Tør du reise hit?

I Bhutan finner du alt fra peniser på veggen til vakre klostre i fjellveggen. Her er reisetipsene.

Foto: Johnny Haglund (Vi Menn)
Publisert

Bhutan har alltid fremstått for meg som et gammelt, mystisk eventyr.

I Bhutan er det for eksempel helt naturlig å dekorere husveggen med en stor, fet penis i den hensikt å øke huseiernes fruktbarhet. og når jeg først nevner sex, må jeg jo nevne at landets myndigheter hevder at det i Bhutan ikke finnes prostituerte, lesber eller homofile.

Så har vi landets monarki. Den forrige kongen (som nylig ble byttet ut) har også satt noen spor etter seg. Han har forbudt all røyking i landet. I tillegg risikerer innbyggere som ikke bruker den tradisjonelle drakten gho (mann), kira (kvinne) å bli bøtelagt. TV og Internett ble under tvil tillatt først i 1999.

Foto: Johnny Haglund (Vi Menn)

Bhutan minner meg litt om vår egen Kardemomme by, hvor kongen fint sklir inn i rollen som tante Sofie. Kasper, Jesper og Jonathan er også en god betegnelse på landets banditter. Ifølge kongen finnes det nemlig ingen ordentlige kjeltringer i Bhutan.

Samtidig vokser marihuanaen vilt. Men i stedet for å høste avlingen og tjene seg rike på å selge den utenlands, bruker innbyggerne marihuana som grisefôr.

Det er med andre ord liten tvil om hvor verdens lykkeligste griser lever.

Reise i Bhutan

Foto: Johnny Haglund (Vi Menn)

Leie av bil, sjåfør og tolk: Det finnes svært mange som kan arrangere en reise i Bhutan for deg. Du kan velge å gjøre det på den enkle, men dyre måten, ved å booke alt gjennom et utenlandsk selskap. Eller bruke en reisearrangør i Bhutan.

Jeg valgte å bruke en turoperatør i Bhutan – Bhutan Yodsel Tours & Trekking, som jeg var veldig fornøyd med.

Sjekk deres nettside:Yodsel Tours

Uansett hvilke alternativ du velger, så må du kjøpe en komplett «pakke», som må bestilles hos en statlig godkjent turoperatør og betales i sin helhet på forhånd (evt. 50 %).

Det er dyrt! Men denne summen gir deg alt du trenger: Bil, sjåfør, tolk, overnatting, mat, diverse tillatelser, visum og drivstoff.

Hvordan komme dit: Fly til byen Paro eller krysse grensen fra India ved enten Phuntsholing eller Samdrup Jongkhar.

Visum: Alle, utenom indiske statsborgere, må ha visum til Bhutan. Når du bestiller reisen gjennom en turoperatør ordner de alle detaljer med visum.

Klima: Vintrene kan bli kalde og bringer med seg snø i høyden. Vi var her i november, og temperaturen var perfekt for oss.

Foto: Johnny Haglund (Vi Menn)

Er Bhutan trygt? Hit kan du ta med deg barn, besteforeldre, venner og kjærester. Det farligste du opplever i Bhutan, er de trange fjellveiene. Folk er usedvanlig hyggelige og imøtekommende.

Denne saken ble første gang publisert 11/01 2011.

Les også