Schiøtz kjøpte vinglass for 99.000 kroner
Den andre budgiveren varsler politianmeldelse.
- Prisen var helt tullete høy, synes Cato Schiøtz, som like fullt er ny eier av et vinglass med maleren Peder Aadnes' monogram, skriver Oppland Arbeiderblad.
Den profilerte høyesterettsadvokaten fikk tilslaget med et bud på 90.000 kroner for glasset på samlerauksjonen etter avdøde Johannes Hoel i Gjøvik lørdag. Med ti prosent salær til auksjonsfirmaet på toppen, ble prisen 99.000 kroner.
- Jeg hadde trodd jeg skulle få det en del billigere, underdriver Schiøtz overfor Oppland Arbeiderblad.
- Hvorfor ville du ha glasset «uansett pris»?
- Jeg eier fra før et vitrineskap som er dekorert av Peder Aadnes, og i tillegg samler jeg på glass med tilknytning til Gjøvik-distriktet. Jeg har en gård på Biri, sier Schiøtz
Lampedel til 137.500
Bygdemaler Peder Aadnes (1739–1792) fra Fluberg bestilte i sin tid et større sett av disse vinglassene fra daværende Nøstetangen glassverk i Hokksund.
Nøstetangen ble nedlagt i 1777, etter 36 års drift, slik at alt de produserte er verdifullt i dag. Det aktuelle glasset har i tillegg en kjent kunstners initialer inngravert, og settet er langt fra komplett lenger.
- Man vet om fire glass til, og de befinner seg på Folkemuseet, sier Cato Schiøtz.
Likevel var det ikke det skjøre vinglasset som oppnådde høyest pris på auksjonen lørdag. Dyrest var en lampekuppel; også den fra Nøstetangen. Den gikk for hele 125.000 kroner pluss salær. Det vil si at kjøperen fra Toten måtte ut med totalt 137.500 kroner.
Kniv til 30.000
Magasinet Samler & Antikkbørsen omtalte på forhånd denne auksjonen som årets auksjonsbegivenhet i Norge. Den trakk som forventet mye folk, til tross for øsende regnvær. Anslagsvis 200 personer samlet seg i hagen hos Molla Hoel; enken etter Johannes Hoel.
De to drev selv auksjonsforretning i Gjøvik i over 30 år, fram til midten av 1990-tallet. Det er Johannes' egne skatter som selges, i tråd med hva han ytret ønske om før han døde i 2001.
Tusenlappene satt løst fra start. Et av de første objektene; en gammel telefon, gikk for 7000 kroner pluss salær. Det samme gjorde et 300–400 år gammelt sverd, mens ti små treskjeer ble solgt for 4500 kroner og et antikk gevær ble klubbet for 13.000 kroner.
Det knyttet seg store forventninger til en samling Toten-kniver. Den dyreste Talebakke-kniven ble solgt for 30.000 kroner, og flere andre fra samme knivmaker innbrakte over 20.000. En unik trefigur fra ei gardskirke på Hedemarken gikk for 13.000, men kjøperen røpet at hun var villig til å betale 20.000. En Munch-tegning med tittelen «Norsk landskap» ble klubbet for 8500 kroner.
Ukjent totalsum
Auksjonarius Åsmund Svendsen fra Moss Antikvitet- & Auksjonsforretning er fornøyd med betalingsviljen blant kjøperne.
- Det var jevnt gode priser. For eksempel ble telefonen til 7000 kroner solgt etter forhåndsbud fra en som var beredt til å gi 11.000. Et album med stedspostkort gikk for 17.000; det var også godt betalt, konstaterer han.
At Aadnes-glasset oppnådde 99.000 kroner, hevder Svendsen imidlertid var som ventet.
- Glasset i seg selv er sjeldent, og monogrammet til Peder Aadnes øker nok verdien med 50.000–60.000, sier han til OA.
- Hva med 137.500 kroner for lampekuppelen?
- Det er mye penger, men også her snakker vi om en gjenstand som er veldig sjelden.
- Hvor mye innbrakte auksjonen totalt?
- Vi har ikke summert det ennå, og jeg ønsker ikke å anslå noe. Men det ble solgt for et stort beløp, det er helt sikkert. Dessuten var det en stor opplevelse. Det var spennende objekter, flott publikum og god stemning.
Dissens om tilslag
En annen budgiver varsler politianmeldelse etter salget av Peder Aadnes-glasset.
Kvinnen mener det var brudd på auksjonsloven da det ble avholdt to budrunder over glasset. Hun er av den oppfatning at hun fikk tilslaget for 85.000 kroner i første runde.
- Det er en misforståelse. Det var Cato Schiøtz som fikk tilslaget på 85.000 kroner, jeg hørte aldri budet fra denne kvinnen i første runde. Etterpå ble jeg imidlertid gjort kjent med at det hadde kommet to likelydende bud. Derfor valgte jeg å starte på nytt for hennes del, sier auksjonarius Åsmund Svendsen i en kommentar til OA.
I den nye budrunden bød Schiøtz 90.000 og den andre budgiveren trakk seg. I etterkant mener hun imidlertid altså at hun allerede hadde vunnet kampen.
Auksjonarius frykter ikke utfallet av en eventuell anmeldelse.
- Jeg kunne sagt til henne at solgt er solgt, men det dreide seg om et så dyrt objekt at jeg syntes det var rettferdig å gi dem en ny mulighet. Jeg kan skjønne at klager er misfornøyd, men det er ingen andre måter å løse slike situasjoner på. Den som i realiteten tapte på hendelsen er Schiøtz, som måtte betale enda mer, sier Svendsen.
Les flere saker i Oppland Arbeiderblad
Denne saken ble første gang publisert 25/08 2014.