Personlig økonomi

Brukte nesten 200.000 kroner på mat i løpet av et år: - Jeg synes det å gå i null var helt konge

Radioprofil Niklas Baarli (29) har god økonomi, men også høyt forbruk. Slik gikk det da forbrukerøkonom Silje Sandmæl gikk gjennom kontoutskriftene hans i nytt TV-program.

I LOMMA PÅ SILJE: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl hjalp Niklas Baarli med hvordan han kunne bli flinkere til å spare.
I LOMMA PÅ SILJE: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl hjalp Niklas Baarli med hvordan han kunne bli flinkere til å spare. Foto: TV3
Først publisert Sist oppdatert

I det nye TV-programmet «I lomma på Silje» får vi bli med ned i lommebøkene til kjendiser når forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB skal lære dem å nå de økonomiske målene sine.

I tirsdagens episode er det økonomien til radioprofil Niklas Baarli (29) som skal undersøkes nærmere. Mossingen jobber til vanlig som programleder i «Morgen» på Radio1. Han har god økonomi, men også høyt forbruk og forteller at han først nølte med å takke ja til tilbudet om å være med i serien.

- Jeg tenkte først at jeg ikke skulle gjøre det. Dette med økonomi er utrolig privat, og det er litt skummelt å vise folk hvordan jeg bruker penger, forteller Niklas til Side2.

- Hvordan vil du opprinnelig beskrive forholdet til din personlige økonomi?

- Helt håpløst. Jeg tenkte ikke så mye over det, og synes at å gå i null var helt konge.

«I lomma på Silje» går på TV3 på tirsdag klokken 21.30, og er laget i samarbeid med DNB.

Se klipp fra serien under når Niklas får vite hvor mye han bruker på abonnementer i løpet av et år:

Brukte stor sum på restaurantbesøk

Gjennom Silje Sandmæls utregninger kommer det blant annet frem at Niklas Baarli brukte nærmere 200.000 kroner i løpet av et år, bare på mat. Han forteller at det var pinlig å utlevere kontoutskriftene sine til forbrukerøkonomen.

- Det var litt skummelt og det ble jo veldig tydelig for meg, for hun legger ikke noe i mellom når hun først kommer med tilbakemeldinger. Jeg brukte aller mest penger på mat. Jeg spiste ute fem dager i uken, samtidig som jeg hadde matkasse og handlet på butikken. Vi begynte å luke, og tok det litt etter litt for å finne alle disse små lommetyvene. Jeg brukte også 14.000 kroner i måneden på abonnementer, forteller han.

På spørsmål om hvilke tips han kommer til å ta med seg videre, svarer han:

- Få deg nytt Visa-kort, sånn at alle abonnementene du ikke vet om slutter å løpe. Jeg fortsetter å spise ute, men i langt mindre grad enn før, og jeg ikke spise ute fem ganger i uken. Så jeg har tatt meg litt i nakkeskinnet.

Radioprofilen sparer nå til jorda rundt-reise, og kan røpe at han nå har opprettet egen sparekonto hvor det går penger inn hver eneste måned. Han har heller ikke tatt ut penger fra sparekontoen etter at han var med i programmet.

– For å bevare kjærligheten må man fortsette å tulle, fortsette å kysse...
Pluss ikon
– For å bevare kjærligheten må man fortsette å tulle, fortsette å kysse og fortsette å heie på hverandre

- Hva er ditt beste tips til unge som vil spare?

- Sett av såpass mye penger at det føles litt vondt å ta det ut igjen. Løsningen for meg var å sette inn nok til at det føles litt i magen.

SATT SPAREMÅL: Niklas drømmer om å reise jorda rundt. Det fikk han hjelp til av Silje Sandmæl.
SATT SPAREMÅL: Niklas drømmer om å reise jorda rundt. Det fikk han hjelp til av Silje Sandmæl. Foto: DNB

Les også: Sånn kan du lære deg å unngå sløsing

- Som en dagbok over livet

Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl er det lite som sier mer om en persons vaner og uvaner enn kontoutskriften deres. Hun har også lang fartstid som økonomisk rådgiver i TV 3-programmet «Luksusfellen», og har med det fått titte ned i mange nordmenns slunkne lommebøker.

- I dagens digitale hverdag bruker vi kortet på alt vi kjøper av produkter og tjenester. Kontoutkriftene dine forteller om hvert eneste skritt du går, og det er veldig mange hemmeligheter i kontoutskriften du ikke nødvendigvis ønsker å dele med andre. Jeg kan fortelle deltakerne hva de har gjort fra de forlot hjemmet sitt og til de kom tilbake. En kontoutskrift er som en dagbok, som forteller om livet ditt på godt og vondt, sier hun til Side2.

Sandmæl forteller at målet hennes med serien var å både gi seerne god underholdning og undervisning.

- Jeg vet, etter å ha jobbet med dette i 18 år, at privatøkonomi kan være ganske kjedelig og uinteressant, men det er så viktig! Det er mange ting vi utsetter i livet, som tannlegen. Du utsetter det helt til du får tannpine og må gjøre noe med det. Mange sitter med dårlig samvittighet over at de skulle gått gjennom forsikring og strømavtaler, men gjør det ikke. I «Luksusfellen» er man nødt, men det gjelder ikke her. Derfor er dette programmet noe jeg tror veldig mange kan kjenne seg igjen i og som jeg håper vil gi et lite dytt til å ta grep om privatøkonomien sin.

- Hvorfor tror du mange utsetter å ta grep om privatøkonomien sin?

- Fordi det går rundt for de aller fleste, og da tenker man ikke at man skal gjøre noe med det. Men det er ekstremt mange tusenlapper å spare. I løpet av måneden for noen og i løpet av året for andre. Jeg er overbevist om at alle har et sparepotensiale, enten det er snakk om hundre- eller tusenlapper. Det gjelder å være bevisst på hva man bruker pengene på.

Hun tror mange kan kjenne seg igjen i Niklas Baarlis tilfelle.

- Han har endret forbruket sitt på bakgrunn av inntekten. Da han skiftet jobb og plutselig tjente dobbelt så mye, begynte han å bruke dobbelt så mye – uten at livet hans ble så mye bedre. Forskning viser at det ikke er hvor mye penger du har som gjør deg lykkelig, men hvordan du bruker dem.

Les også: Åtte gode sparetips til deg som er ung

«Must have» og «nice to have»

Silje Sandmæl forteller at hun alltid går inn i økonomien til deltakerne og ser på pengebruken, og deler inn i hva man bruke penger på og hva man har lyst på - såkalt «must have» og «nice to have».

- Man ikke skrelle vekk all kosen når man har råd til det. I «Luksusfellen» gjør vi det fordi vi må, men her gjelder det å holde på noe av kosen og det som er viktig for en. Niklas spiste ute rundt fem ganger i uken, mens jeg lot ham spise ute to ganger i uken. Det handler om å kutte litt ned på det som egentlig ikke betyr noe.

- Har du sett noen fellesnevnere hos kjendisene du har jobbet med i programmet når det kommer til hva det går mest penger på?

- Det største sluket har vært å spise ute, bortsett fra hos Jenny (Jenssen, red. anm.). Den kaffen på vei til jobb, vannflaska på flyplassen og den baguetten som egentlig ikke betyr noe. Deltakerne har hatt en intensjon om å spare og gjerne trukket et beløp i løpet av måneden, men deretter tatt det ut igjen. Og den største motivasjonen har vært å fylle opp sparekontoen. Det er gjerne vanskeligere å ta ut penger av sparekontoen hvis det er 10.000 kroner der enn hvis det er hundre kroner der.

Hun tror også at mange av uvanene gjelder for nordmenn flest.

- Vi er dårligst i Europa på å vite hva vi bruker penger på, så jeg vil tror at det er veldig mange som kjenner seg igjen i disse små lommetyvene.

Les også: Joda, du har råd til drømmeferien

Råder unge til å sette seg sparemål

Forbrukerøkonomen råder unge som vil spare til å sette seg et sparemål for å gi motivasjonen en boost.

- Enten det er ferie, en ny sykkel eller hva det enn måtte være. Da har man en gulrot i den andre enden. Så handler det om å finne ut hva som er mest verdt for deg – er det å kjøpe den lunsjen eller kan du smøre matpakke så du kan bruke pengene du sparer på sparemålet ditt i stedet? Gå gjennom hva du bruker penger på og tenk på hva som gir deg mest glede.

Silje Sandmæl forteller at deltakerne i programmet også har tatt til seg rådet om å trene opp impulskontrollen, og det oppfordrer hun også andre som ønsker å spare til å gjøre.

- Har du lyst på noe, legg det alltid tilbake. Hvis du etter tre dager fortsatt tenker på det, kan du kjøpe det.

I tillegg gjelder det å ta seg tid til å gå gjennom avtaler på forsikring, strøm, mobil og banktjenester.

- Det som lønner seg først, er å sondere markedet og få inn andre tilbud. Så går man til leverandøren man er kunde hos og høre om de kan matche prisen. Slik som at man alltid bør bruke prisjaktappen, der man finner ut hvilke butikker som kan tilby den beste prisen. Handler du i butikker med prisgaranti, er det bare å henvise til appen også matcher de den billigste prisen.

«I lomma på Silje» går på TV3 på tirsdager klokken 21.30, og kan også streames på Viafree.