Skjebnene bak tallene

«Et øyeblikk frihet» gir en større forståelse for hva det vil si å forlate alt du har kjær.

Foto: Arthaus
Publisert

Et øyeblikk frihet - Østerrike 2009. Regi: Arash T. Riahi. Med Fares Fares, Navíd Akhavan, Ezgi Asaroglu, Elika Bozorgi, Johannes Silberschneider, Michael Niavarani

Aldersgrense 15 år

Da Arash T. Riahi var en liten gutt, tok foreldrene hans og flyktet fra Iran med sine barn. «Et øyeblikk frihet» er basert både på den historien, men mest på andres historier som han fant under sin research.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Det er en beretning om menneskene bak tallene og den er ikke uten humor eller forferdelse, men den er ganske så uten ofre. For her møter vi menneskene bak det store tallmaterialet, og jammen er de ikke ganske lik alle oss andre.

Vi møter han som ville gi noe tilbake til sine foreldre i landsbyen, den politiske aktive læreren som har rømt på grunn av sine politiske holdninger og foreldeparet der hun drømmer om å leve et liv som en mer fri kvinne. Men hovedhistorien er den om de to unge mennene som smugler to små barn over fjellene og inn i Tyrkia for at de skal få flyktningestatus av FN og bli gjenforent med sine foreldre som er i Østerrike.

Mens de voksne opplever turen som skremmende og møtet med Tyrkia som farlig, opplever barna det mer som et stort eventyr. Kontrasten er slående. Som ulovlig innvandrer i Tyrkia tilbringes tiden med å søke FN om flyktningestatus og forsøke å holde seg unna haiene og ikke minst det hemmelige iranske politiet som opererer i landet for å finne politiske dissidenter.

Riahi gir et godt bilde av hva det vil si å leve helt uten rettigheter og dermed beskyttelse.

Det levnes ingen tvil om at få mennesker ønsker seg å sette seg i en slik situasjon som filmens hovedpersoner om de virkelig ikke må. Noe skyldes uvitenhet, men dette er ikke naive menneskers ferd mot et bedre liv. Dette er er mennesker som ofrer hele sitt nettverk for det de tror på, og det er mer enn de fleste av oss ville ha våget.

Ved å gjøre filmens rollefigurer til mennesker og ikke ofre, skaper Arash T. Riahi en ny forståelse for de som flykter. Filmen var Østerrikes Oscar-bidrag til beste fremmedspråklige film.

SE VIDEO AV ET ØYEBLIKK FRIHET

video_embed(13053,1);

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2010.

Les også