Tar makeløse bilder av universet

Det nye teleskopet tar bilder av verdensrommet slik vi aldri har sett det før.

Foto: VST (ESO)
Publisert

European Southern Observatory (ESO) har publisert det første bildet fra det nye teleskopet VLT Survey Telescope (VST).

Teleskopet er det største i verden av sitt slag, og er utstyrt med et 268 megapixelkamera (OmegaCAM) i stand til å ta detaljerte bilder av de mest fjerntliggende delene av rommet.

Bildet viser stjernetåken Messier 17, bedre kjent som Omegatåken eller Svanetåken, en fødestue for stjerner i ytterkanten av stjernetegnet Skytten på den nordlige himmelhalvkulen.

Det er et gigantisk område av gass, støv og unge stjerner i hjertet av Melkeveien. Det er aldri blitt knipset i et så skarpt bilde som det du ser i toppen av artikkelen.

Foto: (ESO)

Sammen med et infrarødt teleskop kalt Vista er det forventet at VST skal kunne gi oss de beste bildene av universet vi har sett så langt.

- Jeg er veldig fornøyd med de første, imponerende bildene fra VST og OmegaCAM. Den unike kombinasjonen av VST og Vista vil gjøre det mulig å identifisere og observere mange interessante objekter, sier generaldirektør Tim de Zeeuw i ESO i en kommentar.

VLT Survey Telescope er installert på Cerro Paranal-observatoriet i Chile, på en fjelltopp i ørkenen Atacama. Dette er regnet som verdens tørreste ørken. Området er i tillegg utsatt for svært lite lysforurensing, noe som gjør luften ideell for romobservasjoner.

Teleskopet er et samarbeidsprosjekt mellom ESO og Osservatorio Astronomico di Capodimonte (OAC), og startet tilbake i 1997. Teleskopet ble bygget i Italia.

Foto: (Wikimedia Commons)

Denne saken ble første gang publisert 09/06 2011.

Les også