Slik burde du organisere kjøleskapet
Setter du melken i kjøleskapsdøra? Det er helt feil!

Kjøleskapet ditt er ikke som et klesskap for maten din. Det er en høyteknologisk innretning, som er laget for å gi alle matvarene dine en optimal oppbevaring, tilpasset akkurat den matvarens behov.
Og om det skulle være noen tvil - det er forskjell på oppbevaringsbehovene til meieriprodukter, kjøtt og grønnsaker.
Kjøleskapet er med andre ord ikke designet for å oppbevare alle disse produktene i samme hylle. De skal oppbevares hver for seg, på sine egne plasser.
Her er oversikten over hvordan du oppbevarer maten på best mulig måte, slik at du forlenger holdbarhetsdatoen.
Den beste måten å organisere på:
På toppen av kjøleskapet
Her kan du plassere tørkerullen og kokebøkene. Du burde aldri oppbevare verken vin eller brød her oppe.
For å opprettholde den kalde temperaturen inne i kjøleskapet kommer det varm luft ut fra kjøleelementet på baksiden. Denne varme lufte stiger, og legger seg rundt kjøleskapet.

Det er ingen hemmelighet at vin ikke tåler varme, eller at brød mugner raskere i varme temperaturer.
Øverste hylle:
Her kan du oppbevare restemat, ferdigmat, bær og urter.
De øverste hyllene i kjøleskapet har den mest stabile temperaturen, i motsetning til de nederste hyllene, som har de kaldeste temperaturene.
De øverste hyllene er godt egnet til å oppbevare mat som ikke trenger å kokes eller stekes. Bær og urter holder seg også friskere lenger i de øverste hyllene.
I kjøleskapsdøra:
Her kan du oppbevare juice og vann, men aldri egg eller melkeprodukter.
Kjøleskapsdøra er det varmeste området i kjøleskapet, og den varme temperaturen kan føre til at melka blir fortere dårlig.
Midterste hylle:
Den midterste hylla er utmerket til å oppbevare egg, melkeprodukter og kjøtt.

Som tidligere nevnt blir temperaturen kaldere lenger ned i kjøleskapet, og derfor er det fint å oppbevare kjøtt og sjømat her nede, for å hindre bakterievekst.
Hold kjøttet i den originale pakningen så langt det lar seg gjøre.
Nederste hylle / kjøleskapsskuff:
Her kan du oppbevare frukt og grønnsaker, men pass alltid på at de er separert, og ikke ligger inntil hverandre.
Flere typer frukt, som for eksempel epler, fersken, plommer og pærer produserer stoffer som hjelper dem i modningsprosessen.
Problemet er bare at denne modningsprosessen også kan smitte over på grønnsaker i samme skuff, og få dem til å bli gule, eller råtne.
Hold derfor frukten og grønnsakene hver for seg.