Slik døde Tutankhamon

Én gåte har stått sentralt helt fra Carter fant Tutankhamons mumie: Hva – eller hvem – tok livet av kongen, som hersket over riket bare 19 år gammel? Mange har påstått at han ble myrdet, men nye undersøkelser peker i en helt annen retning.

Foto: Ethan Miller (Getty Images)
Først publisert

Jaktulykke, sykdom eller drap? Teoriene om Tutankhamons død har vært mange.

Howard Carter, som fant mumien, var den første til å undersøke det over 3200 år gamle liket. Den britiske arkeologen var imidlertid mest interessert i skattene kongen hadde fått med seg i graven. Mumien satt helt fast i et tykt lag harpiks og olje, som balsamereren i sin tid hadde helt ut over liket, og for å få kongens jordiske rester ut av kisten skar arkeologen av både armer, ben og hode. I alt endte faraoen i 13 stykker.

Denne saken er levert av magasinet Historie. Les også:

I de neste tiårene ble mumien bare undersøkt to ganger, uten at det førte til klare svar. Men for få år siden bestemte Egypts daværende sjefarkeolog, Zahi Hawass, at gåten om kongens liv og død skulle løses en gang for alle med tidens nyeste teknikk: CT-skanninger­ og DNA-analyser.

Det endelige resultatet av de mange undersøkelsene ble offentliggjort i 2010, og avsluttet nesten­ hundre år med spekulasjoner.

Foto: (Wikimedia Commons)

Tutankhamon ble ikke myrdet

En av hovedmistankene gikk ut på at Tutankhamon ble drept. Røntgenbilder av kongens hodeskalle hadde i 1968 avslørt en skade som kunne tyde på at Tutankhamon hadde fått et dødelig slag mot bakhodet. Flere forskere mente derfor at han enten var blitt myrdet, eller at skaden var oppstått under et fatalt fall fra kongens stridsvogn.

Sistnevnte teori ble understøttet av det faktum at mumien­ også hadde et brudd på venstre lårben­. Ved hjelp av CT-skanninger slo forskergruppen til Hawass imidlertid fast at skadene i hodet måtte ha oppstått da liket ble balsamert.

Forskerne kom til en annen konklusjon når det gjaldt bruddet i venstre lårben. Alt tydet på at denne skaden hadde oppstått mens kongen var i live. Og ettersom vevet rundt bruddet ennå ikke var begynt å hele, måtte det være brukket bare noen dager før kongen døde. Skanningene avslørte også at venstre kne var ute av ledd. De to benskadene blåste liv i gamle teorier om at Tutankhamon døde av et fall fra stridsvogn. Forskerne var imidlertid skeptiske, fordi en slik ulykke burde ha gitt skader over hele kroppen.

Malaria og innavl tok livet av kongen

Da forskerne undersøkte kongens føtter, fant de imidlertid en mulig forklaring på benskadene. Skanninger avslørte massivt tap av benmasse i venstre fot. Ifølge forskerne skyldtes lidelsen sannsynligvis Köhlers sykdom, som får benmassen til å smuldre bort.

Sykdommen er arvelig og kan være et resultat av innavl. Folk som lider av Köhlers sykdom faller ofte, og det kan være årsaken til kongens benbrudd.

Uansett kunne ikke benbruddet i seg selv ha tatt livet av kongen. Først da forskerne undersøkte faraoens benmarg, fant de den mest sannsynlige morderen. Der skjulte det seg nemlig DNA fra malariaparasitter, og nærmere undersøkelser avslørte at kongen var infisert med en av de mest dødelige variantene, kalt Malaria tropica.

Uansett hvor Tutankhamon tilbrakte sine siste timer, kan de ikke ha vært behagelige. Kongen har sannsynligvis måttet tåle både skjelvinger og høy feber, mens en kombinasjon av malaria, svekket immunforsvar og et komplisert benbrudd ubønnhørlig tappet livet ut av historiens mest berømte farao.

Denne teksten er hentet fra magasinet Histories omfattende artikkel om Tutankhamon om teoriene om hans død. Du kan laste ned hele artikkelen gratis her.