Slik er Nederlands nye konge

Da han var ung døpte pressen Willem-Alexander «prins pils», men hvem er han egentlig?

Publisert

(SIDE2): Tre dager etter at han fyller 46 år, blir prins Willem-Alexander konge av Nederland - den første kongen i landet siden Willem III døde i 1890. Prinsen av Oranien, som er hans offisielle tittel, har allerede en lang karriere bak seg når han overtar tronen etter sin mor.

I sin nye rolle blir Willem-Alexander fra 30. april statsoverhode i Kongeriket Nederland, som foruten Nederland består av de søramerikanske øystatene Aruba, Curaçao og Sint Maarten, og vil deretter overta ledelsen i statsråd. Men hva slags konge blir han?

Hukommelse som en elefant
Willem-Alexander beskrives som en sosial, energisk og forretningsmessig mann. Han omtales som sjarmerende og sta, mindre intellektuell enn sin mor, men slett ikke dum - og med hukommelse som en elefant.

- Han er en ganske smart fyr, sier den tidligere nederlandske senatoren Joop van den Berg til NRC-nl.

- Han er kanskje ingen stor intellektuell, men han kan være veldig skarp. Hvis du forteller ham noe, husker han det mange år seinere.

Ifølge journalist Pieter Jan Hagens, som har intervjuet prinsen to ganger, er han også svært konkurranseinnstilt. Direktøren for det sosiale og kulturelle planleggingskontoret, Paul Schnabel, sier prinsen har en sardonisk form for humor, men vil folk vel, og prøver å unngå å sette folk i forlegenhet.

Vil ivareta arven etter moren
Folk som kjenner Willem-Alexander godt, sier han vil vente med omfattende moderniseringer av kongehuset.

- Han ønsker å ta vare på alt som moren har bygd opp, sier tidligere utenriksminister Ben Bot, og legger til at den nye kongen også vil være opptatt av å profilere sin kone, Nederlands kommende dronning Máxima.

Advokat Marry de Gaay Fortman, som har kjent Willem-Alexander siden han var barn, forventer at han vil fornye hoffets organisasjon.

- Selv har prinsen sagt at han ønsker å forme sin rolle et sted mellom sin bestemor, dronning Juliana, som var kjent for sitt nære forhold til vanlige folk, og sin mor, dronning Beatrix, som har stått for en betydelig profesjonalisering av kongehuset. Jeg tror det passer vår tid at avstanden mellom kongehuset og folket blir mindre.

Mer folkelig enn sin mor
Willem-Alexander legger stor vekt på å ha kontakt med folk fra alle sosiale miljøer, og er på dette området mye ledigere enn sin mor.

Historiker Dorine Hermans minnes hvordan prinsen reagerte da en kvinne en gang ga ham en kurv med kroketter, med beskjeden «jeg elsker deg». Willem-Alexander repliserte kjapt: «jeg elsker deg også!», forteller Hermans, og legger til at dette er noe dronning Beatrix aldri ville funnet på å si.

- En gang vi var i Rotterdam for å se på byens fontener, kom vi forbi en gruppe aggressive marokkanske ungdommer. Prinsen stoppet opp og begynte å prate med dem. De ble lamslått, forteller kunsthistorikeren Henk van Os, som sto for prinsens kulturelle utdannelse.

Kunsthistorikeren forteller også at mens moren er veldig opptatt av selve kunsten, er Willem Alexander mer opptatt av kulturadministrasjon og kulturelle programmer.

- Det de har til felles er at de ikke liker kunstneriske uttrykk som installasjoner og videokunst.

Festglad student
Som barn gikk Willem-Aleksander sammen med sine to yngre brødre, Friso og Constantijn, på skole i Baarn og i Den Haag, hvor han utmerket seg som elev. Han avsluttet den første fasen av sin utdanning ved Atlantic College i Llantwit Major (Wales) fra 1983-85, hvor han tok et internasjonalt baccalaureat, før han avtjente sin verneplikt.

Prinsen tjenestegjorde i marinen, og avsluttet sin militærutdanning som løytnant på «HNLMS Van Kinsbergen». Willem-Alexander studerte deretter historie ved universitetet i Leiden, og det var i denne perioden han fikk tilnavnet «prins pils», ifølge Wikipedia takket være sin entusiastiske deltagelse i studentlivet utenfor forelesningene.

Pilotutdannet
Etter at universitetsstudiene var tilbakelagt, fortsatte han med forsvarsstudier, og tjenestegjorde både i Hæren og i Flyvåpenet, hvor han fikk sin pilotlisens. Siden har han i kraft av sin stilling steget i gradene, og er nå flaggkommandør i den kongelige marinereserven, samt brigader i infanteriet og i luftvåpenet.

«Kongeutdanningen» fortsatte med et omfattende introduksjonsprogram for å gjøre seg kjent med det nederlandske samfunnet, og besøkte en rekke departementet, universiteter og europeiske institusjoner. Han tok også utviklingsstudier ved Kellogg’s Northwestern University i USA.

Fra han ble myndig på 18-årsdagen har han som tronarving hatt plass i statsråd, og i perioden 1998-2010 satt han også i representantskapet for den nederlandske sentralbanken. Han er også styreleder for kongehusets historiske samlinger.

Omstridt svigerfamilie
02.02.2002 er en merkedag i Willem-Alexanders liv. Da sto hele Amsterdam på hodet for bryllupet mellom tronarvingen og argentiskfødte Máxima Zorreguieta Cerruti. Hun jobbet før bryllupet som investeringsrådgiver i New York.

Diskusjonen gikk høyt i Nederland i forkant av bryllupet, fordi Máximas far tidlig på 1980-tallet var medlem i juntaregjeringen i Argentina. Disputten endte med at hennes foreldre ikke var til stede i bryllupet.

Temaet er fortsatt ømtålig, og da dronning Beatrix annonserte sin avgang, var hoffet raskt ute og varslet at Máximas foreldre ikke vil være til stede under innsettelsesseremonien.

Willem-Alexander og Máxima har tre døtre: Catharina-Amalia (9), Alexia (7) og Ariane (5).

Aktivt medlem i IOC
Prins Willem-Alexander har ifølge NRC.nl i mange år interessert seg for internasjonale vann- og sanitærspørsmål, og ble i 2006 bedt av FNs daværende generalsekretær Kofi Annan om å lede organisasjonens arbeid for å bedre tilgang på rent drikkevann og bedre sanitærforhold i fattige deler av verden.

Willem-Alexander har alltid vært svært opptatt av utendørsaktiviteter og sport, og har siden 1998 vært medlem i den Internasjonale olympiske komité (IOC). Han arbeidet med reformasjon av OL-organisasjonen, og var også medlem av markedsføringsorganisasjonen til Vancouver-OL i 2010.

Han har også signalisert at han mener Amsterdam bør søke om sommer-OL i 2028 - ett hundre år etter at byen sist var vertskap for lekene. Prinsen har også deltatt i New York maraton, da under navnet « W.A. van Buren».

Nært vennskap med skandinavene
Prinsen har vist seg som en viljesterk mann, som er svært opptatt av å verne om sitt privatliv. Han kan være impulsiv og spøkefull, men er samtidig en sosial og avslappet fyr. I vennekretsen sin har Willem-Alexander flere populære nederlandske skuespillere og musikere, og han har også en stor krets av utenlandske venner.

Han skal ha et nært forhold til sine jevngamle «kollegaer», norske kronprins Haakon, svenske kronprinsesse Victoria og danske kronprins Frederik, men har mindre kontakt med belgiske Pilippe, Luxembourgs Guillaume, spanske Felipe eller de britiske prinsene.

Første konge på over 122 år
Willem-Alexander skal ha arvet et lidenskapelig kjærlighetsforhold til Afrika fra sin far, avdøde prins Claus, som bodde flere år i verdensdelen. Prinsen prøvde for noen år siden å bygge en luksusvilla i Mosambik, men møtte så sterk motstand i hjemlandet, både fra regjeringshold og blant vanlige folk, at han og Máxima til slutt måtte legge prosjektet på is. De nøyde seg i stedet med en villa i Hellas.

Om drøyt to måneder endres livet igjen for mannen som har vært tronarving siden han var 13 år gammel. 30. april signerer dronning Beatrix abdikasjonsloven, og Willem-Alexander tas i ed som Nederlands nye konge - den første kongen siden Willem III døde i 1890.