Så mye koster det egentlig å ha bil

Prisen du betaler på bensinstasjonen er bare småpenger!

Publisert

Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) utarbeider hvert år en rapport som beregner den faktiske totale kostnaden av å kjøpe og bruke en ny bil.

De ser på alle de vanlige kostnadene som verditap, drivstoff, forsikring, årsavgift, service, finanskostnader, dekk, vasking og ikke minst bompenger.

- Stadig flere bompengeprosjekter og høyere satser fører til en markant økning i trafikantenes innbetalinger. I 2012 ble det innbetalt kr 7 300 millioner i bompenger av bilistene på riks- og fylkesveier. 77 % av denne summen, 5 621 millioner, er beregnet innbetalt fra personbiler. Basert på en total personbilbestand i Norge på vel 2,4 millioner, gir dette en gjennomsnittlig årlig bompengekostnad på kr 2 310 pr. personbil, melder OFV.

Samtidig har de holdt utenfor kraftig varierende kostnader som parkering, garasje, piggdekkavgift, EU-kontroll og ferger.

De har så tatt utgangspunkt i fem forskjellige bilklasser, for å finne ut hva som vil være normalt kostnadsnivå ut ifra forskjellig kjørelengde.

En svært høy kilometerpris

Utregningene viser at det å ha en bil, fort koster vesentlig mer enn mange er klar over. Når en legger sammen alle utgiftene som faktisk følger med det å ha en bil, viser utregningene at prisen per kilometer ligger på tre til tolv kroner per kjørte kilometer. Tallet varierer betydelige avhengig av hva slags bil du har, og ikke minst kjørelengde.

Den klart største kostnaden ved å ha bil, er den som kanskje færrest tenker over, nemlig verditapet.

- For nye biler er det fortsatt avskrivningen (verdiforringelsen) som står for den største andelen av kostnadene, og avskrivningen øker i forhold til bilens pris. Avskrivningen utgjør fra ca. 25 prosent av de totale kostnadene for en rimelig bil, til nærmere 50 % for en dyrere bil. Verditapet påvirkes også av den årlige kjørelengden, melder OFV.

På toppen av det rene verditapet, må en også regne inn finanskostnader som også påvirker den totale kostnaden. Finanskostnader er også relevant om en ikke tar opp lån, siden en dermed må regne på alternativ plassering av pengene.

Bensinprisen betyr lite

Om du derimot er en av de som forsøker å spare inn på bilkostnadene ved å fylle på mandag formiddag, gir OFVs oversikt deg i alle fall én god nyhet: Sett i forhold til de totale kostnadene du må betale per kilometer på bilen din, utgjør drivstoff en forsvinnende liten del av kostnaden ved å ha bil. Og med stadig lavere drivstofforbruk på nye biler, blir drivstoffkostnaden en stadig mindre del av bilens totale kostnader.

Ifølge OFV er drivstoffkostnaden nå kun 11 prosent av de totale årlige utgiftene ved å ha en normal familiebil med dieselmotor som kjører 15.000 kilometer i året. Det kan være verdt å ta med i bakhodet neste gang noen foreslår å betale for drivstoffet hvis du kjører for noen.

Den faktiske prisen
Men la oss kaste oss rett inn i det: Om du har en relativt god familiebil med dieselmotor (OFV kategoriserer ut fra nybilpris, ikke modeller), for eksempel en Passat med litt ekstrautstyr til 525.000 kroner, så koster bilen deg 114.060 kroner i året om du kjører 15.000 kilometer - altså rundt 7,76 kroner per kilometer.

(Ifølge SSB er gjennomsnittlig kjørelengde for en personbil rundt 17.000 km i året)

Fordi en bil har til dels store faste kostnader, som årsavgift, verdifall bare av alder, nødvendig vedlikehold, rentekostnader og lignende, varierer kostnadene per kilometer en god del med kjørelengde. På generelt grunnlag blir prisen per kilometer lavere jo mer du kjører, men totalprisen øker.

Under har vi samlet noen av eksemplene OFV bruker i sin oversikt. OFV benytter ikke modelleksempler i sin oversikt, men tar kun utgangspunkt i forskjellige klasser basert på nybilpris. Modelleksemplene er bare ment som en illustrasjon om hva du får i denne prisklassen.

Småbil, nypris 166.000 kroner
Eks: Toyota Aygo, eller VW Up!

Norske avgifter favoriserer de små bilene ganske klart, og med utgangspunkt i en kjørelengde på 15.000 kilometer i året vil en bensinbil i denne klassen koste deg like over 58.000 kroner - noe som gir en kilometerpris på 3,89 kroner. Småbiler er ifølge OFV den bilklassen som i år har økt i totale kostnader, mens de større bilene faktisk har blitt billigere.

Dobler du kjørelengden øker totalprisen til 92.000 kroner - noe som gir en kilometerpris på 3,07 kroner.

NB! OFV har i sin oversikt skilt mellom dieselbiler og bensinbiler. Prisforskjellen er ikke veldig stor i noen kategorier, og er i år mindre enn noen gang, så vi oppgir kun prisdifferansen.

Prisforskjell diesel: 2000-7000 kroner lavere.

Kompakt, nypris 253.000 kroner
Eks: VW Polo eller Ford Focus

Ifølge OFV koster en bil i denne prisklassen deg 75.022 kroner om du kjøre 15.000 kilometer i året - altså nøyaktig 5 kroner per kilometer.

Dobler du kjørelengden er du oppe i 114.544 kroner, med en kilometerpris på 3,82 kroner.

Prisforskjell diesel: Ca 3000 lavere.

Middels familiebil, nypris 375.000 kroner
Eks: Ford Mondeo, VW Passat

På en «gjennomsnittsfamiliebil» må du regne med at 15.000 kilometer i året koster deg over 97.265 kroner - eller sagt på en måte: 6,48 kroner per kilometer før du har begynt å betale for parkering.

Dobler du kjørelengden, kan du regne med at prisen er like over 145.906 kroner i året - altså 4,86 kroner per kilometer.

Prisforskjell diesel: 4000-12.000 kroner lavere.

Familiebil, nypris 525.000 kroner
Eks: Påkostede utgaver av de over, BMW 5-serie, Volvo V70

Ønsker du en litt mer påkostet familiebil, må du også regne med å betale en del mer. 15.000 kilometers kjøring i året vil koste deg 121.388 kroner - eller 8,09 kroner per kilometer.

Blir det dobbelt så mye kjøring, vil du snuse på 178.000 kroner i året - eller rundt 5,96 kroner per kilometer.

Prisforskjell diesel: 5000-15.000 kroner lavere.

Mer påkostede modeller

OFV har også regnet ut prisen på en litt mer påkostet bil til 768-00 kroner. Ved 15.000 kilometer koster en slik bil 160.417 kroner - altså 10,69 kroner per kilometer. Til sammenligning er normal kjøregodtgjørelse etter statens takster 4,05 kroner per kilometer - eller 3,40 kroner om du kjører over 10.000 kilometer.

Mest lest på Nettavisen nå: