Ta supre påskebilder

Slik lykkes du som fotograf i snøen.

Foto: (Foto: Erik Faarlund)
Publisert

[Teknofil.no]: Å ta bilder i snøen byr på helt spesielle utfordringer.

Snø gjør at lyset oppfører seg annerledes enn vanlig, fordi snøen reflekterer lyset så godt, og det er ikke bare vi som blir blendet. Kameraene lar seg også blende på mer enn en måte. Her skal vi ta for oss de fire største utfordringene du vil møte, og løsningene på dem.

Se tipsene demonstrert i video på Teknofil.no.

Eksponering

Alle kameraer tror at motivet reflekterer 18% av lyset som treffer det (i gjennomsnitt). Siden snø reflekterer nesten 100% av lyset, tror kameraet at det er mer lys der ute enn det egentlig er, og bildene blir undereksponerte. Det gjør dem grå og kjedelige.

Løsningen er enkel. Sett kameraet til å overeksponere bildet med 1-2 trinn avhengig av hvor mye snø det er på bildet.

Hvitbalanse

Bilder tatt i snøen blir ofte veldig blå i fargene. Dette skyldes at lyset får en annen farge når det reflekteres i snøen. Bildene blir kalde, og personer får en litt syk hudfarge.

Det er ikke alltid så lett å rette på dette, men det finnes et par triks. Dersom du bruker speilreflekskamera, kan du velge å ta bildet i RAW-format. Da kan du fritt justere fargene etterpå. Dersom du har et kompaktkamera som ikke støtter RAW, vil kameraet vanligvis ha et motivprogram for snø. Bruk dette, så vet kameraet selv hvordan det skal justere fargebalansen for at det skal bli riktig. Sjekk bruksanvisningen til kameraet for å finne ut hvordan du stiller inn dette. Husk å skru av ”snø-programmet” når du skal ta bilder av andre motiver.

Kontrast

Solskinn og snø kan gi utrolig harde kontraster på et bilde. Særlig kan dette bli vanskelig når du skal ta bilde av mennesker med både lys og skygge i ansiktet. Da risikerer du at skyggepartiene blir nesten svarte.

Mange kameraer har noe som heter skyggejustering, som i etterkant kan gjøre de mørke områdene lysere. Det kan være effektivt, men dersom de mørke områdene er for mørke, blir resultatet ofte dårlig. Løsningen er da å bruke blits. Du tenker kanskje at blits er pussig å bruke når det er så lyst, men å bruke den som såkalt utfyllingsblits, for nettopp å lyse opp skyggepartiene løser problemet. Der sola skinner er lyset så sterkt at blitsen ikke har noen særlig effekt. Der det er skygge vil blitsen lyse godt opp og du unngår de voldsomme kontrastene. Dette trikset virker bare innen noen meters avstand fra kameraet, da blitsen normalt ikke har lengre rekkevidde.

Kulde

Siden kald luft holder på mindre fuktighet enn varm luft, kan kameraet få problemer når du beveger deg fra ute i kulden til inne i varmen. Den varme lufta inne blir avkjølt når den treffer kameraet, og må kvitte seg med noe av fuktigheten. Det gjør den ved å avsette den på kameraet, og du får dugg/kondens på kameraet. Dette kan trenge inn i kameraet og skade elektroniske komponenter.

Dette problemet har en veldig enkel løsning. Før du går inn, putter du kameraet oppi en vanntett og lufttett pose og lukker den godt igjen. Du kan godt bruke en vanlig plastpose. La kameraet ligge i posen til det har oppnådd innetemperatur. Da kan du trygt ta det ut. Dersom du har et vanntett kamera, trenger du ikke tenke på dette.

En annen utfordring med kulda er at batteriene har mye lavere effekt da. Dersom du har flere batterier, oppbevar reservebatterier i en innerlomme der det er godt og varmt. Oppbevar også kameraet så nær kroppen som mulig, for å holde det varmt. Da varer batteriet mye lengre.

Følger du disse fire rådene, har du stor sjanse for å lykkes med bildene dine tatt i snøen.

Ønsker du mer informasjon, kan finner du det i disse artiklene:

Ta bedre bilder på fjellet

Fotografering på påskefjellet

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2011.

Les også