Prinsen som ikke skulle bli konge

Brorens brå død endret Alberts skjebne.

Foto: (Getty Images)
Publisert

(SIDE2): Etter 2. verdenskrig var det belgiske monarkiet i krise. Kong Leopold III hadde regjert siden 1934, og var svært populær både som kronprins og fersk konge, ikke minst på grunn av sin svenskfødte kone Astrid – søsteren til norske kronprinsesse Märtha.

Leopold fikk også enorm sympati etter at han bare 33 år gammel ble enkemann, da dronning Astrid døde i en bilulykke, og etterlot seg en sørgende ektemann og tre små barn.

Da verdenskrigen brøt ut, rotet det seg imidlertid til for kong Leopold. I motsetning til de fleste av sine kongelige «kollegaer», ble kongen værende i Belgia etter den tyske invasjonen i 1940.

Mistet folkets støtte
Leopold ble stemplet som tyskervennlig, og da 2. verdenskrig var over, fikk han ikke komme tilbake til hjemlandet. I stedet var broren Charles regent fra frigjøringen i 1944 og fram til 1950.

Kongens popularitet ble også svekket av at han giftet seg igjen. Belgierne dyrket fortsatt minnet om den populære dronning Astrid, og så ikke med blide øyne på ekteskapet med Lilian Baels, til tross for at hun ikke ble dronning. Det gjorde ikke saken bedre at paret ble foreldre bare sju måneder etter at de giftet seg.

20 år gammel konge
I 1950 viste en folkeavstemning at 57 prosent av belgierne ønsket Leopold tilbake. Avstemningen viste imidlertid dyp splittelse i synet på Leopold mellom landets to folkegrupper, og da kong Leopold returnerte i 1950 ble han møtt med en av de mest voldelige generalstreikene i Belgias historie.

Tre demonstranter ble drept, og landet sto på randen av borgerkrig. For å unngå at landet skulle splittes i to, kunngjorde kong Leopold i august 1950 at han ville abdisere til fordel for sin eldste sønn. Baudouin tok straks over som regent, og 16. juli året etter ble han konge, bare 20 år gammel.

Barnløst kongepar
Den unge kongen med det litt sørgmodige utseendet vant folkets hjerter, og landet gledet seg da han i 1960 giftet seg med Doña Fabiola de Mora y Aragón. Ekteskapet var lykkelig, men paret fikk dessverre aldri barn. Dronning Fabiola har i nyere tid fortalt at hun spontaborterte fem ganger.

Baudouins yngre bror Albert var landets tronarving, og han fikk sammen med sin kone Paola tre barn: Philippe, Astrid og Laurent. Det barnløse kongeparet hadde tett kontakt med barna, og alle regnet med at Philippe med tiden skulle etterfølge onkel Baudouin som belgisk konge.

Landesorg
I 1993 dør imidlertid kong Baudouin brått og uventet av hjertesvikt under et ferieopphold på landstedet i den sørspanske byen Montril, bare 62 år gammel. Philippe er bare 23 år gammel, og dermed blir det i stedet Alberts tur til å være Belgias statsoverhode – en oppgave kong Haralds fetter nok var forberedt på, men neppe hadde ventet at skulle bli aktuelt.

Kong Baudouins brå død utløste en sympatibølge Belgia ikke hadde sett maken til siden dronning Astrids tragiske død seksti år tidligere. I løpet av få timer var gjerdene rundt kongepalasset i Brussel dekket av blomster.

Sto timesvis i kø
Den døde kongen ble fraktet tilbake til hjemlandet og lagt på paradeseng, og i løpet av de to første dagene, passerte over 500.000 belgiere båren. I drepende varme ventet folk i kø i opptil 14 timer for å få vise den folkekjære kongen den siste ære.

Det hører også med til historien at britiske dronning Elizabeth personlig kom til Baudouins begravelse, et brudd med tradisjonen som tilsier at monarken bare deltar i begravelsene til nære familiemedlemmer eller politikere som dør på post.

Tolv barnebarn
Mens kong Baudouin og dronning Fabiola forble barnløse, har kong Albert og dronning Paola en stor familie. Arveprins Philippe, hertugen av Brabant, er gift med 13 år yngre prinsesse Mathilde, og paret har fire barn: prinsessene Elisabeth og Eléonore, og prinsene Gabriel og Emmanuel. Prinsesse Elisabeth er eldst, og er nummer to i den belgiske arverekken.

Philippes yngre søster Astrid er gift med erkehertug Lorenz av Habsburg-Este (Østerrike-Este), som i 1995 ble gjort til prins av Belgia av sin svigerfar. Paret har fem barn: prinsene Amedeo og Joachim, og prinsessene Maria Laura, Luisa Maria og Laetitia Maria.

Utroskap
Yngstemann i kongeparets barneflokk er omstridte prins Laurent, som er gift med prinsesse Claire. Sammen har de tre barn: prinsesse Louise og prinsene Nicolas og Aymeric.

Kong Albert skal også ha minst et barn utenfor ekteskapet med Paola. I 1997 hevdet et belgisk satiremagasin at kongen hadde fått datteren Delphine Boël med baronesse Sybille de Selys Longchamps.

Omstridt datter
Ingen av kvinnene kommenterte påstandene, som ble avvist av det belgiske hoffet. I 2005 ga imidlertid Delphine Boël et intervju hvor hun selv uttalte at hun er kongens datter. Hun fortalte også at hun hadde ringt kong Albert, som hadde bedt henne om å la ham i fred med beskjeden: «du er ikke min datter.».

Til tross for at kongen ikke vedkjenner seg farskapet, er påstandene om at Albert hadde et langt forhold til baronessen, og at Delphine er hans datter, langt på vei akseptert som sannhet både av belgisk presse og av det belgiske folket.

Se store bilder av Belgias kongefamilie her.

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2011.

Les også