Thomas Steen fra «Jakten på kjærligheten»

Den som flytter inn sammen med single Thomas, får svigermor med «på kjøpet». Hun er ikke noen hvem som helst

Programleder Jan Thomas overtalte bonden til å begi seg ut på kjærlighetsjakten: – Jan Thomas ble litt streng, og sa det var på tide at jeg gjorde noe med det, forteller Thomas, som har vært singel i fire år.

<b>TV-PROFIL:</b> – Gjennom programmet har jeg måttet lære meg å bli mye mer åpen og by på meg selv. Selv om det har vært utenfor komfortsonen, så har det fungert fint, sier Thomas. Her med blandingshunden Lilli.
TV-PROFIL: – Gjennom programmet har jeg måttet lære meg å bli mye mer åpen og by på meg selv. Selv om det har vært utenfor komfortsonen, så har det fungert fint, sier Thomas. Her med blandingshunden Lilli. Foto: Morten Bendiksen
Først publisert

– Han trenger ikke nødvendigvis å være så opptatt av gårdsliv, men han bør helst like å bo på landet. Og så må han være glad i dyr.

– Men jeg vil gjerne at han har egne interesser, og har levd et liv før. Jeg er ikke ute etter en som skal hjelpe meg med gårdsdriften, det klarer jeg fint selv, smiler Thomas Steen (48).

Den kjekke bonden og interiørdesigneren svarer på spørsmålet om hva han ser etter i en partner.

Et spørsmål han har måttet reflektere over, og svare på flere ganger etter at han takket ja til å være deltager i årets sesong av «Jakten på kjærligheten».

«Jakten på kjærligheten» 2023

Med kjendisstylisten Jan Thomas (56) som ny programleder går den populære TV 2-serien inn i sin 20. sesong denne høsten.

Og det var nettopp Jan Thomas som overtalte sin mangeårige kamerat til å bli med i TV-programmet.

– Vi var skjønt enige om at det ikke er så lett å treffe noen når man bor på landet. Det blir til at man holder på med gården, driften og dyrene fra morgen til kveld.

– Jeg kan jo ikke bare stikke inn til byen og sette meg på kafé. Jan Thomas ble litt streng, og sa det var på tide at jeg gjorde noe med det, forteller Thomas, som har vært singel i fire år.

Les også: Jan Thomas med avsløring om forholdet

KAMERATER: Thomas og programleder Jan Thomas har kjent hverandre i en årrekke. – Vi var skjønt enige om at det ikke er så lett å treffe noen når man bor på landet
KAMERATER: Thomas og programleder Jan Thomas har kjent hverandre i en årrekke. – Vi var skjønt enige om at det ikke er så lett å treffe noen når man bor på landet Foto: Morten Bendiksen

Mungerud gård

Når Her og Nå besøker 48-åringen på den idylliske gården i Enebakkneset i Lillestrøm kommune, skjønner vi hvorfor bonden har kriteriet «må være glad i dyr» like høyt på listen som «humor, sjarm og selvstendighet» hos en potensiell kjæreste. For det er ikke mangel på firbente venner på gårdstunet.

Her finnes hester, høner, gjess, alpakka, griser, geiter, hele syv hunder og til og med en påfugl. Totalt er det 80 dyr som nærmest har fritt leide på stedet, som Thomas har store planer om å forvandle til en besøksgård for dyreglade familier.

– Etter hvert skal jeg også åpne en gårdsbutikk der vi skal selge honningen vi lager, kjøtt fra de lokale bøndene og interiørprodukter.

<b>DYREGLAD:</b> Det er flust av dyr på Mungerud gård, og snart åpner Thomas stedet for dyreglade familier som vil kose med dem. 
DYREGLAD: Det er flust av dyr på Mungerud gård, og snart åpner Thomas stedet for dyreglade familier som vil kose med dem.  Foto: Morten Bendiksen

– Målet er å begynne å arrangere barnebursdager, hvor barn kan kose med dyrene, hoppe i høyet og grille i lavvoen, sier Thomas, som ved siden av gårdsdriften jobber som interiørdesigner.

Det er tre år siden han kjøpte gamle Mungerud gård, som kan føre røttene sine tilbake til starten av 1800-tallet. Her kan Thomas boltre seg på 700 mål, tre eneboliger og en kennel.

Foreløpig er det bare hovedhuset som er nokså ferdig oppusset. Planen er at Thomas’ mamma skal overta det andre huset etter hvert. En eventuell ny samboer må være innstilt på å få svigermor med «på kjøpet».

– For meg er det helt naturlig at man bor flere generasjoner sammen. Det er sånn jeg er vokst opp, så det går veldig fint. Her er det mye plass, så vi går ikke oppå hverandre.

– Samtidig blir det feil å si at jeg bor sammen med «min gamle mor», for det er ingen som ser på mamma som gammel. Hun oppfører seg ungdommelig, og har mange kule venner. Vi inviterer ofte til middagsselskap, og da mikser vi vennene våre. Det er veldig gøy, Thomas.

Les også: Ingeborg Myhre møtte kjæresten på singelfest: – Brian er hele familiens drømmemann

<b>GENERASJONSBOLIG:</b> Moren til Thomas, Wenche Steen, bor også på gården i Lillestrøm.
GENERASJONSBOLIG: Moren til Thomas, Wenche Steen, bor også på gården i Lillestrøm. Foto: Mona Gundersen

Moren Wenche Steen

Moren er ingen ringere enn Wenche Steen (72), tidligere modell, skuespiller og redaktør for flere magasiner. I 1974 ble hun kåret til Miss Europa, og representerte Norge i Miss World.

Med en aktiv karriere i underholdningsbransjen var trebarnsmoren stadig på reisefot i inn- og utland. Thomas og de to yngre søstrene ble derfor ofte passet på av mormor og morfar, som bodde sammen med dem i oppveksten.

<b>KJÆRT BARN:</b> Lille Thomas og mormor Inger Johanne Steen hadde et godt og nært forhold hele livet. Hun var en sterk inspirasjon for at han ble bonde på heltid for tre år siden. 
KJÆRT BARN: Lille Thomas og mormor Inger Johanne Steen hadde et godt og nært forhold hele livet. Hun var en sterk inspirasjon for at han ble bonde på heltid for tre år siden.  Foto: Privat

Besteforeldrene har etterlatt seg dype spor hos Thomas. Spesielt mormor, Inger Johanne, får mye av æren for hans evige drøm om å bli bonde.

– Mormor var bestyrer i Televerket, og var en arbeidsom og driftig dame. Jeg husker henne med rumpa i været i blomsterbedet, der hun spadde og holdt på. Hagearbeid var veldig viktig for henne. Morfar var heisingeniør og jobbet på anlegg etter krigen, og reiste Norge rundt for å bygge opp landet igjen.

– Da var mormor mye alene, og hadde ansvar for hus, hage og barn. Hadde hun levd i dag, så hadde hun garantert ryddet gammel ved fra skogen her nå, sier Thomas.

Han humrer av å tenke på de store kontrastene hos sin kjære mormor.

– For hun var ekstremt jålete! Når hun hentet meg på skolen, var det alltid i høye hæler, matchende hatt og hansker. «My Fair Lady» er her, ble det sagt.

Hun var veldig elegant og gikk bare i kjoler. Selv da hun holdt på med hagearbeid. Hun og morfar arrangerte alltid masse middagsselskaper, og da skulle det være smoking og gallakjoler.

Det er noe jeg har arvet fra dem, for jeg elsker også å invitere til selskap her på gården, medgir Thomas.

Les også: (+) Anne Lindmo: – For å bevare kjærligheten må man fortsette å tulle, fortsette å kysse og fortsette å heie på hverandre

<b>GODE MINNER:</b> – Mormor var arbeidsom, kul og hadde masse humor. Hun var gjennomgående snill og veldig sjenerøs, sier Thomas. Her fra barndommen. 
GODE MINNER: – Mormor var arbeidsom, kul og hadde masse humor. Hun var gjennomgående snill og veldig sjenerøs, sier Thomas. Her fra barndommen.  Foto: Privat

Karriere som interiørdesigner og journalist

Men det var særlig historiene om mormors gårdsliv som fenget ham under oppveksten. Inger Johanne Steen kommer fra en gård i Fetsund, som er nabokommunen til Enebakkneset.

Hun fortalte barnebarnet om lykkelige stunder om da hun gikk i skogen med sin egen bestemor. Hvordan gården ga dem sårt tiltrengt mat under krigen.

– De historiene fascinerte meg. Jeg fikk forkjærligheten for hagearbeid og dyr inn med morsmelken. Jeg er oppvokst i en generasjonsbolig på Grefsen i Oslo, og jeg husker at jeg planla hvordan huset skulle forvandles til en gård. Av en eller annen grunn hadde jeg fått for meg at jeg skulle bo i huset resten av livet.

<b>GLAD I HUNDER:</b> Gjeterhunden Wolf har vært en fast følgesvenn i 15 år. Han er én av syv hunder som eies av Thomas. Hurven må belage seg på å dele matfar med frierne som ankommer gården.
GLAD I HUNDER: Gjeterhunden Wolf har vært en fast følgesvenn i 15 år. Han er én av syv hunder som eies av Thomas. Hurven må belage seg på å dele matfar med frierne som ankommer gården. Foto: Morten Bendiksen

– Jeg fant ut at hvis jeg kjøpte litt av naboens hage, så kunne jeg få plass til hester, rosehage, kennel og andedam, erindrer Thomas.

48-åringen skulle senere skape en karriere som interiørdesigner og journalist. Han intervjuet kjendiser, dekket røde løpere, hjalp til under glamorøse fotoseanser og reiste jorden rundt på heseblesende arbeidsturer med de rike og berømte.

<b>HJEMMEKJÆR</b>: Som interiørdesigner er det viktig for «Jakten»-bonden å ha det trivelig hjemme. – Stilen min er absolutt ikke minimalistisk, men alle tingene forteller en historie. Det er en blanding av gammelt og nytt, og mye er arv etter besteforeldrene mine, sier Thomas Steen.
HJEMMEKJÆR: Som interiørdesigner er det viktig for «Jakten»-bonden å ha det trivelig hjemme. – Stilen min er absolutt ikke minimalistisk, men alle tingene forteller en historie. Det er en blanding av gammelt og nytt, og mye er arv etter besteforeldrene mine, sier Thomas Steen. Foto: Morten Bendiksen

Han stortrivdes i jobben, men klarte aldri å løsrive seg fra drømmen om et rolig bondeliv på landet.

– Kontrasten er definitivt stor. Her er det livskvalitet og frihet på en helt annen måte. Selv om det er mindre limousiner og glamour her ute, så er det gode opplevelser som tar plass. Jeg kan ha verdens dårligste dag, og så går jeg ut på tunet her og blir møtt av dyrene og deres ablegøyer.

– Misforstå meg rett, det kan være moro med kjendisfester, men det kan fort bli tomt etter hvert. Da synes jeg det er mye morsommere å invitere venner og bekjente til fest ute på landet, slår han fast.

Les også: Alt Harlem eide var en kommode og en seng. Så møtte han Jan Thomas

Sammensveiset familie

Thomas legger ikke skjul på at han kommer fra en sammensveiset familie. Han var åtte år da søsteren Christina kom til verden, og det skilte ti år mellom han og yngstejenta Alexandra. TV-profilen forteller at besteforeldrene behandlet han mer som en sønn, mens barnebarna var jentene.

De bodde sammen frem til de døde – Inger Johanne i 2018 og morfaren i 2020. Selv da mormoren ble dement de siste årene av sitt liv, var det ikke snakk om at hun skulle være noe annet sted enn sammen med familien.

<b>LIVSLANG KJÆRLIGHET:</b> Besteforeldrene Inger Johanne og Reidar holdt sammen fra de var 16 år gamle, og frem til de døde i henholdsvis 2018 og 2020. Thomas håper å kunne finne samme type kjærlighet i TV 2-serien. 
LIVSLANG KJÆRLIGHET: Besteforeldrene Inger Johanne og Reidar holdt sammen fra de var 16 år gamle, og frem til de døde i henholdsvis 2018 og 2020. Thomas håper å kunne finne samme type kjærlighet i TV 2-serien.  Foto: Privat

– De hadde tatt seg av oss og ofret alt for at vi skulle få en fin barndom. Mormor bakte kaker til korpset, og morfar heiet på skitrening. Da skulle det bare mangle at vi stilte opp for dem også. Sånn var det jo på gård før. Da tok man vare på hverandre.

– Det er synd at det er blitt litt borte i det moderne samfunnet. Da mormor og morfar ble gamle, var det lærerikt å se hva de husket av livet. Da var det mange rørende øyeblikk, reflekterer han.

Les også: (+) Mamma har ikke forståelse for at det er annerledes å være mor i dag enn det var på 1980-tallet

Mistet lillesøsteren sin

For det er nettopp øyeblikk livet består av, ifølge Thomas. Det fikk han selv erfare da han mistet lillesøsteren Alexandra i 2013. Etter å ha vært gjennom noen tøffe år, valgte hun å forlate livet – bare 27 år gammel.

– Moren min sier ofte at man ikke tror at slike ting kan skje ens egen familie, men fæle ting kan ramme alle. Og det er klart det har gitt meg et annet syn på tilværelsen. I dag setter jeg mye mer pris på de små tingene i livet, for man vet så innmari godt at alt kan endre seg dramatisk i løpet av kort tid.

<b>SAMMENSVEISET:</b> Thomas sammen med moren Wenche, og søstrene Christina og Alexandra. Det er 10 år siden yngstejenta Alexandra valgte å ta sitt eget liv.
SAMMENSVEISET: Thomas sammen med moren Wenche, og søstrene Christina og Alexandra. Det er 10 år siden yngstejenta Alexandra valgte å ta sitt eget liv. Foto: Privat

– Savnet og sorgen har vært stor etter at Alexandra døde, og så skal man stable et liv tilbake på bena igjen. Det har vært både tøft og lærerikt, sier Thomas, som mener man blir mer jordet av å leve i pakt med naturen.

– Når du bor på gård, ser du hvordan sesongene forandrer seg. Dyr og natur blir født, og de dør. Du lever så tett på det hele tiden. Da lærer du deg fort å skille mellom det overfladiske og det som er ekte, utdyper han, og ser seg rundt på tunet.

<b>BONDELIV:</b> Thomas fikk et nytt perspektiv på livet etter søsterens død. Han mener det har gjort ham godt å bo på gård, i pakt med naturen og dyrene. – Man lærer seg fort å skille mellom det overfladiske og det som er ekte, sier han. Her foran hovedhuset. 
BONDELIV: Thomas fikk et nytt perspektiv på livet etter søsterens død. Han mener det har gjort ham godt å bo på gård, i pakt med naturen og dyrene. – Man lærer seg fort å skille mellom det overfladiske og det som er ekte, sier han. Her foran hovedhuset.  Foto: Morten Bendiksen

– Jeg er kjempeheldig som har funnet meg en liten perle her ute. Her har jeg det jeg alltid har ønsket meg, med plass til dyr, foreldre og kanskje en kjæreste? sier han med et smil.