Tiril Eckhoff (33) nyter «pensjonistjul» på drømmehytta

Tiril Eckhoff bygget drømmehytte: – Ser ikke bort ifra at vi flytter hit med tiden

Tiril Eckhoff la skiskytterkarrieren på hylla og realiserte hyttedrømmen i forlovedens hjembygd. Nå ser de frem til å diske opp med kortreist ribbe fra svigerfars gård i julen.

<b>JULEFRED: </b>Med fjell og natur som nærmeste nabo tilbringer den pensjonerte skiskytterdronningen Tiril Eckhoff så mye tid som mulig her på hytta.
JULEFRED: Med fjell og natur som nærmeste nabo tilbringer den pensjonerte skiskytterdronningen Tiril Eckhoff så mye tid som mulig her på hytta. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Vi svinger av E134 ved Høydalsmo sentrum etter tydelige instruksjoner fra Tiril Eckhoff (33).

Ikke et hus er innen synsvidde da vi tar av inn på grusveien i skogholtet hvor den tidligere skiskytteren har realisert sin hyttedrøm.

«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», sier hun selv om bygda i Tokke kommune i Telemark. Et lite stykke idyll, en kjapp skitur unna svigerfars sauegård i Høydalsmo.

Les også: Petter «uteligger» Nyquist om sitt sterke juleønske: – Det kan ha en enorm effekt

Bygget drømmehytta

– Vi bestemte oss for å bygge drømmehytta her. Det er litt andre verdier som gjelder oppe i fjellbygdene, sier Tiril.

<b>HYTTEDRØMMEN:</b> Tiril har sammen med forloveden bygget sin flotte hytte på en tomt skilt ut fra svigerfars gård i Høydalsmo. De har hatt fokus på lokale leverandører og håndverkere i byggeprosessen.
HYTTEDRØMMEN: Tiril har sammen med forloveden bygget sin flotte hytte på en tomt skilt ut fra svigerfars gård i Høydalsmo. De har hatt fokus på lokale leverandører og håndverkere i byggeprosessen. Foto: Svein Brimi

– De er gjerne tett på naturen og er glad i livet utendørs. Så føles alt så trygt her oppe. Nå er vi på hytta så ofte vi har mulighet, og du skal ikke se bort fra at vi flytter hit med tiden, sier hun.

Tiril sprekker opp i det brede smilet vi har blitt kjent med gjennom TV-ruta i skiskyttersesongen gjennom årene.

Les også (+): Naboene klager over at jeg lar utelysene stå på på hytta. Hva skal jeg gjøre?

<b>GA SEG PÅ TOPP:</b> Siste sesongen Tiril gjennomførte som skiskytter var ett av hennes virkelig store høydepunkter i karrieren. Så rammet sykdommen, og kroppen sa stopp.
GA SEG PÅ TOPP: Siste sesongen Tiril gjennomførte som skiskytter var ett av hennes virkelig store høydepunkter i karrieren. Så rammet sykdommen, og kroppen sa stopp. Foto: NTB

Jul på hytta

Selv er hun fra Bærum og har vært vant til å ha asfaltjungelen i umiddelbar nærhet. Som et sosialt vesen, frykter hun at det kan bli litt vel lange avstander å forholde seg til om hun skulle velge å skifte adresse permanent.

Men så har også Tiril og samboeren gjennom 12 år, Ånund Lid Byggland (33), helgardert seg med langbord, et innbydende kjøkken og raust med soverom i sitt nye hytteparadis.

– Vi ønsket å ha et sted vi kunne invitere både venner og familie. Her er det både sengeplass og bordplass til alle. Vi feiret faktisk vår første jul her i fjor, bare noen måneder etter at hytta sto klar. Vi håper å gjenta suksessen i år, stråler den nylig pensjonerte skiskytterstjernen.

Avslappende høytid

Da diskes det opp med velduftende pinnekjøtt og saftig ribbe fra svigerfars gård, bare et par hundre meter nede i bakken.

Mer kortreist mat kan man vanskelig lage. Og det er Tiril som står og følger nøye med på ribba i ovnen. Idet svoren «popper», da er det jul.

Da ryktene hadde begynt å gå, satte Tonje (19) seg ned og skrev et brev til...
Pluss ikon
Da ryktene hadde begynt å gå, satte Tonje (19) seg ned og skrev et brev til foreldrene. Svaret kom umiddelbart

– Jeg er egentlig vokst opp med en litt stressende jul. Jeg prøver å fjerne meg litt fra det og skape god julestemning uten så mye stress og moderere julepyntingen, sier Tiril.

– Jeg gleder meg til en rolig og avslappende jul hvor vi sitter rundt langbordet og setter pris på maten og folkene, drømmer hun.

<b>BAUTA:</b> Det er i hjembygda til forloveden Ånund at paret har valgt å bygge hytte. Tiril beskriver sin sporty partner som en bauta i livet. 
BAUTA: Det er i hjembygda til forloveden Ånund at paret har valgt å bygge hytte. Tiril beskriver sin sporty partner som en bauta i livet.  Foto: Privat

For første gang ligger heller ikke fokuset i jula på trening, men en skitur blir det nok uansett på 33-åringen.

– Det er en del av barndommens juletradisjoner jeg ønsker å ta med meg videre.

<b>FREMTIDSPLANER: </b>Med geværet lagt på hylla blir det mer tid til å dyrke strikkeinteressen. Ved siden av studier innen ledelse, har Tiril denne vinteren sin første sesong som TV 2s skiskytterekspert.
FREMTIDSPLANER: Med geværet lagt på hylla blir det mer tid til å dyrke strikkeinteressen. Ved siden av studier innen ledelse, har Tiril denne vinteren sin første sesong som TV 2s skiskytterekspert. Foto: Svein Brimi

Vendepunktet

Dette blir den første julen etter den livsendrende avgjørelsen Tiril tok i vår.

Hun var bare ni år gammel da hun bestemte seg for å følge i storesøsknenes skispor og prøve seg som skiskytter. Mange år av livet har gått med til å gå fortest mulig i løypene og treffe blinkene med makspuls. Da hun satte punktum, følte hun en enorm lettelse.

<b>FRILUFTSLIV:</b> Fortsatt trener Tiril 5–6 ganger i uken, og hun setter stor pris på å tilbringe tid ute i naturen. – Man merker at form er ferskvare. Det er litt kjipt å innse at formen daler, og jeg blir menneskelig igjen, flirer Tiril.
FRILUFTSLIV: Fortsatt trener Tiril 5–6 ganger i uken, og hun setter stor pris på å tilbringe tid ute i naturen. – Man merker at form er ferskvare. Det er litt kjipt å innse at formen daler, og jeg blir menneskelig igjen, flirer Tiril. Foto: Svein Brimi

– For meg var det veldig deilig å si det: «Nå er det slutt.» Samtidig var det veldig trist. Skiskyting har vært en del av livet mitt så lenge jeg kan huske, og det kjennes veldig rart å ikke lenger ha et mål eller mening i livet. Det er en ambivalens der. Jeg kjenner meg både lettet og trist på en og samme tid, erkjenner Tiril og retter blikket mot de snødekte fjelltoppene som omkranser hytta.

<b>HEL VED:</b> Tiril ligger ikke på latsiden. Hele sommeren har hun og samboeren brukt på å legge platting. Vedstabelen utenfor inngangspartiet har Tiril hugget opp selv.
HEL VED: Tiril ligger ikke på latsiden. Hele sommeren har hun og samboeren brukt på å legge platting. Vedstabelen utenfor inngangspartiet har Tiril hugget opp selv. Foto: Svein Brimi

Slet med nattesøvnen

Det var ingenting som tydet på at Tiril skulle tre av som skiskytterdronning etter at hun avsluttet sesongen på mesterlig vis i 2022. Så ble hun hardt rammet av covid, og livet ble snudd på hodet.

– Jeg sluttet å sove etter covid. Kroppen ble endret totalt. Jeg tror ingen vil vite hvor langt nede jeg var en periode. Du blir helt klin kokos når du ikke får sove.

– På et tidspunkt orket jeg ikke mer. Jeg var helt ferdig. Pust, kropp og søvn – ingenting fungerte. Da skjønte jeg at dette her var det ikke verdt. Jeg ville ikke tyne det lenger, husker Tiril tilbake.

Hun krasjlandet og måtte få hjelp av helseteamet, leger og psykolog. Lenge ble sovemedisin redningen.

Sovemedisin i toalettmappen

– Søvn er essensielt når det kommer til toppidrett. Skal du gå fort om vinteren og ha overskudd til å treffe den svarte blinken, da må du ha sovet mer enn tre timer. Å legge opp ble det eneste riktige alternativet for meg. I dag går det bra. Jeg greier å sove uten medisiner, forteller Tiril og legger kjapt til:

– Men jeg har dem alltid med meg i toalettmappen. For sikkerhets skyld!

<b>SAUNA:</b> En flott sauna har fått plass på det lekre badet på hytta. Her har de satt inn en dør som fører rett ut i snøen, for dem som ønsker seg et forfriskende snøbad. 
SAUNA: En flott sauna har fått plass på det lekre badet på hytta. Her har de satt inn en dør som fører rett ut i snøen, for dem som ønsker seg et forfriskende snøbad.  Foto: Svein Brimi

Hun hyller kjæresten for uvurderlig støtte gjennom det som ble et mørkt kapittel i Tirils historie.

– Ånund har vært en bauta gjennom hele vårt forhold. Han er den som alltid får meg til å smile eller le, og det er en så utrolig fin egenskap. Og når jeg har vært litt trist og lei, er han mannen som får meg opp på bena igjen.

Les også: Stormende forelsket Hellstrøm: – Livet er fantastisk

<b>BORD MED UTSIKT:</b> Et langt spisebord og romslig kjøkken var et av kriteriene Tiril og Ånund hadde til drømmehytta. I det lekre blågrønne kjøkkenet ser de frem til å diske opp julemiddag til sine nærmeste.
BORD MED UTSIKT: Et langt spisebord og romslig kjøkken var et av kriteriene Tiril og Ånund hadde til drømmehytta. I det lekre blågrønne kjøkkenet ser de frem til å diske opp julemiddag til sine nærmeste. Foto: Svein Brimi

Lære å leve på nytt

Hun er kjent som en av Norges mestvinnende skiskyttere. Det har 33-åringen ofret blod, svette og tårer for. Jakten på hvem hun er nå, er en pågående prosess.

<b>DISKRET JULEPYNT: </b>– Den ene siden av familien min har vært veldig «julete». Så jeg har blitt litt «skadet» av det og har gått motsatt vei. Jeg er rett og slett ikke så glad i for mye julepynt! innrømmer Tiril.
DISKRET JULEPYNT: – Den ene siden av familien min har vært veldig «julete». Så jeg har blitt litt «skadet» av det og har gått motsatt vei. Jeg er rett og slett ikke så glad i for mye julepynt! innrømmer Tiril. Foto: Svein Brimi

– Du har jobbet så hardt for noe over så lang tid, så er det bråstopp. Det var det. Du mister tilhørigheten din og en del av identiteten din. Det er så teit å si, men det blir en identitetskrise, sier hun.

– Jeg har brukt mye tid på å tenke hva jeg vil videre. Jeg har et ønske om å finne noe jeg brenner like mye for som jeg gjorde for idretten, forteller Tiril, og smiler skrått.

Mesternes Mester - 2023 Deltagere: Anders Aukland (50), langrenn. Tiril Eckhoff (32), skiskyting. Marit Malm Frafjord (37), håndball. Camilla Gjersem (29), kunstløp. Pål André Helland (33), fotball. Terje Håkonsen (48), snowboard. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (36), langrenn. Birgitte Lersbryggen (48), innebandy. Ole-Kristian Bryhn (34), Skiskytter.
Mesternes Mester - 2023 Deltagere: Anders Aukland (50), langrenn. Tiril Eckhoff (32), skiskyting. Marit Malm Frafjord (37), håndball. Camilla Gjersem (29), kunstløp. Pål André Helland (33), fotball. Terje Håkonsen (48), snowboard. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (36), langrenn. Birgitte Lersbryggen (48), innebandy. Ole-Kristian Bryhn (34), Skiskytter. Foto: Svein Brimi

Tiril er allerede godt i gang med en bachelor i ledelse, og den første sommerferien som pensjonert skiskytter brukte hun på «Mesternes mester»-innspilling i Lindesnes.

Hun har også rukket å snekre på plass en romslig platting på hytta.

– Jeg kjenner på en takknemlighet for at jeg har fått mer tid med kjæresten og familien. Det har nok vært litt uvant for Ånund at vi sees så ofte. Det er en tilvenningsprosess som har vært veldig fin.

– Samtidig klarer jeg likevel å lage det hektisk for meg selv. Jeg har latt det gå litt sport i å si «ja» i jakten på det nye livet. Jeg er overrasket over hvor fort tiden har gått!

Les også: Dette er deltakerne i «Mesternes mester» 2024

<b>JULESTJERNE:</b> Dette blir Tirils første julefeiring etter livet som skiskytter. – Det er veldig godt å endelig senke pulsen, ikke stresse så mye med trening og heller sette pris på folkene rundt julemiddagen, innrømmer Bærum-jenta. 
JULESTJERNE: Dette blir Tirils første julefeiring etter livet som skiskytter. – Det er veldig godt å endelig senke pulsen, ikke stresse så mye med trening og heller sette pris på folkene rundt julemiddagen, innrømmer Bærum-jenta.  Foto: Svein Brimi

TV 2-ekspert

Tiril tar en slurk av kaffekoppen som hviler i hendene. Hun kan avsløre at det blir noen kopper i løpet av en dag.

På gulvet ved spisebordet står en stor kurv med garn i alle regnbuens farger. Vanligvis er det nemlig strikketøyet som holder hendene opptatt. Hun viser frem en bunke nystrikkede luer. For nå i vinter venter hennes første sesong som skiskytterekspert for TV 2. Da er det viktig å ha utstyret i orden.

– Jeg håper ikke vi må bruke sånne TV 2-luer. Da har all denne jobben vært forgjeves, sier Tiril og bryter ut i latter.

Selv om hun har lagt ski og gevær på hylla, vil Tiril altså fortsatt være en del av skiskyttermiljøet i sesongen som kommer – bare med et litt annet fokus enn blinken.

– Jeg er veldig glad for at jeg har fått denne muligheten. Når du forlater idretten, så vet du hvor gøy det er å være en del av den gjengen. Nå får jeg være en del av sporten, snakke med folkene igjen, samtidig som jeg slipper å reise så mye som før. Jeg er veldig glad i skiskyting og gleder meg til denne jobben, stråler hun forventningsfullt.

<b>BEN I NESA:</b> Tiril er ikke redd for å ta i et tak, og hun har selv sørget for at de har ved gjennom vinteren.
BEN I NESA: Tiril er ikke redd for å ta i et tak, og hun har selv sørget for at de har ved gjennom vinteren. Foto: Svein Brimi

Veien videre

Januar i fjor smilte Tiril bredt på sosiale medier og viste frem diamantrekken rundt ringfingeren. Etter at hun og Ånund møttes i Lillehammer drøye ti år tidligere, hadde de tatt forholdet et steg videre.

Selv om Tiril i dag har frigjort mer tid til sin utkårede, avslører hun at bryllupsklokkene ikke vil ringe med det første.

<b>FORLOVET:</b> I januar i 2022 kunngjorde Tiril <br/>at hun og kjæresten Ånund Lid Byggland hadde forlovet seg. 
FORLOVET: I januar i 2022 kunngjorde Tiril
at hun og kjæresten Ånund Lid Byggland hadde forlovet seg. 
Foto: Privat

– Jeg må ærlig innrømme at bryllupsplanene har ligget brakk en stund. Vi har det veldig fint som forlovet. Så har vi en drøm om å gifte oss her i Telemark. Vi har faktisk vurdert å gjøre det hjemme på gården der Ånund vokste opp.

Tiril lar seg heller ikke stresse over at kollegaer på både langrenn- og skiskyttersiden har annonsert graviditeter som perler på en snor dette året.

– Det er nok mange i min alder som kjenner på presset. Vi har lyst til å bli gravide på et tidspunkt vi også, men det er heller ikke alle som er så heldige at de ble raskt gravide etter å ha presset kroppen gjennom mange år i toppidretten, understreker Tiril, som nå først og fremst ønsker å lande i livet etter topp-
idretten.