Telenor bygger 4G-nett for iPhone

Vi vet når det kommer. Men hvem som får tilgang er helt i det blå.

Publisert

Tidligere i høst lanserte Telenor sitt 4G-nett i de største byene i landet, det mobile datanettet som virkelig skal gi fart på trådløse enheter. I dag har det en teoretisk maksimal hastighet på 100 megabit per sekund, og fremtiden vil det går enda raskere.

Les også: Dette har nå inntatt Norge

Lanseringen kom et par år etter at NetCom lanserte sitt 4G-nett, og telegigantens begrunnelse for å utsette lanseringene har hele tiden vært at markedet ikke har vært modent. Det har rett og slett vært total mangel på mobiltelefoner som har støttet 4G. I tillegg har norske myndigheter trenert utrullingen av frekvensene som teleoperatørene har planlagt å bygge hoveddelen av sitt 4G-nett på.

Teleoperatørene venter nemlig på auksjonen på den såkalte digitale dividenden, frekvensene som tidligere ble brukt til TV-sendingene du kunne ta inn med vanlig antenne. Disse frekvensene, som går fra 790-862 MHz, ligger tett opp til frekvensene som brukes for vanlig mobiltelefoni i dag, og er perfekt for å bygge ut mobilnettet i.

Alt ligger ikke til rette

I stedet har Telenor og NetCom i hovedsak så langt bygget ut sitt mobilnett i frekvensområdet 2600 MHz. Uten å bli for tekniske, så er det slik at jo høyere frekvenser er, jo mindre geografisk område dekker en enkelt basestasjon - og jo dårligere blir radiosignalene til å trenge gjennom vegger.

Når 4G nå rulles ut er det derfor bare de store byene som prioriteres i første omgang, fordi basestasjonene må stå svært tett for at det skal bli noe særlig flatedekning. Selv i de store byene er nå dekningen hva vi kan kalle høyst tilfeldig.

Kartet i toppen av artikkelen viser 4G-dekningen i Oslo og Bærum ved lanseringen. Kun de grønne områdene er der Telenor mener det er innendørsdekning, de gule områdene er dekning i bil/buss/tog - mens de røde områdene har bare dekning utendørs. Områdene uten farge har ingen 4G-dekning overhode.

4G-dekningen innendørs er dermed nærmest teoretisk slik det er i dag, noe som passer Telenor ganske dårlig. Per i dag er det ingen godkjente 4G-telefoner på markedet i Norge, og 4G-nettet er derfor et rent datanett for datamaskiner. Og så lenge det stort sett er utendørs og i biler du får brukt nettet, er det ingen optimal situasjon.

iPhone 5 var en kalddusj

Lanseringen av 4G-nettet til Telenor var i utgangspunktet svært godt timet med lanseringen av iPhone 5, som har 4G-støtte. Det var utvilsomt en stor skuffelse for mange - inkludert Telenor - at Apple valgte å ikke støtte de frekvensene som mange bygger 4G-nettet på i mesteparten av Europa. For mens Telenor ønsker å bygge 4G i 800- og 2600 MHz-frekvenser, støtter iPhone 5 bare 4G i 850 og 1800 MHz-området. I Europa er det bare to operatører som støtter dette.

Dette har gitt telegiganten noen store dilemmaer, og de har derfor bestemt seg for at de er nødt til å gjøre noe med 1800 MHz-området, som i dag benyttes til 3G.

- Vi har lenge diskutert hvordan vi kan utnytte 1800-båndet bedre, også før iPhone 5 dukket opp, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen til Side3.

Telenors teknologidirektør Frode Støldal har derfor flere ganger etter lanseringen vært klar på at en vil bygge 4G tilpasset iPhone 5. Han har derimot vært veldig tilbakeholden med å fortelle nøyaktig når det vil skje, og hvor det vil skje.

To av utfordringene er at Apple faktisk må rulle ut en oppgradering til iPhone i Europa for at det skal fungere, noe Telenor ikke har kontroll på når skjer. En annen utfordring er en teknologistøtte som Telenor vil implementere rundt nyttår for at en telefon både kan fungere som nettopp en telefon og 4G-enhet.

Før sommeren - men hvor?

Side3 har grunn til å tro at det vil åpnes løsninger innen sommeren hvor alt dette vil være på plass, men hvor det blir vet trolig ikke en gang Telenor nøyaktig i skrivende stund.

For det første er det utfordringer som må overkommes for å bygge 4G på to frekvensbånd samtidig, som gjør at det ikke nødvendigvis er rett fram å bygge et iPhone 5-kompatibelt 4G-nett i de byene som allerede har 4G. Det kan derfor være at Telenor vil bygge et iPhone-kompatibelt nett i byer og områder som i dag ikke har noe tilbud overhode.

Om den tekniske biten ikke viser seg å være noe problem, så er det likevel et annet dilemma: Hvor lenge vil det være behov for et 1800-nett i de store byene for 4G?

Manges overbevisning ser ut til å være at neste iPhone vil ha støtte for 4G i flere frekvenser enn dagens versjon, og at det å bygge ut i de byene som allerede har 4G i dag, derfor vil være en svært kortsiktig investering. På lang sikt vil kombinasjonen av dagens høye frekvenser og den kommende digitale dividende passe perfekt sammen.

Fasiten får vi trolig ikke før til våren.