Den store juleguiden

Slik takler du julestresset

Juletiden er en tid på året hvor nordmenn stresser mer enn normalt. Vi gir deg den ultimate guiden på hvordan du takler julestresset.

Pluss ikon
<b>STRESS:</b> I julehøytiden er det mange som stresser, men det må ikke være slik.
STRESS: I julehøytiden er det mange som stresser, men det må ikke være slik. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Julaften er den dagen i året flest mennesker får hjerteinfarkt, og en høytid hvor stressnivået er spesielt høyt blant mange foreldre. Stresset påvirker barna og kan føre til krangling som går utover hele julestemningen.

I denne guiden gir vi deg triksene ekspertene kan anbefale for å kunne holde hodet kaldt under matlaging, julegavehandelen og andre tilberedelser gjennom hele jula og lenger. Slik at du kan nyte julen sånn den var ment å nytes.

På kjøkkenet

Asbjørn Sandøy er kjent fra matbloggen «Kokkejævel», og omtales med det navnet. Han topper nå ofte blogglisten, og han har noen enkle tips til hvordan julemiddagen kan tilberedes på en mindre stressende måte.

<b>PLANLEGG NOK TID:</b> Matbloggeren Kokkejævel sier at det ofte er ikke kunnskapen om maten som er problemet, men det er tiden. At folk ikke man ikke starter tidlig nok med maten.
PLANLEGG NOK TID: Matbloggeren Kokkejævel sier at det ofte er ikke kunnskapen om maten som er problemet, men det er tiden. At folk ikke man ikke starter tidlig nok med maten. Foto: Geir Stian Altmann Larsen

– Senk ambisjonsnivået ditt på kjøkkenet. I stedet for å lage noe man ikke kan, lag heller det du kan som du liker. For hvem er det du egentlig prøver å imponere? spør Kokkejævel.

Han sier at man må ha fokus på de gode råvarene uten at middagen trenger å bli så vanskelig.

– Kjøp enkle, men gode råvarer i stedet. Det trenger å være så voldsomt. Ovnsbakt fenalår for eksempel. Det er fantastisk god mat som er godt og enkel å lage, sier Kokkejævel.

Bruk tiden på forberedelser

Matbloggeren sier at det meste av julematen kan lages god tid i forveien og varmes opp igjen noen minutter før servering.

– Det er ofte ikke kunnskapen om maten som er problemet, det er tiden. At man ikke starter tidlig nok, sier Kokkejævel.

– Mange prøver også å lage en rett de har sett på nettet, som de aldri har laget før. Ikke gjør det på juleaften. Det kan du heller gjøre en annen dag, sier Kokkejævel.

Julstrida

  • – Juletiden er en stressende periode for barn, med mange arrangementer og generell travelhet. Det er velkjent at alle familiemedlemmer påvirkes av hverandres stress, uttalte førsteamanuensis Krister Fjermestad, som underviser i barne- og ungdomspsykologi ved Universitetet i Oslo til NRK.
  • Risikoen for hjerteinfarkt er størst klokken 22:00 på julaften blant eldre mennesker.
  • I 2018 brukte vi 51 milliarder kroner på julefeiringen.

Kilde: Dagsavisen, NRK, Sykepleien.no

Den berømte juleribba

– Det er tid som er avgjørende her, og mange begynner ofte for sent. Jeg begynner å steke den allerede på morgen. Når den er ferdig, så er den ferdig. Jeg pleier å ha den klar til klokka 13:00, og så 15 minutter før du faktisk skal spise, kan du sette ribba inn i ovnen igjen på 225 grader, sier Kokkejævel.

Han forteller at en perfekt stekt juleribbe er relativt enkelt å lage, og at det eneste som skal til for gjøre den god er fire ting.

1) Skaff en fersk ribbe.

2) Den må være fet nok.

3) Salt den mer enn du trenger. Når du har saltet den nok, så salter du den litt mer.

4) Snu ribba med svoret ned i to dager i kjøleskapet.

Deretter kan du steke ribba på hvilken som helst oppskrift du finner på internett, forteller Kokkejævel.

– Mange velger å steke kalkun på julaften, men den er vanskelig. Det skal mye til for å steke en hel kalkun riktig så både bryst og lår blir like saftige. Det man kan gjøre i stedet er å skjære vekk lårene og steke de ved siden av brystet. Slik at de er ferdige på riktig tidspunkt, fordi kalkunlårene trenger ti grader mer på å bli ferdig enn brystene, sier Kokkejævel.

– Men husk at det folk er mest interessert i er hyggen rundt bordet når man først spiser, sier Kokkejævel.

LES OGSÅ: 25 ting du neppe ante om jula

<b>HYGGE:</b> Kokkejævel sier at det er hyggen rundt bordet når man først spiser som er det viktigste.
HYGGE: Kokkejævel sier at det er hyggen rundt bordet når man først spiser som er det viktigste. Foto: Morten Falch Sortland

Stressmestring og tilstedeværelse

Jim Carlsen er kursholder i stressmestring og mindfulness fra klare-tanker.no, og sier at mange av oss ubevisst forsvinner inn i stresset i juleukene.

– Hovedutfordringen er at vi glemmer å være tilstede i det vi faktisk bedriver. Kanskje har vi utelukkende fokus bare på å bli ferdig med alt styret rundt rengjøring, pakker, mat og så videre for å kunne slappe av når julaften kommer, sier Carlsen.

– Mange vil kjenne at de er mer eller mindre utslitte når dagen kommer, sier Carlsen.

Hans råd er å stoppe opp noen sekunder underveis i juleforberedelsene, og så tenke om det er mulig å senke tempoet litt?

– Er det mulig å kjenne etter hva du driver med? Hvordan har kroppen det? Hvordan er pusten min nå? Kanskje går det an å finne et snev av ro i alle oppgavene nettopp ved å rette fokus på det du driver med akkurat der og da. Tankene har en tendens til å rase av gårde til fremtid eller fortid, sier Carlsen.

Lev i øyeblikket

<b>FOKUS PÅ TILSTEDEVÆRELSE:</b> - Ta noen øyeblikk gjennom dagen for å kjenne etter der du er. Vær tilstede i baksten ved å ha hundre prosent fokus på det du gjør, sier Jim Carlsen som er kursholder i stressmestring og mindfulness fra klare-tanker.no.
FOKUS PÅ TILSTEDEVÆRELSE: - Ta noen øyeblikk gjennom dagen for å kjenne etter der du er. Vær tilstede i baksten ved å ha hundre prosent fokus på det du gjør, sier Jim Carlsen som er kursholder i stressmestring og mindfulness fra klare-tanker.no. Foto: Jim Carlsen

Han sier at å tenke på fremtid og fortid fort kan føre til mye bekymring og grubling. Og at slike tanker bidrar til å skape mer stress.

– Det er nettopp fravær av tilstedeværelsen i øyeblikket som er stress. Kanskje kan du noen øyeblikk gjennom dagen minne deg selv på kjenne etter der du er. Vær tilstede i baksten ved å ha hundre prosent fokus på det du gjør, sier Carlsen.

Stressmestringscoachen forteller at det også gjelder andre oppgaver i jula.

– Unngå at tankene er på innkjøp, pakker og svigermor når du faktisk her og nå vasker eller baker. Slik tilstedeværelse er krevende, men øvelse gjør mester. Og mye forskning viser at mindfulness, oppmerksomt nærvær, er svært beroligende og stressdempende. På denne måten kan også forberedelsen oppleves som noe fint.

– Hvis du virkelig vil gjøre en endring, stå opp ti minutter før, sett deg på en stol og ikke gjør noe som helst, annet enn å følge pusten som går ut og inn av kroppen din. Bare det utgjør en forskjell, og kan være starten på en stor endring i livet, sier Carlsen.

La andre gjøre jobben for deg

<b>VASKEHJELP:</b> Vurdér å bruke en vaskehjelp i jula for hvis du skal være vert og vil bruke tiden og energien på andre ting enn å vaske.
VASKEHJELP: Vurdér å bruke en vaskehjelp i jula for hvis du skal være vert og vil bruke tiden og energien på andre ting enn å vaske. Foto: YinYang (Getty Images)

Vibeke Scavenius er digital markedsfører for vaskebyrået CityMaid og forteller at de ofte ser en stor økning i antall person som ønsker julevask for å få mer tid i november og desember.

– Det er fortsatt en god stund igjen til jul, så vi venter på storinnrykket av folk som heller vil gjøre andre ting enn å ta julevasken. I fjor så vi en økning i antall bestilte engangsvask/sesongvask før jul på hele 175%, sier Scavenius.

Kommunikasjonsdirektøren i Kolonial, Louise Fuchs, forteller at de også merker en større pågang av folk som bruker deres tjenester i jula for å slippe å ta seg av innkjøp av julematen selv.

Ved å sammenlikne handlevanene til de som handler på nett med de som utelukkende handler i butikk, kunne Kolonial ved hjelp av Menon Economics anslå hvor mye tid en husholdning kan spare på å handle dagligvarer på nett i løpet av et år.

– Tid spart er den absolutt viktigste grunnen våre kunder oppgir til at de bruker oss. En familie på fire kan regne med å spare hele 94 timer i året ved å handle på nett, sier Fuchs.

<b>LA MATEN KOMME TIL DEG:</b> Enda et triks for å spare tid og energi er å handle all maten gjennom matleveringsselskaper. La maten komme til deg og ikke motsatt.
LA MATEN KOMME TIL DEG: Enda et triks for å spare tid og energi er å handle all maten gjennom matleveringsselskaper. La maten komme til deg og ikke motsatt. Foto: Phongthorn Hiranlikhit (Getty Images)

Økningen i antall nordmenn som bestiller julevask, og hjemmelevering av matvarer viser at flere er klare over at det er en måte å frigjøre ekstra tid og ikke minst stress. Om du har råd og vil tilbringe mer av tiden til å gjøre andre ting kan vaskehjelp og hjemmelevering av matvarer være perfekt for deg.

LES OGSÅ: Sannheten om julenissen

Når burde du gjøre gavehandelen?

Unni Merethe Aasgaard senterdirektør ved Storo Storsenter i Oslo, og forteller at de har midnattsåpent i uke 51, fra klokken 10:00 - 00:00 mandag til fredag den uken. Men også at det pleier å være relativt stille på julaften for dem som har tid til å handle inn de siste julegavene.

– Dette er femte året vi har midnattsåpent, og vi har fått mange tilbakemelding på at det dette tilbudet er veldig bra for de med «tidsklemma». Familien kan spise middag sammen, legge de små, for deretter å dra ut å handle i «ro og fred». På julaften er det de som skal handle inn det siste av matvarer og drikke. Ellers er det en del menn som skal handle på julaften, og de treffes stort sett hos gullsmedene eller undertøysbutikkene, sier Aasgaard.

<b>TIDSPUNKT FOR GAVEHANDEL:</b> Flere kjøpesentere har lengre åpningstider i jula, som gjør at du blant annet kan handle etter at ungene har lagt seg.
TIDSPUNKT FOR GAVEHANDEL: Flere kjøpesentere har lengre åpningstider i jula, som gjør at du blant annet kan handle etter at ungene har lagt seg. Foto: Hero Images (Getty Images)

Er stresset farlig?

<b>JUSTER FORVENTNINGENE:</b> - Ikke kjeft på deg selv over alt du ikke får til. Ofte er det all den indre selvkritikken som forsterker stresset, sier Per Einar Binder som er klinisk psykolog ved Universitetet i Bergen.
JUSTER FORVENTNINGENE: - Ikke kjeft på deg selv over alt du ikke får til. Ofte er det all den indre selvkritikken som forsterker stresset, sier Per Einar Binder som er klinisk psykolog ved Universitetet i Bergen. Foto: Universitetet i Bergen

Per Einar Binder er professor innen klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen, og definerer stress som psykisk og kroppslig ubehag vi opplever når utfordringene kjennes større enn vi mestrer. Men at det ikke er all slags stress som er farlig for oss.

– Det er først og fremst kronisk stress som er farlig for folk. Kortvarig stress, som ender med at vi får til det vi ønsker til slutt, kan til og med styrke oss og gjøre oss mer robuste. Men folk med kjente helseproblemer, for eksempel knyttet til hjertet-karsykdommer, skal være litt obs på stressnivået også når stresset er kortvarig. Og alle kan godt være litt obs på at stress kan gjøre folk mer kranglete, og det er jo ikke helt hva man ønsker seg i jula, sier Binder.

Har du noen tips til hva folk kan gjøre for å stresse mindre i jula?

– Vi kan dempe julestresset på flere måter. Vi kan legge listen lavere og justere forventningene til hva vi skal utrette, slik at vi har større sjanse for å mestre. Vi kan også bli flinkere å søke hjelp og støtte, og ha et bedre teamarbeid med partner eller familie om forberedelsene til jula. Og ikke minst - være raus med seg selv, og ikke kjefte på seg selv over alt man ikke får til. Ofte er det all den indre selvkritikken som forsterker stresset, sier Binder.

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2019, og sist oppdatert 20/01 2021.

Les også