Stil
Side3s store dressguide
Her er absolutt alt du trenger å vite for kunne velge dressen som passer deg best.
Dressen er mannens desidisert viktigste plagg. Om du skal på en pyntet anledning som bryllup, nyttårsaften, 17.mai eller andre typer selskap er det dressen du skal gi din lit til. Men når den først skal brukes, skal den bæres riktig. Alltid. Det finnes utallige uskrevne regler, og du vet kanskje om noen av dem, men for mange er dette et helt nytt språk. Type gresk.
Det er mange ting du skal tenke på når du velger deg dress, så vi kan ta de enkleste reglene først, og de mer detaljerte reglene for de med større interesse lengre ned i teksten. Hold deg fast, det er mye du ikke vet.
Jakken
Her går alt på passform. Er du en høy kar, skal du ha dresser i hundrestørrelse. En hundrestørrelse er helt lik som en vanlig størrelse i passform, men lengre i ben, jakke og armlengde. Er du høyere enn 190 centimeter høy, vil en vanlig dresstørrelse være for kort. Det er viktig at proporsjonene til dressen går i samsvar med lengden på kroppen din. Jakken skal dekke lommene på buksen din, og ikke ende ved livet ditt.
Trener du mye, og er bredskuldret må du som regel alltid opp i størrelse på grunn av skuldrene og brystkasse. For de med en veldig godt trent kropp er det vanskelig å finne en dress som sitter helt perfekt.
På grunn av brede aksler, vil dressen være for stor rundt mageregionen og ryggen, og den må derfor sys inn i ryggen, slik at du opprettholder fasongen. Dressen sitter som den skal når det ytterste punktet ved den øverste knappen får en avstand på tre fingre fra magen.
Ikke knepp igjen den nederste knappen
Du går aldri rett inn i en dress. Om det skjer er du en heldig mann. Likevel opererer mange dressmerker med størrelser som kan tilpasse både kroppsfasongen din og høyden din. De vanlige størrelsene er 44 (xs) 46 (s) 48 (m) 50 (l) 52 (xl) 54 (xxl), men det finnes altså både lengre og kortere varianter i eksakt lik størrelse.
Om du er lavere enn 170 og bruker 46 skal du spørre om størrelse 92 i butikken. Er du over 190 eller har unormalt lange ben skal du spørre om 146. Forskjellen fra den vanlige størrelsen er 3 centimetere kortere (92) og 3 centimetere lengre (146).
Armlengden er en av de mange uskrevne reglene. Her er alt fra 1 centimeter til 2,5 centimeter sjortekant legitimt. Skjorten skal alltid synes når armen ligger rett ned fra skuldrene. 2,5 centimeter skjortekant er for mange litt i overkant mye. Det er penere om skjorten ligger diskré til syne, uten å trekke for mye oppmerksomhet.
Buksen
Det første du skal tenke på når du får på deg en dressbukse er hvordan den sitter i livet ditt. Den skal sitte såpass godt at du ikke skal være avhengig av et belte. Beltet er kun for pynt, og skal være i samme farge som skoene dine.
Benlengden er også en uskreven regel, der du som kunde må bestemme selv hva du ønsker. Her skilles lengden med klassisk snitt og moderne snitt.
- Klassisk snitt – buksen når gulvet når du ikke har på deg dressko.
- Moderne snitt – buksen ender ved skokanten. Den vil ha kontakt med skoen i front og bak, og det vil være et lite avvik ved sidene hvor dressokkene synes.
Når du kjøper dress, tenk hva du skal bruke den til. Er den til jobbsammenheng og skal brukes på kontoret er det veldig lurt om den har litt mer rom i låret, slik at den ikke strammer når du sitter. Om du skal bruke den til hverdagen for rett og slett å se bra ut, bør den være smalere i låret, slik at du har 2 centimetere å gå på fra låret.
Om du går for en smalere modell, må naturligvis bukselengden operere etter samme snitt. Den vil ikke bli noe lengre om du ikke velger å legge den opp. Når den er smal ved leggen vil buksen danne overflødig stoff som ikke er pent. Smalere bukser må følge det moderne snittet uansett hvor høy du er og hvor lang du vil buksen skal være.
Skjorten
Skjorten bør gå i samsvar med dressens farge. Det enkleste er en hvit skjorte som ikke gjør så mye ut av seg. Bruker du en blå dress vil også en blåfarget skjorte i en lysere tone enn dressen fungere veldig fint. Når det kommer til skjorter er det greit å ha et bredt spekter av forskjellige farger, tykkelser og krager. Det er nemlig ikke bare fargen på skjorten som skal gå med dressen, men både stoffet og snittet på kragen (til slaget på dressen). Noe som er viktig er hvor stramt skjorten sitter rundt halsen din. Kun én finger skal være mulig å kunne settes inn mellom kragen og halsen. Skjorten skal heller ikke overstige selve hånden, men stoppe ved håndleddet. Bruk den ytterste knappen på ermet om den går over hånden.
Sko
Dressko skal alltid være i samme farge som beltet ditt. Om du er ekstra prippen er det mulig å få tak i eksakt lik farge, mønster og skinn i sko og belte. Dressko er som regel ganske dyrt, men det også for en grunn. Konsutruksjonen av skoen er viktig, og se gjerne etter "Goodyear Welted", som gjør at skoen ikke slipper inn vann, og holder lengre. Dressko skal være noenlunde spisse ved bruk sammen med en dress. Er de av rundere tupp, kan de ikke være for korte. Om du har en liten fot er det alltid lurt å gå for sko som har spiss tupp, som gjør deg lengre.
Sko med lisser er normalen, men et alternativ er "Monk-straps" med én eller to spenner. Det spanske merket Magnanni er en favoritt om du skal ha Monk-straps.
Det er viktig at du selv har en formening om hvordan det visuelle bildet på dressen din skal være. En dresselger har sin egen visjon, og arbeider ut ifra den. Selv om du går til samme butikk, vil det ikke det nødvendigvis bety at de ansatte følger samme mal. Dress er smak og behag, og de uskrevne reglene varierer seg fra ansatt til ansatt. Er du uenig med den ansattes mål, må du si ifra med en gang.
Noen uskrevne regler:
- Aldri bruk svarte sko til blå dress (les mer nedover i teksten)
- Bruk aldri begge knappene på dressen/blazeren. Har dressen tre knapper, kan de to øverste brukes. Den nederste skal alltid være åpen.
- Ikke legg opp ermene slik at skjortekanten viser mer enn 2,5 cm.
- Slagene på dressen bør gjenspeiles i bredde på slips og størrelse på skjortekrage.
- Ikke bruk blå skjorte til svart dress. Hold deg til enten hvitt eller grått.
- Glem ikke slipsnålen om du bruker slips. Er slipset smalt, må du også ha en kort slipsnål som ikke strekker seg over slipset.
- Om du har tre knapper på dressen, kan du kun bruke den i midten. Legitmt å bruke de to øverste, men penest om kun den midterste er igjen.
- Skoene dine skal være i samme farge som beltet ditt.
- Alltid bruk handkerchief (tørkle) i venstre brystlomme.
Et mer detaljert innsyn i hvordan dressen skal sitte, og noen råd til deg med interesse for plagget.
Uansett hvilken alder du har nådd, er dressen et soleklart førstevalg når det kommer til å kle seg ordentlig. Jenter elsker en mann i en ordentlig dress som sitter skreddersydd på kroppen din. Men om alt skal stemme, skal ALT stemme. Det nytter ikke bare å ta på seg en fin dress, slenge på seg en skjorte, og matche sko og belter. Det finnes så mye mer å tenke på, og det ligger i detaljene.
Slipset
Når det kommer til slips, feiler ekstremt mange både i utførelse og i stil. Knuten du lærte som ungutt må læres på nytt, sammen med to-tre andre knuter. Det første du skal tenke på når det kommer til slips er hvor bredt det er. Dette gjelder først og fremst skjortekragen, men også bredden på slagene på dressen.
Har du en liten krage på skjorten, som Tiger of Sweden fører, er du nødt til å glemme alt som heter Windsor. Den største kragen Tiger of Sweden fører kan vel egentlig ikke kalles cut-away en gang, og det er derfor du er tvunget til å bruke slipsknuten "four-in-hand".
Det er viktig å bruke tid på slipset, og ikke nøye seg med en dårlig knytt knute. Den skal ha dybde, og samtidig stå ut fra skjorten - ikke ligge flatt ned mot forsiden av halsen din. Slips er og forblir en ubehagelig ting å ha rundt halsen, men det er slik det er, og vi menn må også betale for skjønnheten noen ganger. Fra du starter knuten, skal den strammes for hver gang du trer den over eller under senteret. Det er viktig å hele tiden forme den, slik at den ikke mister fasong når du skal sluttgjøre den. Når du er ferdig, er du egentlig ikke ferdig. Bruk gjerne ett eller to minutter på å forme den etter den er dratt ned senteret den siste gangen. Du får i tillegg pluss i boken om du lager en "dimple" på slipset rett under selve trekanten. Dette skaper igjen dybde og liv til slipset ditt.
Tilbehør
En dress er aldri fullkommen uten tilbehør. Skal du først pynte deg er det flere i'er du må sette prikken over. Handkerchief, eller lommetørkle, er helt essensielt. Den kan både ligge som en firkant, der en liten centimeter vises som en hard kant, eller så kan du forme den som en blomst for et mer lekent uttrykk. Dette går mest på formell/uformell, men begge variantene fungerer til alle anledninger, så lenge resten er på stell. Også her er det i likhet med slipset ulike varianter, som kan læres om du er interessert i det.
Skal du pynte deg mer enn normalt kan du ikke unngå å bruke mansjettknapper. Klokken må heller ikke glemmes. Om du skal være ordentlig prippen på det, skal også den være i samme farge som beltet eller skoene, med mindre du bruker en sølv- eller gullklokke. Det sies at klokken er mannens eneste smykke, men dette er altså feil. Det er ett av dem, og den viktigste, men rundt håndleddet skal også armbånd som igjen skaper nytt liv, og som i tillegg trekker øyet til damene.
Kvalitetene
En dress inneholder som regel ull, men skilles i den grad ullen er vevd tett eller ikke. Super 100 eller 120 er normalt en meget pen dress til omtrentelige seks tusen kroner. Super 130, 140 og 150 er det som kan kalles eksepsjonell luksus og koster mye mer grunnet den tett vevde ullen som ikke bare er rynkefri, men som også er så lett at det ikke kjennes som du har på deg noe i det hele tatt. Selv om beskrivelsen i dressen står markert med Super 120, betyr ikke dette nødvendigvis at dressen kun er vevd i ull. Den kan inneholde cashmere eller polyester, eventuelt litt lin. Selve ullen kan også være forskjellige i ulike dresser der noen vevere velger å bruke mohair-ull isteden for vanlig ull. Mohair er ullen fra angorageiten og er mye hardere enn for eksempel bomull.
Bomull generellt brukes ofte i sommerdresser, på lik linje som lin. Disse dressene er ofte meget komfortable å ha på seg, men rynker mye mer enn en vanlig dress i ull.
Dressjakkene kan i tillegg til dette komme i ulike kvaliteter, som ikke har noe med hvor tett ullen er vevd. Om dressen er håndsydd eller sydd med maskin har ganske mye å si på hvordan den sitter på kroppen. Dette betegnes under "half canvas" og "full canvas". Dette er mye dyrere enn vanlig dresser med skulderputer og insydd stoff i ryggen, og er ikke vanlig her i Norge. Noen få butikker har vevere som er kapable til å gjøre dette, som krever mer forståelse i hvordan en dressjakke er konstruert og sydd. Uten å gå veldig mye inn på hva som faktisk er prosessen, tar både half- og full canvas luksus til nye høyder.
En av de største leverandøren og produsenten av metastoffene i verden, er Zegna, og Cerruti. De beste dressene i verden veves i den italienske byen Biella nord-vest i landet. Også flere nordiske dressmerker samarbeider med vevere i Biella, og får noen av deres dresser lagd i den italienske byen. Disse dressene har en litt dyrere prislapp nettopp på grunn av dette, og er ofte vevd av Loro Piana, Angelico eller Vitale Barberis Canocio.
Tilbake til jakken igjen
Dressjakken kan variere veldig mye selv om det er likt snitt. Dette har med antall knapper å gjøre, og om den er enkeltspent eller dobbeltspent. Det vanligste er å ha to knapper, som fremmer slipset, og i tillegg viser beltet. Dette er litt av grunnen til at den nederste knappen aldri skal kneppes, sammen med at slagene kan folle seg. Om dressen kun har én knapp, betyr det som regel at dressen skal vise en noe finere versjon av dressen. Avstanden mellom kragen til knappen blir lengre, og beltet for enda mer plass til å komme frem. Tre knapper er mer gammeldags, men fremdeles stilfullt. Bruker du en dress med tre knapper, kan du enten bomme totalt, eller få til noe som ser helt utrolig gjennomført ut.
Den dobbeltspente dressjakken er noe av det bedre som finnes der ute. Ikke bare har den vært tidløs siden dag én, men er også noe av det peneste du kan ta på deg. En dobbeltspent dressjakke er mer kompakt enn det en vanlig to-knappers enkeltspent dressjakke er, og holder mer på varmen i tillegg. Også her har plasseringen av knappene mye å si i forhold til hvordan det visuelle bildet blir. Antall knapper kan også variere fra modell til modell, der du enten får liten plass til slipset, eller normal avstand mellom slipset og øverste knapp.
Tidligere skrev jeg at du ikke skal bruke svarte dressko til blåe dresser. Vel, det er ikke helt sant. Men om du skal gjøre det på denne måten, er det viktig at du føyer deg etter nye regler. Ved bruk av en marineblå dress, kan du bruke svarte sko, men da må også skjorten og slipset være svart.
Om du liker å eksperimentere med farger er også det bare å gi full gass. Likevel er det da viktig at ett av elementene er tonet ned, slik at du ikke ser ut som en klovn. Farger gir liv til antrekket ditt, så la det ligge i detaljene i slipset, handkerchiefen, eller skjorten.
Dress er mannens eneste kjæreste, og kroppen din går inn i et nytt forhold ved kjøp av ny dress. Den skal behandles pent, og kun renses på et renseri. Aldri, under noen omstendigheter vask dressen din i en vaskemaskin.
Denne saken ble første gang publisert 18/01 2014.