Slik tar du vare på bunadsølvet

Med disse åtte tipsene er du klar for den store dagen.

VARER LENGE: Om du tar godt vare på bunadsølvet kan det vare i flere generasjoner. Foto: Heyerdahl
VARER LENGE: Om du tar godt vare på bunadsølvet kan det vare i flere generasjoner. Foto: Heyerdahl
Publisert

(SIDE2): Det er flere ting som skal times og tilrettelegges før den store dagen er her. Kanskje leter du etter den perfekte flettefrisyren, eller sliter med å få fjernet en flekk fra stakken?

Bunadsskjorta må strykes, og sølvet må pusses. Med riktig bruk, stell og behandling er det enkelt å holde sølvet både blant og pent.

Gullsmeden Thomas Heyerdahl har alle tipsene du må kunne for å ta vare på sølvet gjennom flere generasjoner.

1. God tid

Ta frem alt bunadsølvet i god tid, og se over skader og mangler. Kanskje trenger du å utvide beltet med en støl?

- Husk at bunadsølv har mange håndlagde detaljer, og er laget av mennesker. Er du ikke ute i god tid kan det være for sent med reperasjoner og bestillinger før 17. mai, sier Heyerdahl.

2. Puss sølvet

Puss alltid over sølvet før bruk. Det er mange ulike renseprodukter å få kjøpt på markedet, men vær varsom med hvilken type du bruker. Om de for sterke vil de fjerne forgylling, oxydering og glans. Mange sølvkremer etterlater også rester som er vanskelig å fjerne i ettertid. Derfor kan det være lurt å spørre en gullsmed om råd for akkurat din type bunadsølv, for å være sikker på at du velger riktig.

INGEN GUMMISTRIKKER: Thomas Heyerdahl understreker at du aldri bør bruke gummistrikker når du pakker ned bunadsølvet. Foto: Thomas Heyerdahl
INGEN GUMMISTRIKKER: Thomas Heyerdahl understreker at du aldri bør bruke gummistrikker når du pakker ned bunadsølvet. Foto: Thomas Heyerdahl

3. Sølvdypp

Sølvdypp kan være effektivt, men det blottlegger også sølvet for en videre oxydering. Puss derfor alltid over med en sølvpusseklut til slutt, for å beskytte sølvet i en større grad. Det vil også glanse opp igjen detaljer og løv.

4. Vask sølvet

Vask bunadsølvet i lunket såpevann etter at du har brukt det. Bruk en liten børst, godt lunket vann, noen dråper med Zalo og en teskje salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge i noen minutter, og var det deretter igjen med vørsten. Tørk det først med en myk klut, og fullfør tørkingne med en hårføner.

5. Plastposer

Sølv bør oppbevares i syrefrie og lufttette plastposer. Bruk gjerne lynlåsposer, og legg de deretter et sted hvor det er mørkt og tørt.

6. Aldri bruk gummistrikk

Du må aldri bruke gummistrikker når du pakker vekk sølvet. Gummistrikken inneholder nemlig svovel som fører til at sølvet oksiderer. Om sølvet oksiderer vil det få mørke og skjemmende flekker, som er nødt til å fjernes profesjonelt av en gullsmed. 

7. Lever sølv til oppussing

Etter noen år trenger sølvet som regel en grundigere rengjøring, og det burde du la gullsmeden ta seg av, slik at de kan slipe og polere med maskiner de har tilgjengelig på verkstedet. Lever alt sølvet samtidig, slik at alle flater blir seende like glansfulle ut.

Lykke til!

Screen9na04

Screen9na04

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Denne saken ble første gang publisert 16/05 2015.

Les også