Politiet advarer etter E6-hendelse: - Det er rett og slett livsfarlig

Bilfører fikk frontruta på bilen ødelagt av det som trolig er en stein kastet fra bru på E6.

HER: Steinen traff frontruta på bilen rett ved brua - sør for Kløfta - på E6.
HER: Steinen traff frontruta på bilen rett ved brua - sør for Kløfta - på E6. Foto: Google Maps
Publisert

Politiet ble kontaktet av E6-bilisten ved 14-tida torsdag ettermiddag, skriver Romerikes Blad.

– Han fortalte at han hadde kommet kjørende på E6 rett sør for Kløfta i Ullensaker, der går det ei bru over motorveien, og da han kom til brua ble frontruta truffet av en stein. Føreren oppfattet at denne steinen kom fra brua, og at noen kastet den, sier operasjonsleder Jan Runar Olberg i Øst politidistrikt Romerike.

Operasjonslederen forteller at politiet rykket ut for å se om de fant noen ved brua.

– Vi fant ingen, men dette er rett og slett livsfarlig. Det kan gå veldig galt om sjåfører blir overrasket på denne måten, sier Olberg.

– Foreldre må ikke betale

RB har omtalt tilfeller der barn er observert mens de kaster stein etter biler flere ganger i sommer. I Lørenskog oppfattet en bilist at noen jenter ville vinke, men så kom det stein.

Informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If uttalte da til RB at dette slett ikke er noe ukjent fenomen.

– Man kan sammenligne situasjoner som dette med å bli påkjørt av en annen bil, men så stikker den andre bilen av. Det er bileier som må ta dette på egen regning, sier Berge til rb.no.

– Hvor mye får man dekket av forsikringsselskapet?

– Hvis man ønsker å bruke forsikringen på slike skader, så vil det medføre egenandel og bonustap. For å si det slik: jo dyrere skaden er, jo mer tjener man på å bruke forsikringsselskapet. Det vil uansett koste penger, sier Berge.

– Hva med foreldrene til barna, om man finner dem?

– Som foreldre har man ikke ansvar, slik at man kan kreve penger for dette, det finnes enkelte tilfeller der det har skjedd så ofte at man burde visst at dette kunne skje igjen. Da stiller det seg noe annerledes, sier Berge.

Loven: Opp til 5.000

I skadeerstatningsloven heter det at «Barn og ungdom under 18 år plikter å erstatte skade som de volder forsettlig eller uaktsomt, for så vidt det finnes rimelig under hensyn til alder, utvikling, utvist adferd, økonomisk evne og forholdene ellers.»

Videre står det:

«Foreldre plikter å erstatte skade voldt av barn og ungdom under 18 år, såframt de har latt det mangle på tilbørlig tilsyn eller på annen måte ikke har gjort det som etter forholdene er rimelig å kreve av dem for å hindre skadeforvoldelse.»

Og:

«Uansett egen skyld svarer foreldre for skade voldt forsettlig eller uaktsomt av deres barn under 18 år som de bor sammen med og har omsorgen for, med inntil 5.000 kroner for hver enkelt skadevolding.»

Les flere saker fra Romerikes Blad!

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2016.

Les også