«Skal vi danse»-aktuelle Emilie Nereng om tiden som toppblogger
Fikk nok av utseendepresset: - Jeg tror ikke det finnes en del på kroppen min som ikke har blitt kritisert
I en alder av 13 år ble Emilie en av Norges største bloggere. Etter åtte år forsvant hun fra rampelyset og fant et helt nytt fokus.
I 2017 la Emilie «Voe» Nereng (23) ned bloggen, trakk seg ut av rampelyset og begynte å studere ernæring. For den da 21 år gamle jenta var det en lettelse.
– Det er ikke godt for noen å være så selvkritisk som jeg var, men du blir nesten nødt til å være det når du lever av utseendet ditt. Jeg trivdes ikke med det, sier Emilie til Her og Nå. 23-åringen er i dag aktuell som en av deltagerne i «Skal vi danse» på TV 2.
Vondt å få kritikk
Som 13-åring hadde Hønefoss-jenta en av landets mest populære blogger, og i oktober 2009 hadde hun 3,5 millioner treff. Livet i rampelyset var ikke utelukkende positivt for ungjenta.
– Å være blogger avhenger av hvor godt likt du er, hvor mye kult du driver med og hvordan du ser ut. Det avhenger også av hvor reflektert du klarer å være rundt deg selv, dine tanker og meninger. Jeg prøvde så godt jeg kunne å være den beste versjonen av meg selv, og da gjorde det ekstremt vondt å hele tiden få kritikk, forteller 23-åringen.
Les også: Emilie «Voe» Nereng legger ned bloggen
På denne tiden var trening noe Emilie følte ble pålagt henne for å oppnå et slags ideal.
– Jeg hatet å trene. Jeg trente med fokus på hvilket utseende jeg ville oppnå, ikke helsefordeler. Jeg tror mange unge jenter trener akkurat av den grunn og da går det fort i gal retning. Selv om det aldri gikk i ordentlig gal retning med meg, føltes det ikke godt de gangene jeg «straffetrente» fordi jeg hadde spist et kakestykke. Kanskje var det flaks at det gikk bra, sier hun ettertenksomt. I dag er trening en naturlig og positiv del av livet til Emilie.
Presset ble for stort
Her og Nå møter den tidligere bloggeren hjemme i leiligheten på St. Hanshaugen i Oslo. Her bor hun sammen med forloveden, Torgeir Glomnes Johansen (30).
Emilie åpner døren for oss med et bredt smil og entusiasme. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor unge jenter som leste bloggen hennes aspirerte til å være som henne, men for Emilie ble presset for stort.
– Jeg følte at jeg måtte være et slags ideal, og at folk forventet det av meg. Selv om det kanskje bare var en følelse som satt i hodet, så var det likevel noe som jeg kjente på hele tiden, forteller hun.
Snudde alt på hodet
Emilie tok ett år med markedsføringsstudier, men fant raskt ut at dette ikke var noe hun interesserte seg for. Da hun reflekterte rundt fremtiden, innså hun at alt hun leste utenom pensumbøker dreide seg om mat og trening. I tillegg elsket hun å lage mat.
Det var da hun fant ernæringsstudiet. Studiene ble på mange måter et vendepunkt for ungjenta.
– Du tror kanskje at når du studerer ernæring så vil du bli strengere når det kommer til mat. «Jeg får sikkert ikke lyst til å spise kake og fett lenger fordi jeg kommer til å lære at det er så galt», tenkte jeg. Men så skjedde egentlig det motsatte. Du lærer hva maten består av og at den er sammensatt på forskjellige måter. Jeg fikk også et stort ønske om å ta vare på kroppen i stedet for å tyne den for å oppnå et spesielt utseende, sier «Skal vi danse»-stjernen åpenhjertig.
I det stille etablerte hun instagramprofilen @emilienutrition. På profilen presenterer hun bilder av mat og tilhørende oppskrifter. Følgerne kom, og de som fulgte kontoen var oppriktig interessert i mat.
– Jeg ønsket fokuset bort fra meg selv. På @emilienutrition delte jeg lidenskapen min med andre som er opptatt av mat og helse, og da jeg fikk kommentarer på Instagram handlet det om maten jeg presenterte. Kommentarene gikk ikke på meg personlig, og det var helt herlig. Om jeg valgte å legge ut bilder av meg selv så var det på mine premisser, utdyper hun.
Å få kommentarer på matretter i stedet for utseendet var en stor og positiv forandring for Emilie.
– Det var deilig å få et fokus i livet som ikke handlet om meg, blogg, eller det overfladiske. Nå dreide det om det jeg var lidenskapelig opptatt av, nemlig mat og helse. Jeg fikk flyttet engasjementet mitt til et godt sted.
Alltid vært matinteressert
Når Her og Nå besøker Emilie skal hun lage og presentere tre av sine favorittretter for oss. Interessen for mat mener hun har sin opprinnelse i barndommen.
– Jeg har alltid vært interessert i mat. Gjennom oppveksten har mamma bestandig vært glad i å lage mye mat, og det føles veldig naturlig for meg å være på kjøkkenet, forteller Emilie.
Den reflekterte 23-åringen var egentlig fornøyd med å leve utenfor av rampelyset, men det var inntil «Skal vi danse» «banket på døren».
– Det har vært min største barndomsdrøm, så det kunne jeg ikke si nei til. Jeg har bare fått hyggelige tilbakemeldinger og det er utrolig gøy, sier den sjarmerende matentusiasten til Her og Nå.
Hun danser med den italienske danseren Santino Mirenna.
– Vi har det veldig gøy på trening og jeg føler jeg har fått den beste dansepartneren.
Her er tre av Emilies favorittretter:
Bønnedillas
2 personer
Ingredienser:
4 stk. fullkornstortillalefser
1 avokado (+ limesaft, salt og pepper)
2–4 never revet ost
1 pk. kidneybønner
Omkring 1 dl vann
1 tomat
1 stor løk
1 fedd hvitløk
1 1/2 ss tacokrydder (evt. mer)
Litt limesaft
Til servering: salat, rømme eller kesam og tomatsalsa (hakket tomat + rødløk + lime)
Fremgangsmåte:
1. Lag bønnefyll: Finhakk hvitløk, hakk løk i båter og tomat i biter. Ha det i en stekepanne sammen med en boks bønner, ca. 1 dl vann og tacokrydder. Stek på middels varme i ca. 10 minutter. Skrap stekepannen underveis og juster med vann om det blir tørt.
2. Mos avokado med gaffel, smak til med limesaft, salt og pepper.
3. Tomatsalsa: Hakk en tomat og en halv rødløk og skvis over litt limesaft.
4. Smør halvparten av avokadomosen på en tortillalefse, ha over halvparten bønnefyllet og litt revet ost, og legg en tortillalefse på toppen. Gjenta med de to siste lefsene og resten av fyllet. Stek i en tørr panne på middels høy varme i ca. 2 minutter.
Snutips: Hold en fjøl over pannen når du snur den, så kan du enkelt la den gli over fra fjølen og steke på den andre siden. Server med kesam, salsa og salat og kos deg!
Avokado- og grapefruktsalat
2 porsjoner
Ingredienser:
Salat:
1/2 avokado
1 grapefrukt
Vinaigrette:
2 ss olje (raps eller oliven)
2 ts eplesidereddik
1 ts sennep
1 ts honning
Salt og pepper
En skvis sitron (evt. litt mer eddik)
Fremgangsmåte:
1. Del avokadoen i båter.
2. Lag fileter av grapefrukten slik: Skjær av skallet med en skarp kniv slik at du sitter igjen med bare kjøtt og fjerner alt det hvite. Legg grapefrukten i den ene hånden og med den andre skjærer du fileter (båter) gjennom å skjære tett inntil hinnene på hver side, som omringer hver grapefruktbåt.
3. Bland alle ingrediensene til vinaigretten i et glass med lokk og rist godt. Fordel avokado og grapefrukt på et fat og hell over noen spiseskjeer av vinaigretten.
Sjoko-banan-is
2 porsjoner
Ingredienser:
4 stk. godt modne bananer, fryst ned i skiver
2 ts kakaopulver
2 ts vaniljeessensen klype havsalt
Fremgangsmåte:
1. Ha alle ingrediensene i en blender og vent ca. 10 minutter.
2. Blend mens du skraper ned på sidene underveis. Overmodne bananer gir fantastisk softis-konsistens etter litt tid i blenderen!
3. Topp med saltede peanøtter eller pekannøtter og kokosflak. SÅ godt!