Oppdagelsenes tid
Heftig, gripende og utforskende om å være seksten, klønete og sjenert.
The Perks of Being a Wallflower - USA 2012. Regi: Stephen Chbosky. Med: Logan Lerman, Ezra Miller, Emma Watson, Nina Dobrev, Paul Rudd, Kate Walsh
Aldersgrense: 11 år
Å være ung er ikke spesielt lett for Charlie (Logan Lerman fra Percy Jackson og lyntyven). Den unge forfatterspiren begynner på high school uten venner, etter at både bestevennen og tanten hans av ulike grunner er døde. Snart blir han imidlertid kjent med Sam (Emma Watson fra Harry Potter-filmene) og hennes halvbror Patrick (Ezra Miller fra Vi må snakke om Kevin), som anerkjenner Charlies tilbaketrukne utenfrablikk og inkluderer ham i deres vennegjeng av fritenkende og livsbejaende sortkledde som skåler og inhalerer for retten til å være annerledes.
Stedet er Pittsburgh og tiden er tidlig nittitall, uten at noen av delene egentlig har alt for mye å si. For tidskoloritten blir heldigvis aldri påtrengende, og temaene er av den universelle sorten. Vi snakker naturligvis coming of age, med alt det innebærer av søken etter vennskap, tilhørighet og kjærlighet, samt utforsking av musikk, litteratur, film og rusmidler, ambisjoner om å gjøre noe kunstnerisk og frykt for skjellettene i soveromsskapet. Klassiske temaer, som filmen behandler med en forfriskende ærlighet og energi. Mye takket være filmskaper og forfatter Stephen Chboskys kyndige grep om sine karakterer og alderen de er i.
Logan Lerman passer overraskende godt i den innadvendte og observerende hovedrollen, og lar sine unge motspillere med rette dominere mange av scenene. Britiske Emma Watson har ingen problemer med å overbevise som helamerikansk drømmejente, men det er Ezra Miller som virkelig setter spor på tapetet med sin intense, karismatiske og nyanserike tolkning av gjengens stolte og skeive midtpunkt.
The Perks of Being a Wallflower er på sett og vis en high school film, men en langt mørkere og mye tyngre representant for sjangeren enn vi er vant med. For den som søker sammenligninger, kan man muligens kalle dette et møte mellom Breakfast Club og Mannen som elsket Yngve, til et fantastisk lydspor med artister som The Smiths, Dexys Midnight Runners, Cocteau Twins og David Bowie.
Filmen er basert på en delvis selvbiografisk roman av Chbosky selv, som altså har fått den nokså unike æren av å få adaptere sin egen bok til film – og som viser at han også har et stort talent for levende bilder.
Opphavsmannens åpenbare nærhet til materialet er en av filmens mange styrker, selv om man muligens kan argumentere for at han kunne vært enda strengere i sin seleksjon av elementer fra boka, og at filmen følgelig gaper over litt mye.
Dette er imidlertid et luksusproblem, da The Perks of Being a Wallflower i all hovedsak er en velkomponert, finstemt og ikke så rent lite gripende fortelling om den tiden av livet hvor alt er åpent for oppdagelse - men hvor også nederlagene synes uendelige og sorgene bunnløse.
Til tross for sin noe kryptiske tittel, er The Perks of Being a Wallflower en film som virkelig står ut i sine omgivelser.
Aleksander Huser