NRK-profil Ida Creed flyt­tet med fami­lien på landet

Ryktene gikk om NRK-profilens hus

Den erfarne NRK-jour­na­lis­ten er vant til å takle ner­vø­si­tet og kre­vende nyhets­sen­din­ger på radio og TV. Men hjemme på idyl­liske Nordre Torp gård i Asker kan Ida Creed ta helt fri fra krig og uro­lig­he­ter.

<b>FLOTT UTSIKT:</b> Fra veran­daen har Ida og ekte­man­nen nyde­lig utsikt over den store hagen, Oslo­fjorden og hennes fødeby Oslo i det fjerne.
FLOTT UTSIKT: Fra veran­daen har Ida og ekte­man­nen nyde­lig utsikt over den store hagen, Oslo­fjorden og hennes fødeby Oslo i det fjerne. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

En gammel og lubben Golden Retrie­ver kommer mot oss med log­rende hale. På veran­daen til det hvit­malte tre­hu­set ligger en katt og strek­ker seg i sol­ste­ken.

Det spirer og gror av bloms­ter, bær og frukt på tomten, som har vakker utsikt over Oslo­fjor­den. Med jevne mel­lom­rom galer hanen fra høn­se­går­den ved låven.

NRKs man­ge­årige nyhets­jour­na­list Ida Creed (49) titter ut av vin­duet, og ønsker oss vel­kom­men til sitt idyl­liske små­bruk i Asker.

– Det er en helt utro­lig luksus å bo så fre­de­lig til, sam­ti­dig som vi ikke bor langt unna byen. Jeg synes vi har vært hel­dige, sier Ida med sin beha­ge­lige og vel­kjente stemme, og invi­te­rer oss inn på boller og nytrak­tet kaffe.

<b>IDA CREED:</b> Ida har i en årrekke for­mid­let nyhe­ter til det norske folk med sin beha­ge­lige stemme. Under pan­de­mien var det mange som fulgte med da hun ledet TV-sen­din­gene om koro­na­vi­ru­sets utvik­ling i Norge.
IDA CREED: Ida har i en årrekke for­mid­let nyhe­ter til det norske folk med sin beha­ge­lige stemme. Under pan­de­mien var det mange som fulgte med da hun ledet TV-sen­din­gene om koro­na­vi­ru­sets utvik­ling i Norge. Foto: Svein Brimi

Ektemannen John Creed

Alder: 49 år

Yrke: Nyhetsjournalist, radiovert og programleder

Fra: Lier

Bosted: Asker

Ektemann: John Creed (51)

Barn: Natalie (23) og Maja (20) Creed

Se mer

Det var i 2012 at ekte­man­nen John Creed (51) over­talte henne til å selge det nybygde huset på Nesøya for å flytte til mer land­lige omgi­vel­ser i Heg­ge­dal.

– Jeg hadde ikke noe drøm om å flytte på små­bruk i det hele tatt. For­eld­rene mine var 68-ere som skulle dra ut på landet med gita­ren og oppdra barn i grønt miljø.

– Dermed flyt­tet vi til en ned­lagt skole ute i en kål­åker i Lier, rett før jeg skulle begynne på skolen. Jeg hatet det! Har alltid vært fast bestemt på at jeg ikke skulle ende opp på landet igjen, men så ble det sånn like­vel, ler hun.

<b>NORDE TORP GÅRD:</b> Golden Retrieve­ren Alva, famili­ens første hund, kom samme dag som de flyttet inn på små­bru­ket. Ida minnes en svært kao­tisk tid. I dag hviler der­imot en stor ro over Nordre Torp gård.
NORDE TORP GÅRD: Golden Retrieve­ren Alva, famili­ens første hund, kom samme dag som de flyttet inn på små­bru­ket. Ida minnes en svært kao­tisk tid. I dag hviler der­imot en stor ro over Nordre Torp gård. Foto: Svein Brimi

Døt­rene Nata­lie (23) og Maja (20) var 13 og 11 år gamle da fami­lien flyt­tet inn i det trekk­fulle huset to dager før jul­af­ten. Samme dag fikk de også Golden Retrie­ve­ren Alva. Ekte­man­nen hadde da alle­rede bodd på gården i en måned for å gjøre unna det verste oppus­sings­ar­bei­det, men med en vilter valp og flytte­esker over­alt, ble det en jul Ida sent vil glemme.

– Typisk nok skulle vi ha fami­lie­sel­skap med en gang vi flyt­tet inn. Jul­af­ten, rom­juls­sel­skap, nytt­års­af­ten – vi hadde alt her. Gjes­tene måtte selv gå ut i låven og hente tal­ler­ke­ner i flyt­te­kas­ser.

– Alva kom også sam­ti­dig med gulvet, husker jeg. Vi skjønte ikke hvor mye som kreves med en valp. Jeg tror vi gikk ti turer med henne hver dag ute i kulda. Like­vel var det uhell hver dag på det nye gulvet. Jeg var kjem­pe­frust­rert. Alt var veldig kaos, men like­vel et hyg­ge­lig kaos, minnes hun mens hun ler godt.

I dag har døt­rene flyt­tet ut. Ida og ekte­man­nen har det 211 kvad­rat­me­ter store huset og fem mål tomt for seg selv, hvis man ser bort ifra hunden Alva, kat­tene Rho­de­sia og Felina, seks høner og hanen Ludvik.

– Vi har pusset opp i faser, og fort­satt holder vi på. Det er ennå noe som mang­ler her og der, men etter hvert har det blitt sånn som vi vil ha det.

Karrieren var i ferd med å ta av og bryllupsinvitasjonene var sendt ut. Så...
Pluss ikon
Karrieren var i ferd med å ta av og bryllupsinvitasjonene var sendt ut. Så skjedde det utenkelige

– Vi ville ha en blan­ding av gam­melt og nytt. Det er skjevt og rart, for vi ønsker å bevare sjelen i huset her. Men den er såpass sterk at jeg tror den vil være her uan­sett, smiler hun.

Les også: Ingrid Kristiansens familieparadis: 45 mål tomt og egen strandlinje

<b>FRED­FULLT: </b>– Det gir en slags hytte­følelse å være her. Det er en helt utro­lig luksus å få bo så fre­de­lig til, sam­ti­dig som vi ikke bor så langt unna byen, smiler Ida.
FRED­FULLT: – Det gir en slags hytte­følelse å være her. Det er en helt utro­lig luksus å få bo så fre­de­lig til, sam­ti­dig som vi ikke bor så langt unna byen, smiler Ida. Foto: Svein Brimi

«Spø­kel­ses­hu­set»

Ifølge ryk­tene hadde bygget så til de grader sjel at det blant lokal­be­folk­nin­gen gikk under navnet «spø­kel­ses­hu­set» før fami­lien Creed flyt­tet inn.

Nabo­kona Jorunn vokste selv opp på Nordre Torp gård, og hun og Kjell – ekte­pa­ret i åtti­årene som nå er blitt Ida og Johns beste venner – kan for­telle mange his­to­rier om hvor­dan livet var her den gangen de måtte hente vann i brøn­nen og båsen på låven var full av dyr.

I sin tid var dette også hytta til Thor Heyerdahls første kone, Liv, og hennes fami­lie.

– Jeg har ofte stått opp midt på natten for å gå på jobb, sånn to-halv tre for å rekke «Nyhets­morgen» klok­ken 04.30. I star­ten var jeg kan­skje litt redd for å gå ned trap­pen til før­s­te­eta­sje om natten.

– Jeg vet at det har dødd folk i huset her. Men jeg har bestemt meg for at hvis det er noe som er igjen her, at det bok­sta­ve­lig talt er sjel i veg­gene, så er det veldig gode ånder. Jeg er i utgangs­punk­tet ikke over­tro­isk, men jeg kjen­ner at dette stedet har mye godhet.

Les også: (+) Da datteren (3) våknet om nettene og klappet på noe i luften i hjørnet av soverommet, tok Cathrine kontakt med Lilli Bendriss

<b>VAKRE EGG:</b> Legg merke til de flotte eggene i pas­tell­far­ger som Ida har pluk­ket i høn­se­hu­set. Fra kjøk­ken­vinduet kan hun følge med på flok­ken, og hanen galer med jevne mel­lom­rom på små­bru­ket.
VAKRE EGG: Legg merke til de flotte eggene i pas­tell­far­ger som Ida har pluk­ket i høn­se­hu­set. Fra kjøk­ken­vinduet kan hun følge med på flok­ken, og hanen galer med jevne mel­lom­rom på små­bru­ket. Foto: Svein Brimi

Radioprogramleder i NRK

Den erfarne radio­pro­gram­le­de­ren for­tel­ler at det ikke har vært enkelt å kom­bi­nere fami­lie­li­vet med å stå opp gry­tid­lig for å ha mor­gen­sen­din­ger i 24 år.

Først i dis­trikts­sen­din­ger i NRK Buskerud og Øst­lands­sen­din­gen, før hun i for­bin­delse med tsu­nami­kata­stro­fen i 2004 fikk prøve seg med riks­sen­din­ger i «Dags­nytt» og senere ble en av lan­dets mest ruti­nerte radio­jour­na­lis­ter med fast anset­telse i NRKs nyhets­av­de­ling på Mari­en­lyst.

– Jobben min er ganske tøff. Det er høyt tempo, alltid mye å sette seg inn i og ofte veldig triste temaer. Da er det fint å ha et sted hvor jeg kan hente meg inn, lade bat­te­ri­ene og finne roen til å lese en bok og kon­sen­trere meg om noe helt annet. Den kon­tras­ten er utro­lig fin for meg. Jeg kjen­ner at jeg tar veldig fri når jeg er her hjemme, for­tel­ler hun.

NYTT LIV PÅ LANDET: – Vi flyt­tet fra et nytt hus på Nesøya. Litt mot­vil­lig flyt­tet jeg til hytte­stan­dard og enda lenger ut av byen. Men jeg har gått fra å være mot­vil­lig til å bli veldig over­be­vist om at et liv her på små­bru­ket var helt riktig, smiler Ida.
NYTT LIV PÅ LANDET: – Vi flyt­tet fra et nytt hus på Nesøya. Litt mot­vil­lig flyt­tet jeg til hytte­stan­dard og enda lenger ut av byen. Men jeg har gått fra å være mot­vil­lig til å bli veldig over­be­vist om at et liv her på små­bru­ket var helt riktig, smiler Ida. Foto: Svein Brimi

Alle­rede som 10-åring begynte Ida å lese nyhe­ter på radio i NRK, i det måned­lige pro­gram­met «Kik­ker­ten». Men det var danser hun ville bli. Etter å ha danset bal­lett på ope­raen i Oslo, flyt­tet hun til London for å stu­dere på bal­lett­sko­len i Covent Garden.

Der innså hun at hun ikke ville det nok, og skif­tet raskt målet over til å bli jour­na­list. Etter fire års jour­na­list­ut­dan­ning på uni­ver­si­tet, begynte hun full­tid i NRK.

– Jeg synes at jeg har fått brukt dan­se­bak­grun­nen min. Å stå på scenen minner om rød­ly­set under en live­sen­ding. Jeg har alltid jobbet med direk­te­sen­din­ger, på radio og nå etter hvert på TV.

– Det er en slags scene­opp­le­velse, som man også blir veldig avhen­gig av. For det har en nerve i seg, ting kan gå galt og du må hele tiden ha en plan-B, utdy­per hun.

Les også: (+) NRK-Inger-Lise om frierbrevene: – Han fortalte at han kysset meg på skjermen

<b>SKIF­TET RET­NING:</b> Ida har utdan­nelse som ballett­danser, men byttet karriere­vei til jour­na­list. Når rød­lyset går på under en direkte­sen­ding, føler hun at hun får bruk for sin sce­ne­er­fa­ring fra livet som danser.
SKIF­TET RET­NING: Ida har utdan­nelse som ballett­danser, men byttet karriere­vei til jour­na­list. Når rød­lyset går på under en direkte­sen­ding, føler hun at hun får bruk for sin sce­ne­er­fa­ring fra livet som danser. Foto: Svein Brimi

22. juli 2011

Den mest kre­vende direk­te­sen­din­gen i Idas kar­riere var om etter­mid­da­gen den 22. juli i 2011. Like etter at bomben hadde gått av i regje­rings­kvar­ta­let, lyste lampen rødt og Ida var på lufta – uten å ane hva hun skulle si.

– Vi fikk inn mel­din­ger om at det så ut som at det var døde men­nes­ker på stedet, men vi visste ikke om vi kunne si det. Jens Stoltenberg ringte for å si at han var i live, og jeg gjorde det første inter­vjuet med ham.

– I løpet av sen­din­gen skjønte vi at det var terror mot Oslo. Å skulle man­øv­rere i det – uten manus – er så hals­brek­kende. Du skal være trygg og ikke si noe feil. Det er den mest kre­vende sen­din­gen jeg har opp­levd. Jeg får helt frys­nin­ger bare jeg tenker på det, sier Ida som senere ble til­delt Prix Radio­pris for sin inn­sats denne skjeb­ne­svangre dagen.

Det er gjerne NRK vi nord­menn flok­ker til når rys­tende hen­del­ser som 22. juli-ter­ro­ren, Oslo-sky­tin­gen eller Ukraina-krigen inn­tref­fer. Med en klump i magen søker vi infor­ma­sjon for å prøve å forstå det gru­somme som har skjedd. Ida opp­le­ver det ofte som kre­vende å bevare fat­nin­gen utad når hun for­mid­ler denne type nyhets­hen­del­ser.

HØNE­MOR: – Jeg var så lyk­ke­lig og kjente at livet var kom­plett da hønene kom hit til gården. Plut­se­lig tenkte jeg: «Oi, så det var høner som mang­let i til­væ­rel­sen». Det har nesten vært noe av det fineste med å bo her. Høner krever ikke så mye, noe som passer meg bra, smiler Ida.
HØNE­MOR: – Jeg var så lyk­ke­lig og kjente at livet var kom­plett da hønene kom hit til gården. Plut­se­lig tenkte jeg: «Oi, så det var høner som mang­let i til­væ­rel­sen». Det har nesten vært noe av det fineste med å bo her. Høner krever ikke så mye, noe som passer meg bra, smiler Ida. Foto: Svein Brimi

– Jeg blir abso­lutt preget av det som skjer. Jeg har jo en litt annen bak­grunn enn mange av de andre. Jeg skulle bli danser og var i et bal­lett­miljø der følel­ser er greit, og du skal liksom være en kunst­ner­sjel. Det er nok mer min natur, og så har jeg i stedet kommet inn i et ganske tøft nyhets­miljø. De første årene var det kjem­pe­van­ske­lig.

Ida tar en slurk av kaffen, og fort­set­ter:

– Jeg har måttet jobbe mye med å prøve å ikke være så følsom. Du blir veldig sliten av det. Dess­uten skal man være en trygg kap­tein under en sen­ding. De som hører eller ser på skal føle at det er trygt, og ikke: «Stak­kar, hva skjer med henne nå?».

– Sam­ti­dig tar jeg med meg litt av føl­som­he­ten, sånn at folk noen ganger kan se at jeg er litt preget. Jeg prøver å finne riktig balan­se­gang. Jeg vil bli litt preget av nyhe­tene. Jeg vil ikke være en som gir helt f … i hva som skjer i verden. Jeg bryr meg, poeng­te­rer hun.

Les også: «Går det bra?» prøvde hun å si. Elisabeths ansikt sprakk opp i et smil før også hun viste tommel opp. Det var siste gang Cathrine så lillesøsteren i live

<b>NYHETSJOURNALIST:</b> Etter 24 år som nyhets­jour­na­list i NRKs radio­sen­din­ger, tok Ida i fjor steget over på TV. Her med «Dags­re­vyen»-makker Jon Gelius.
NYHETSJOURNALIST: Etter 24 år som nyhets­jour­na­list i NRKs radio­sen­din­ger, tok Ida i fjor steget over på TV. Her med «Dags­re­vyen»-makker Jon Gelius. Foto: NRK

25-års­jubi­leum i NRK

De siste årene har vi ikke bare kunnet høre Ida. Det begynte med at radio­sen­din­gen «Nyhets­morgen» etter hvert ble filmet og vist på TV, og da NRK begynte med direk­te­sen­din­ger under pan­de­mien på dagtid, fikk Ida prøve seg som nyhets­an­ker i TV-studio.

– Å være med på å opp­lyse befolk­nin­gen – og meg selv sam­ti­dig – føles viktig. Det er sik­kert en av grun­nene til at jeg har det så bra nå, for jeg synes jobben jeg gjør er veldig menings­full. Jeg har alltid syntes at NRK har vært en viktig del av demo­kra­tiet, og det har blitt spe­si­elt tyde­lig sånn som nyhets­bil­det har utvik­let seg de siste årene, sier hun.

I fjor fikk Ida spørs­mål om å være pro­gram­le­der­vikar i «Dags­re­vyen» på NRK1. I løpet av alle de årene hun har vært på lufta har hun vært plaget av å være nervøs før sen­ding. Det meldte seg også da hun valgte å takke ja til den nye TV-jobben, men også denne gangen var hun klar for å ta utford­rin­gen.

– Selv om jeg kan­skje har virket rolig, så har jeg vært fryk­te­lig mye nervøs opp gjen­nom årene. Men etter 25 år i NRK, føler jeg at jeg har mer eller mindre full kon­troll. I dag tenker jeg at det er fan­tas­tisk å få ha vært en del av folks hver­dag på denne måten gjen­nom så mange år, smiler hun.

Det er ikke bare 25-års­jubi­leum i NRK den erfarne nyhets­jour­na­lis­ten kan feire dette året. I desem­ber fyller Ida nemlig 50 år.

– Jeg har brukt mange år på å venne meg til tanken. Jeg har sett for meg selv som 50-åring i mange år alle­rede, for å være for­be­redt. Jeg tror jeg er klar. Jeg har det veldig bra nå. Livet er helt fan­tas­tisk, og jeg tror det kan bli noen gode år frem­over, smiler Ida til Her og Nå.