Slik lager Hellstrøm sin egen ribbe
- Det er ikke så vanskelig som du tror, sier Eyvind Hellstrøm. Se video med fremgangsmåten trinn for trinn.
- Nå er vi kommet til jul igjen og tilberedningen av juleribbe skal settes i gang. Det er ikke så vanskelig som du tror, du må bare ha et bra utgangspunkt, et godt stykke kjøtt, sier Eyvind Hellstrøm.
I en ny video inviterer mesterkokken seerne hjem til sitt eget kjøkken for å vise hvordan han lager tradisjonell julemat.
Først ut et den klassiske juleribba. Du ser hele fremgangsmetoden i videoen over.
Hellstrøms juleribbe
Oppskriften gjelder for 8-10 personer
- 3,5 kg ribbe
- 20 gram svart pepper
- 30 gram salt
- gulrot
- selleri
- løk
- hvitløk
- rosmarin
- timian
- fett (ribbefett, smør, olje eller olivenolje)
Legg ribbestykket på benken og riss i svoren med en skarp, liten kniv eller tapetkniv. Lag små ruter og gå cirka en halv centimeter ned i svoren.
Nå skal ribba saltes og pepres. Først dryss salt og pepper i en panne, så legger du ribba oppi panna med svoren opp og drysser rikelig med salt og pepper over svoren. Dekk med plast og sett kjølig i 1-2 døgn.
Etter 1-2 døgn er det på tide å steke ribba. Det gjøres i en stor panne.
I bunn av panna legger du først en grønnsaksblanding av gulrot, selleri, løk og hvitløk. Del opp grønnsakene og gi det 1-2 minutter i en liten kasserolle, og fordel det utover i ribbepanna. Så klipper du over litt urter, som rosmarin og timian.
- Det kommer til å smake mer av ribba og sausen og hele tilberedningen på grunn av de forskjellige aromatene, som jeg kaller det, sier Hellstrøm.
Legg ribba oppi med svoren opp og hell over 1 liter vann. Det er viktig at det væske i panna gjennom hele stekeperioden. Så snur du ribba med svoren ned og setter den inn i ovnen i én time på 180 grader.
Etter én time snur du ribba med svoren opp, og steker én time til. Deretter skrur du opp varmen litt og steker en halv time til, eller med grillvarme i ovnen.
Voilá.

Tilbehør på en litt annen måte
Mens ribba steker har du god tid til å lage tilbehøret.
- Det er jo vanlig med surkål, medisterkaker, medisterpølser og så videre til ribbe. Men, nå liker jeg å variere litt, og tenker at tradisjonene må fornyes litt for at de ikke skal bli glemt, sier Hellstrøm.
I år viser Hellstrøm hvordan en kan lage rødkål på en litt annerledes måte sammen med knuste, saltbakte poteter og smørdampet rosenkål.
Du ser hele fremgangsmetoden i videoen i toppen av artikkelen.
