Ti på topp

Ti retter du aldri kommer til å bestille

Kom og spis!

<b>NAM: </b>Det finnes mange rare kulinariske opplevelser rundt omkring i verden. Her er ti retter du trolig glatt står over.
NAM: Det finnes mange rare kulinariske opplevelser rundt omkring i verden. Her er ti retter du trolig glatt står over.
Først publisert Sist oppdatert

Verden er full av kulinariske opplevelser. Her er ti retter du antagelig aldri kommer til å bestille.

1. Khash

<b>KHASH:</b> Hva med stuede ku-klover og -hoder til middag?
KHASH: Hva med stuede ku-klover og -hoder til middag?

Stuede Ku-klover og -hoder. Skikkelige saker. Serveres i Øst-Europa, Midtøsten og Tyrkia. God tur. Les mer om Kash.

2. Spam

<b>SPAM:</b> I dag tenker folk på søppelpost, men Spam er faktisk et velkjent hermetisk kjøttprodukt.
SPAM: I dag tenker folk på søppelpost, men Spam er faktisk et velkjent hermetisk kjøttprodukt.

Mystisk gjenganger i Monty Python-sketsjer og i USA. Skal inneholde svinekjøtt og potetmel. Men her er nok mørke ingredienser. Les mer om Spam.

3. Tusen år gamle egg

<b>SVARTE EGG: </b>Black egg, century egg, millenium egg og thousand-year egg. Kjært barn har mange navn.
SVARTE EGG: Black egg, century egg, millenium egg og thousand-year egg. Kjært barn har mange navn.

Kinesisk delikatesse. De er ikke tusen år gamle, de bare lukter sånn. Men råtne er de. Les mer om century eggs ( pídàn).

LES OGSÅ: Syv herlige opplevelser i Florida

4. Shiokara

<b>JAPANSK:</b> Rå biter av sjødyr servert i en gjæret velling. Nam!
JAPANSK: Rå biter av sjødyr servert i en gjæret velling. Nam!

Kunne bare være oppfunnet av japanere. Rå biter av sjødyr servert med en pasta av dyrenes gjærede innvoller. Les mer om Shiokara.

5. Vepsekjeks

<b>VEPSEKJEKS:</b> Hva med et vepsekjeks til kaffen?
VEPSEKJEKS: Hva med et vepsekjeks til kaffen?

Nok en japansk vinner. Brodd inkludert. Knasende godt. Les mer om vepsekjeks.

6. Edderkopp

EDDERKOPP: I Kambodsja er sprøstekt edderkopp ikke helt uvanlig.
EDDERKOPP: I Kambodsja er sprøstekt edderkopp ikke helt uvanlig.

Marinert i sukker og salt, og stekt med hvitløk. Fås i Kambodsja. Bare å hugge inn. Les mer om sprøstekt edderkopp.

7. Stinkebiller

STINKBUG: Den bærer navnet sitt med rette. Den stinker.
STINKBUG: Den bærer navnet sitt med rette. Den stinker.

Afrikansk lekkerbisken. Billene kan brukes som krydder, eller knaskes som de er. Kokes først. Smaker visst som epler. Særlig! Les mer om stinkebillen.

LES OGSÅ: 19 gode serier på Netflix

8. Marsvin

<b>NEI:</b> Ikke mange av oss liker tanken på å spise kjæledyr.
NEI: Ikke mange av oss liker tanken på å spise kjæledyr.

Smaker sikkert godt, men har noen hjerte til å spise kjæledyret? Ja, i Syd-Amerika har de. Les mer om hvorfor marsvin er en delikatesse her.

9. Rocky Mountain-østers

<b>OKSEBALLER:</b> Testikler fra okse får smalahove til å fremstå som smågodt.
OKSEBALLER: Testikler fra okse får smalahove til å fremstå som smågodt.

Østers i Rocky Mountains? Selvfølgelig ikke. Dette er okseballer under et annet navn. Amerikanerne kan det med navn. Les mer om Rocky Mountain-østers.

10. Balut

<b>BALUT: </b>Spises i store deler av Asia og er et egg som inneholder et 15 dager gammelt foster.
BALUT: Spises i store deler av Asia og er et egg som inneholder et 15 dager gammelt foster.

Får du i deg denne, er du ikke bare ualminnelig sulten, men også blind – eller fra Filippinene. Andefoster, kokt levende. Les mer om balut.