Oppsiktsvekkende om kong Haakon
Tor Bomann-Larsens historiske bokverk om kongefamilien fremskyndes.
![](https://image.klikk.no/4308890.jpg?imageId=4308890&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1000&height=563)
(SIDE2): Mandag morgen kommer en spennende pressemelding fra forlaget Cappelen Damm. De skriver at sjette bind i Tor Bomann-Larsens (61) biografiverk om Haakon VII og hans tid vil foreligge allerede til høsten.
Bindet som var planlagt å omfatte årene 1940 til 1945 var opprinnelig ventet først i 2014. Under arbeidet med nytt kildemateriale har det fremkommet stoff av såpass oppsiktsvekkende karakter, at forfatter og forlag har funnet det nødvendig å vie et helt bind.
Tidsrommet strekker seg kun i månedene fra juni til september 1940. Altså helt i begynnelsen av krigsårene og okkupasjonen av Norge.
![](https://image.klikk.no/4308892.jpg?imageId=4308892&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1000&height=750)
Nye kilder
Tor Bomann-Larsen forteller på telefonen til Side2 at han kom over nye kongelige kilder, og at det han fant fra denne tidsepoken var veldig spesiel. Hvor spesielt innså han da han plutselig gikk opp for ham at han hadde skrevet flere hundre sider rundt akkurat denne tiden.
- Dette omhandler en av de aller viktigste epokene i kong Haakons liv. Det strekker seg fra fasen med fredsslutningen i juni til kong Haakon reiser til London, og deretter til Terbovens tale den 25. september hvor han og Hitler kunngjør hvordan Norge skal styres, forteller forfatteren.
300 sider har det blitt til nå, og dermed ble det bestemt at boken kunne få stå alene. Men Bomann-Larsen hadde aldri drømt om det før han kommer over det svært interessante kildematerialet.
- Jeg hadde kalkulert det helt annerledes, og ble overrasket. Omfanget og intensiteten er så stor i dette, det ligger et veldig sterkt stoff her, uten at jeg kan gå i detaljer. Men det er en epoke i norske historie som skal få stå alene, sier han.
![](https://image.klikk.no/4308894.jpg?imageId=4308894&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1000&height=563)
Mye drama
De fem foregående bøkene i serien har fått stor oppmerksomhet, særlig siste bok «Æresordet», fikk enorm oppmerksomhet. Her ble det hevdet kronprins Olav ville bli i Norge for å forhandle med tyskerne under krigen. Bevisene den gang skal ha blitt funnet i britiske arkiver. Den gang uttalte forfatteren at deler av norsk oppfatning av kongehuset før krigen måtte revideres.
- Forrige bind ble det mye drama rundt, ja, sier han.
I boken «Folket» ble det hevdet at Olav ble unnfanget ved kunstig inseminasjon, og at hans biologiske far kunne være dronningens livlege. Beviset var et bilde der legen og kong Olav ligner på hverandre. Slikt blir det naturlig nok oppslag av.
Det Bomann-Larsen tror at det han har funnet fram til nå også vil få stor oppmerksomhet. Om alle blir like glade for de nye funnene er han ikke helt sikker på, men lover at det vil bli interessant.
- Det er en spesiell fase det ikke er skrevet veldig mye om. Jeg forventer stor interesse rundt dette stoffet, sier han.
Til nå har « Æresordet», «Makten», «Vintertronen», «Folket» og «Kongstanken» kommet ut. Fokuset på de resterende krigsårene skal få stå for seg selv, og det blir i alle fall en bok til. Tror han da.
- Jeg har sluttet å si hvor mange bind det blir, ler Bomann-Larsen.
Forlaget ønsker ikke å kommentere saken utover pressemeldingen.
Les også: