gode venn og kollega feiret 80-årsdagen sin på Nationaltheatret i 2006. Norges store teaterdiva døde i 2011, 93 år gammel. Foto: Her og Nå

Rammet av hjerneslag

Kompisen fikk ham til sykehus. Han var lam i venstre side, og 89-åringen måtte lære seg å gå på nytt og snakke på nytt.

– Å gi opp ligger ikke for meg, det måtte jeg si til meg selv. Da løsnet det, fortalte han til Dagbladet i 2019.

Toralv klarte å trene seg opp igjen, og kunne gjøre et fabelaktig comeback på teaterscenen.

Selv etter å ha passert 90 år hadde han ingen planer om å pensjonere seg. Toralv trodde han ville blitt deprimert hvis han ikke lenger kunne stå på en scene.

– Mange skuespillere gleder seg til pensjonsalderen, men jeg har lyst til å fortsette. Jeg savner energien når jeg ikke spiller, fortalte han til Dagbladet i 2016.

– Av og til hender det at jeg føler meg litt gammal. Som når jeg har trent, og blir litt støl. Da sier jeg «jøss så dette tok på, da». Men så husker jeg på at det må være sånn det er å bli eldre, at kroppen ikke alltid orker like mye som før, fortalte han til Dagsavisen samme år.

Les også: (+) Da min manns ekskone ble syk, måtte jeg ta et valg

<b>TORALV OG BEATE: </b>I 2005 besøkte Her og Nå Toralv og kona Beate Eriksen på familiegården som skuespilleren hadde arvet av sin far i vakre Nordfjord på Vestlandet. Det var på dette stedet at skuespilleren i 2016 ble rammet av hjerneslag.
TORALV OG BEATE: I 2005 besøkte Her og Nå Toralv og kona Beate Eriksen på familiegården som skuespilleren hadde arvet av sin far i vakre Nordfjord på Vestlandet. Det var på dette stedet at skuespilleren i 2016 ble rammet av hjerneslag. Foto: Svein Brimi

Gikk bort 4. november

4. november sa kroppen stopp for legenden Toralv Maurstad.

En rekke gode venner, kolleger og tidligere undersåtter minnes den store skuespilleren. Sverre Anker Ousdal (78) hadde blant annet Toralv som teatersjef da sørlendingen startet ved Oslo Nye Teater i 1968.

– Han var en veldig krevende sjef som jeg lærte masse av, forteller han til Dagbladet.

Ousdal jobbet også under Maurstad på Nationaltheatret.

– Vi hadde veldig fin kontakt, og spilte film sammen utenom teateret. Han har betydd veldig mye for meg.

Dennis Storhøi (62) minnes også en stor kunstner.

– En legende har gått bort. Takk for alt, Toralv. Hvil i fred, skriver skuespilleren på Instagram.

<b>UNG PEER GYNT:</b> Skuespilleren har spilt i en rekke ulike «Peer Gynt»-oppsetninger gjennom sin lange karriere. I 1955 spilte han Peer i samspill med Nationaltheatrets store stjerne Tore Dyveke Segelcke som Mor Aase.
UNG PEER GYNT: Skuespilleren har spilt i en rekke ulike «Peer Gynt»-oppsetninger gjennom sin lange karriere. I 1955 spilte han Peer i samspill med Nationaltheatrets store stjerne Tore Dyveke Segelcke som Mor Aase. Foto: Jan Stage NTB arkiv / NTB

Hylles av kollegaer

Toralv Maurstad har også satt varige spor hos Anne Marie Ottersen (77).

– Han var teatermenneske inn i margen, det var han virkelig. Han var en fantastisk teatermann, det fantes omtrent ikke maken, forteller hun til VG.

Lise Fjeldstad (83) mener at ingen kan måle seg med Maurstad.

– Toralv er død, men Toralv er udødelig. Toralv er et begrep i norsk teater. Det er ingen over, ingen under. Han briljerte i komedier, lystspill, musikaler og i de store tragedier.

– Han var helt skremmende briljant, og helt skremmende virtuos, og så skremmende naken og sårbar. Toralv var talentet – det vi ikke kan definere, forklarer hun til NRK. Selv om de ble svært gode venner og kolleger, hadde de også sine feider gjennom årene.

– Jeg var veldig glad i Toralv. Vi var uenige om mange ting da han var sjef på Nationaltheatret. Vi sto på hver vår front, og det var greit å være uenig med Toralv. Han var en veldig real person. Vi ble veldig gode venner igjen. Vi var bestevenner, sier hun til Dagbladet.

<b>LISE FJELDSTAD:</b> Lise Fjeldstad har kjent Toralv Maurstad gjennom hele karrieren. – Ingen kan måle seg med Toralv. Han satte en målestokk for hva man kunne håpe på og strekke seg etter som skuespiller, sier hun til Dagbladet.
LISE FJELDSTAD: Lise Fjeldstad har kjent Toralv Maurstad gjennom hele karrieren. – Ingen kan måle seg med Toralv. Han satte en målestokk for hva man kunne håpe på og strekke seg etter som skuespiller, sier hun til Dagbladet. Foto: NTB Scanpix

Les også: Anne Marie Ottersens populære ferieparadis: – Har støtt på kona til Tom Hanks på butikken

Spilte datteren til Toralv

Anette Hoff (61) spilte datteren til Toralv Maurstad i såpeserien «Hotel Cæsar». Skuespilleren er også en god venninne av Beate Eriksen.

– Dette er noe som alle vi som har vært rundt ham har vært forberedt på, men når et menneske dør, er det elendig, sier hun til VG.

<b>GEORG ANKER-HANSEN:</b> I de første sesongene av «Hotel Cæsar» spilte Toralv rollen som Georg Anker-Hansen og var kollega med blant andre Sofie Cappelen, Anette Hoff, Erik A. Schjerven og Sossen Krohg.
GEORG ANKER-HANSEN: I de første sesongene av «Hotel Cæsar» spilte Toralv rollen som Georg Anker-Hansen og var kollega med blant andre Sofie Cappelen, Anette Hoff, Erik A. Schjerven og Sossen Krohg. Foto: Marit Hommedal, NTB Pluss

Hun er svært takknemlig for at hun fikk bli kjent med og jobbe med en legende.

– Han var veldig direkte og hadde en slags fandenivoldskhet som jeg synes det var mye kjærlighet i, forklarer hun.

Kari Simonsen (85) hadde Toralv Maurstad som sjef, kollega og ikke minst venn gjennom mange tiår.

– Han har vært en sentral del av hele mitt teaterliv. Det var også han som fikk meg sammen med min mann, de var bestevenner, og han var forlover da vi giftet oss. Så jeg kan takke ham for mye, forteller hun til Dagbladet.

Hun fikk litt sjokk over nyheten om at vennen nå er borte.

– Jeg har kjent ham bestandig, vært sint på ham og elsket ham. Han var en strålende, morsom og spennende person, minnes hun til VG.

<b>KARI SIMONSEN:</b> I 2014 spilte Kari Simonsen og Toralv sammen i «Kjærlighetsbrev» på Oslo Nye Teater. De var både kolleger og omgangsvenner. – Jeg er litt i sjokk. Jeg visste jo at han var syk, men det er veldig trist at han er borte, sier Kari til Dagbladet.
KARI SIMONSEN: I 2014 spilte Kari Simonsen og Toralv sammen i «Kjærlighetsbrev» på Oslo Nye Teater. De var både kolleger og omgangsvenner. – Jeg er litt i sjokk. Jeg visste jo at han var syk, men det er veldig trist at han er borte, sier Kari til Dagbladet. Foto: Berit Roald / NTB

Jobbet som teatersjef

Bjarte Hjelmeland (52) føler seg heldig som fikk bli kjent med Maurstad.

– Som 95-åring har man lov å takke for seg. Nå fylles jeg av takknemlighet heller enn knusende sorg. Jeg opplevde ham som enormt samvittighetsfull og en god læremester, sier skuespilleren og teatersjefen til NRK.

Maurstad var den første teatersjefen Ellen Horn (71) hadde. Hun synes det var trist å få dødsbudskapet.

– Det er veldig tankevekkende og trist. Han har betydd mye for norsk teater og mye for meg personlig. Jeg har mange gode og sterke minner med ham og føler stor takknemlighet overfor ham, roser hun til VG.

– Toralv var en kjær venn, kollega og forbilde. Det er et stykke teaterhistorie som er borte, sier hun til Dagbladet.

Les også: Om det første møtet med Mari Maurstad: – Jeg tenkte at hun var uoppnåelig

<b>ELLEN HORN:</b> Bjarte Hjelmeland og Ellen Horn er takknemlige for tiden de fikk sammen med Toralv Maurstad. – Som 95-åring har man lov å takke for seg, sier Hjelmeland til NRK. Her er trioen fotografert under Riksteatrets presentasjon i 2006.
ELLEN HORN: Bjarte Hjelmeland og Ellen Horn er takknemlige for tiden de fikk sammen med Toralv Maurstad. – Som 95-åring har man lov å takke for seg, sier Hjelmeland til NRK. Her er trioen fotografert under Riksteatrets presentasjon i 2006. Foto: Heiko Junge / NTB

Siste hilsen fra lillesøster

Mari Maurstad (65) hyllet sin storebror på Instagram etter at dødsfallet ble kjent:

– Tusen takk for alle varme tanker i forbindelse med min halvbror Toralvs bortgang. Ingen var som deg, Toralv. Takk for alt du har gitt oss og publikum. Du behersket tragedie like godt som komedie, og det var aldri kjedelig der du var. Historier om deg vil leve for bestandig, skriver hun.

<b>HALVSØSKEN:</b> Både Mari og Toralv gikk i fotsporene til skuespillerfaren Alfred Maurstad. Her er duoen avbildet i 2015 da de sto sammen på scenen da Riksteatret var på turné med Henrik Ibsens «Vildanden».
HALVSØSKEN: Både Mari og Toralv gikk i fotsporene til skuespillerfaren Alfred Maurstad. Her er duoen avbildet i 2015 da de sto sammen på scenen da Riksteatret var på turné med Henrik Ibsens «Vildanden». Foto: NTB Scanpix

De to skuespillerne hadde begge Alfred Maurstad som pappa, men vokste ikke opp sammen da det var hele 31 år mellom dem.

– Toralv er mye eldre enn meg, faktisk ett år eldre enn moren min. Vi har aldri bodd under samme tak, bortsett fra i feriene. Vi har samme far. Forskjellen er at han fikk oppleve vår far veldig lenge, mens jeg nesten ikke kjente ham. Jeg var bare ti da han døde, men jeg får vite mye om faren vår gjennom Toralv, fortalte Mari til Dagbladet i 2010.

<b>ALFRED MAURSTAD:</b> Alfred Maurstad var oppvokst på gård i Nordfjord, og hver sommer tok han med sønnen dit. Her er far og sønn på rotur for å prøve fiskelykken tilbake i 1966.
ALFRED MAURSTAD: Alfred Maurstad var oppvokst på gård i Nordfjord, og hver sommer tok han med sønnen dit. Her er far og sønn på rotur for å prøve fiskelykken tilbake i 1966. Foto: Sverre A. Børretzen, Aktuell / Scanpix

Det året sto de to halvsøsknene på samme scene i stykket «Trær som faller – et kunstnerisk aftenmåltid» på Nationaltheatret.

– Det er veldig hyggelig å spille med Mari. Jeg synes ikke det har noen betydning at vi er søsken. Jeg har spilt mot både far og mor. Det som teller, er om du spiller godt eller dårlig, forklarte Toralv til avisen.