Så mye søvn behøver du egentlig
Forandrer seg med årene.
(SIDE2): Noen kan føle seg opplagte og kvikke etter å ha fått en god natts søvn på åtte timer, mens andre føler seg best når de har fått nærmere ni timers søvn. Andre kan klare seg med mye mindre.
Hvor mye søvn man foretrekker er subjektivt, men hvor mye søvn man faktisk har behov for er noe mer konkret.
Etter at en analyse av nettsaker viste at en sak ved navn «Hvor mye søvn behøver vi» var svært populær, samlet en gruppe søvnforskere seg for å igjen gjennomgå studier om søvn og søvnbehov, for å forsikre seg om at anbefalingene som ble gitt stemte, ifølge Huffington Post.
Anbefaling fra forskerne
Panelet bestod av seks søvneksperter og 12 andre medisiske eksperter. Panelet fokuserte på forskning som allerede var gjort, mellom 2004 og 2014, og det ble laget en ny anbefaling basert på 312 forskningsartikler.
Denne listen er basert på søvnbehov for friske mennesker.
Nyfødte (0-3 måneder): 14-17 timer
Spedbarn (4-11 måneder): 12-15 timer
Småbarn (1-2 år): 11-14 timer
Barnehagealder: (2-5)- 10-13 timer
Skolebarn (6-13 år): 9-11 timer
Tenåringer (14-17 år): 8-10 timer
Unge voksne (18-25 år): 7-9 timer
Voksne (26-64): 7-9 timer
Eldre (65+): 7-8 timer
- Dette er første gangen en profesjonell organisasjon har utviklet en aldersbestemt anbefaling for søvnbehov, basert på en systematisk gjennomgang av forskning, sier professor i søvnmedisin Charles Czeisler ved Harvard Medical School til Huffington Post.
- En god start
Han understreker likevel at de ennå ikke har utviklet et nøyaktig, vitenskapelig skjema, men at dette er god en start.
- Som ved de fleste andre ting så er det en tidligere tilnærming som fører til et mål. Den første gangen noe skapte en klokke, så var den ikke perfekt, men etter hundre år er det å ikke ha en klokke noe som virker ganske underlig, sier han.
Hvis du, i forhold til alderen din, stort sett befinner den innenfor den anbefalte søvnvarigheten, men likevel våkner opp og føler deg uggen og trøtt kan det være et tegn på søvnproblemer eller et mindre ideelt sovemiljø, ifølge professor Max Hirshkowirz ved National Sleep Foundation Scientific Advisory Council. Han anbefaler å oppsøke legehjelp, om du stadig føler deg uopplagt, på tross av at du sover lenge nok.
Denne saken ble første gang publisert 03/02 2015.