Slik lykkes du med bursdagskaken
Se hvordan du kan lage denne barnebursdagskaken.
(SIDE2): Barnebursdag ... Ikke bare skal man lage en kake som faller i smak hos alle barna – mange vil også gjerne lage en kake som ser stilig ut.
Men det er ingen enkel oppgave. Det får deltakerne i «Hele Norge baker» erfare, når de denne uken skal begi seg ut på en barnebursdagskake.
Og som vanlig viser deltakerne at de mestrer bakekunsten bedre enn de fleste andre.
God smak og gøyalt utseende
Helene Rui Skoje lager en dinosaurkake som garantert ville imponert ethvert barneselskap. Hun har følgende tips til foreldre som skal gå i gang med barnebursdagskake:
- Å tilpasse smakene slik at barn også liker dem. Kaken bør også se litt gøyal ut og være litt original, sier hun til Side2.
Men det var ikke bare enkelt å gå i gang med en barnekake.
- Jeg har liten erfaring med å lage barnebursdagskaker. Jeg har ingen barn selv og jeg er mest vant til å lage voksenkaker, sier hun.
Og man er nødt til å tenke litt annerledes når man skal bake til små enn til store:
- Jeg tenker på at både utseende og smaken skal appellere til barn. Jeg ønsker å lage noe utenom den vanlige barnekake-«boksen», som kanskje kan overraske og være noe barna ikke har sett før, sier hun.
Trygt med sjokolade
Smak er viktig i barneselskap – for mange barn er kresne og spiser ikke hvis de ikke liker kaken.
- Jeg tenker at sjokoladesmak er noe de aller fleste liker som barn, så jeg holder en knapp på sjokolade, sier Skoje.
Hun kan huske kakene hun selv fikk da hun var barn.
- Jeg husker at mamma og pappa alltid lagde gøyale bursdagskaker til både meg og min søster. Enten formet som tog eller noe annet gøy. Men favoritten var nok likevel god gammeldags sjokolade langpannekake med sjokoladekrem og kokosstrøssel, sier hun.
Her er oppskriften til kaken:
Helenes 3D sjokolade dinosaurkake
Sacher bunn:
100 g 70% sjokolade
2 dl soyaolje
400 g sukker
2 vaniljestenger
12 økologiske egg
200 g hvetemel
60 g kakaopulver
20 g bakepulver
1 ss salt
2 ss smør (til kakeringene)
- Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme.
- Smelt sjokolade og soyaolje.
- Pisk egg og sukker til eggedosis.
- Hell sjokoladeblandingen i eggedosisen, bland godt.
- Sikt inn det tørre og vend inn i røren.
- Kle to springformer med bakepapir.
- Hell røren i, like mye i hver form.
- Stekes i ca. 40 min.
- Ta ut av formene når de er ferdig og avkjøl i kjøleskap.
Sjokolademousse:
120 g (6 stk) eggeplommer, økologiske
50 g sukker
6 dl + 4 ss kremfløte
300 g sjokolade 64%
2 vaniljestenger
1 ts salt
- Skrap frøene ut av vaniljestengene.
- Smelt sjokoladen over vannbad.
- Pisk 6 dl fløte til krem, pass på å ikke overpiske. · Ha eggeplommer, vaniljefrø, 4 ss fløte og sukker i en bolle, pisk sammen. · Tøm den smeltede sjokoladen i eggeblandingen og visp sammen. · Ha litt av kremen i sjokoladeblandingen for å løsne de opp litt, vend deretter inn krem til du får passe konsistens.
- Smak til med litt salt. Sett kjølig.
Frosting:
240 g romtemperert smør
240 g romtemperert Melange
3 ts vaniljeekstrakt
1100 g melis
6-8 ss h-melk
Wilton icingfarge mosegrønn
- Miks smør og Melange luftig, tilsett vaniljeekstrakt. · Tilsett melis, melk og farge til en jevn frosting.
- Ha i sprøytepose med bred tipp.
Kropp:
150 g grønn kokosmasse
20 grønne banangodteri (hode og klør)
Øyne og rygg:
Sjokolade 70 %
100 g dark green candy melts
25 g hvit sjokolade 35%
- Lag omriss med mørk sjokolade og fyll inn med candy melts, ha hver type i hver sin sprøytepose.
Montering:
- Lag ryggdekorasjonen med sjokolade og candy melts, samt øynene.
- Skjær ut delene fra kakebunnene, fest sammen med sjokoladekremen og dekk til slutt med frosting.
- Bre frostingen utover med en liten spatel og dekk kroppen med grønn kokos.
- Fest rygg dekorasjonen på ryggen, øynene på hodet, og de små grønne banan godteriene på nakken og halen, samt føtter.
Se også Marit Hegles flotte barnebursdagskake. Resten av kakene kan du se i «Hele Norge baker» søndag klokken 20.00.