Slik får du 50.000 mer i startlønn
Derfor bør du ta en mastergrad.

(SIDE3): At høyere utdanning gir deg mange fordeler er det ingen tvil om.
Ulike muligheter for ulike yrker
Det kan være vanskelig å vite om du bør satse på å ta en mastergrad eller om du kan kapre drømmejobben etter å ha fullført bachelorstudiet.
- Innenfor de profesjonsrettede utdanningene, som ingeniører og sykepleiere, fungerer bachelorgraden som en selvstendig yrkesutdanning, sier Clara Ås Arnesen til Studenttorget.no. Hun er forsker ved NIFU – nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning,
For andre yrker kan det være vanskelig for arbeidsgivere å vite hvilken kompetanse en bachelorgrad egentlig gir. Dermed kan en mastergrad være med på å tydeliggjøre din kjernekompetanse.
En stor fordel med en mastergrad er at du får tilgang til en større andel av stillingene innenfor din bransje. For å komme gjennom nåløyet kan mastergrad være en nødvendighet for at du skal være aktuell for jobben.
- I enkelte tilfeller, som når arbeidsmarkedet er vanskelig, vil det være rasjonelt å gå direkte over på masterutdanning. Er arbeidsmarkedet godt, er det sannsynligvis lettere å få en jobb, og videre studier kan eventuelt utsettes, informerer Arnesen.
Bedre lønn
I de fleste tilfeller vil du tjene på å ha en mastergrad når det gjelder lønn. En mastergrad blant nyutdannende gir i snitt 50.000 kroner mer i begynnerlønn enn de med bachelorgrad, skriver Studenttorget.no.
Begynnerlønn har også noe å si for lønnsutviklingen din over tid. Ved bytte av jobb er det vanlig med lønnsforhøyelse, og din lønn hos forrige arbeidsgiver blir da gjerne en referanse på hvor i lønnssjiktet du befinner deg.
Med andre ord så vil en høy begynnerlønn gi et godt grunnlag for høy livsinntekt.
Kan utsette mastergraden
Om det ikke frister å hoppe rett på en mastergrad etter at du har fullført en bachelor er det ingen grunn til å fortvile. Det er fullt mulig å bygge på med en mastergrad på et senere tidspunkt i yrkeskarrieren, og flere arbeidsgivere tilbyr også dette.
Prognoser fra Statistisk Sentralbyrå viser at behovet for folk med høyere utdanning vil øke i fremtiden, også når det gjelder bachelornivå. Spesielt vil behovet for folk med bachelor i økonomi og administrasjon og sykepleie øke i årene som kommer.
Utdannelsen tillegges imidlertid mest vekt tidlig i karrieren når man mangler erfaring, men gode referanser og jobberfaring spiller er større rolle desto lenger du har vært ute i arbeidslivet.
Arnesen mener derfor at det er fullt mulig å få lederjobber selv om du ikke har en mastergrad. Hun sier at betydningen av formalkompetanse nedtones noe og betydningen av realkompetanse øker utover i yrkeskarrieren, med unntak av arbeid som krever spesiell autorisasjon.
Det er i hvertfall ingen tvil om at utdanning, uansett om den er på master- eller bachelor-nivå, er en investering du vil få nytte og glede av resten av livet. Bachelorgraden kan sees på som en billett til å søke seg videre til masterstudier. Poenget med en mastergrad er at skal du få utfolde deg innenfor et fagfelt.
For mange typer arbeid er en bachelorgrad tilstrekkelig og videre kan dette være en fordel for mange at det er en kortere utdanning som gjør at man kan komme raskere over i jobb.