Slik var prinsesselivet på Haga Slott
Estelle er ikke den første Haga-prinsessen.

(SIDE2): Etter at kronprinsesse Victoria i 2009 forlovet seg med Daniel Westling, besluttet den svenske regjeringen å renovere Haga Slott like utenfor Stockholm sentrum, slik at det skulle bli en «fungerende og verdig bolig for kronprinsesseparet».
Arbeidet var ferdig på forsommeren 2010, og samtidig ble et stort område rundt slottet avstengt fra allmennheten, og i november 2010 flyttet kronprinsesse Victoria og prins Daniel inn i sitt nye hjem – og nå er det også hjem for lille prinsesse Estelle.
Før dette hadde Haga slott lenge fungert som representasjonsbolig for den svenske regjeringens gjester, men Haga slott har også tidligere huset kongelige.
Slottet ble bygget for kong Gustav IV Adolf tidlig på 1800-tallet, og siden bodde ulike kongelige der. Da kong Carl Gustafs far, arveprins Gustaf Adolf, i 1932 giftet seg med tyske prinsesse Sibylla – ble det bestemt at familien skulle bo på Haga, og det gamle slottet ble modernisert.
Født på Haga Slott
Gustaf Adolf og Sibylla fikk til sammen fem barn, og alle ble født på Haga Slott. Carl Gustaf var den siste i søskenflokken, og da han ble født i april 1946, hadde han allerede fire eldre søstre: Margaretha (født 1934), Birgitta (født 1937), Desirée (født 1938 og Christina (født 1943).
De fire prinsessene ble kalt «Hagasessorna», og nå letter prinsesse Birgitta (75) på sløret om hvordan det var å vokse opp i huset hvor prinsesse Estelle nå skal trå sine barnesko.
- Vi bodde helt øverst i bygget, forteller prinsesse Birgitta entusiastisk til Svensk Damtidning.
Løp til kiosken og handlet godis
- Jeg delte rom med Margaretha og Desirée, og slik jeg husket det bodde Carl Gustaf aller øverst under taket, forteller prinsessen, som gleder seg stort over at det igjen blir barnelatter og lek i Haga Slott.
Prinsesse Birgitta tror likevel prinsesse Estelles oppvekst blir ganske annerledes enn hennes egen. På 1930- og 1940-tallet kunne hagaprinsessene ferdes fritt i parken rundt slottet sammen med Stockholm-beboerne, og det var ikke behov for livvakter. Kronprinsessefamilien vil oppleve en helt annen virkelighet, og behov for beskyttelse.
- Vi fikk en krone i månedspenger, og en gang i uken fikk vi lov til å løpe til kiosken for å handle godterier, forteller Birgitta til det svenske ukebladet.
Trøst hos barnepiken
Slik prinsessen husker oppveksten, så de ofte svært lite til foreldrene – som var opptatt med representasjon og andre oppdrag for kongehuset.
- Om morgenen fikk vi gå ned til dem og hilse god morgen, og om kveldene kom mamma og pappa opp og sa god natt. Og noen ganger leste en av dem et eventyr for oss.
Barnepiken «Nenne» Björnberg ble barnas trygge punkt, og mamma Sibylla måtte akseptere at det var til «Nenne» barna sprang for å få trøst og plaster på skrubbsår.
Brå slutt på lykken
Barndommen på Haga var en lykkelig tid, minnes prinsessen, og for arveprinsfamilien var lykken komplett da arvefølgen ble sikret med lille prins Carl Gustafs fødsel i 1946.
Lykken tok imidlertid brått slutt, da pappa Gustaf Adolf i 1947 mistet livet i en flyulykke på Kastrup, underveis vei hjem fra jaktferie i Nederland. Prinsesse Sibylla ble boende på Haga Slott en liten stund, men da svigerfar Gustaf Adolf ble konge i 1950, flyttet familien i stedet inn på Stockholm Slott – og dermed ble Haga bare et minne for Birgitta og hennes søstre, og for lillebror Carl Gustaf.
Prinsesse Birgitta giftet seg i 1961 med prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, som hun har tre barn sammen med. Paret er fortsatt gift, men har i senere år bodd på forskjellige steder, Johann Georg i München og Birgitta på Mallorca.
