Omahakongen starter nytt pokermagasin

Vi har fått den mediesky nordmannen i tale.

Foto: (ProPokerMag Norge)
Først publisert

Februar 2011: Andreas Torbergsen klappes opp på scenen i Paris. Anledningen er 10-årsjubileet til European Poker Awards. Han har akkurat fått beskjed om at han har vunnet prisen for årets nettpokerspiller i Europa, en anerkjennelse som henger meget høyt i bransjen.

De fleste trodde andre mer kjente spillere ville vinne, men resultater lyver ikke, og fagjuryen gir en pris ekspertene er enige om. En uke senere vinner Andreas tilsvarende pris i København for årets nordiske pokerspiller. Den eneste som har vunnet begge priser tidligere er superstjernen Patrik Antonius fra Finland.

3323744

Andreas vant prisene etter et år hvor han feide all motstand av banen i sin spesialgren av poker, Pot Limit Omaha. Dette er en variant av poker hvor man spiller med fire kort i stedet for to som i mer kjente Hold'em.

De siste årene har Omaha seilt opp som det spillet som spilles for de største pengene på internett. I 2010 var Andreas å finne på de største bordene på Full Tilt Poker der innkjøpene lå mellom 20.000 og 100.000 dollar per bord.

Andreas var den som gjorde det best av alle i dette spillet i 2010, med milliongevinster som resultat - i dollar.

Totalt for alle spill på nett, inkludert Hold'em, var han nest høyest rangerte på premielista, bare slått av Daniel «Jungleman12» Cates. Amerikaneren er regnet som et vidunderbarn som ofte blir sammenlignet med Dustin Hoffmans udødelige karakter Rainman i filmen med samme navn. Unge Cates har som Andreas tatt nettpokerverdenen med storm og regnes som verdens beste i Hold'em på nett.

Starter pokermagasin

For halvannet år siden begynte Andreas som instruktør for Cardrunners.com, verdens største treningsside for poker. Han forteller at utfordringen med å undervise andre spillere appellerte til ham. Andreas har læring i blodet siden han kommer fra en lærerfamilie og selv har jobbet som vikarlærer tidligere.

Dette var imidlertid bare starten på prosessen med å gi lærdom videre til andre pokerspillere. Andreas' nyeste prosjekt er et nettbasert pokermagasin, ProPokerMag Norge.

Foto: Faksimile (ProPokerMag Norge)

Det ble tidlig bestemt at ProPokerMag Norge skulle fokusere mye på pokerstrategi og opplæringstilbud til andre spillere, i tillegg til fyldige intervjuer og reportasjer fra store arrangementer ute i verden.

Janka ble kjendis over natten. Slik går det med henne i dag
Pluss ikon
Janka ble kjendis over natten. Slik går det med henne i dag

For å gjøre dette på best mulig måte har Andreas hentet inn de beste i landet på hvert felt og satt sammen et team han selv er meget fornøyd med.

Side3 har fått den til nå mediesky nordmannen i tale om de gode resultatene og sitt nyeste prosjekt ProPokerMag Norge.

Bare «de beste»

- Mitt hovedteam er følgende, forteller Andreas entusiastisk:

- Norges desidert beste og mest etterspurte forfatter av pokerstrategi er den anonyme nettpokerspilleren som kun går under aliaset «Bugs». Med sine ekstremt grundige og gode strategiserier for flere varianter av poker har «Bugs» opp gjennom årene fått en stor base av tilhengere som venter spent på hans neste artikkel. I ProPokerMag Norge har han i tillegg til å skrive sine berømte strategiartikler startet et mentorprosjekt der han hjelper en utvalgt spiller med å klatre fra bunnen og opp til høyere nivåer. Dette prosjektet kan følges fra uke til uke i magasinet, forteller Andreas.

ProPokerMag har også hardbarkede pokerjournalister med på laget.

- Raymond Njerve er virkelig en pioner innen pokerjournalistikk i Norge. Han startet Norges første pokermagasin i 2006 og hoppet med dette inn i et nytt og ukjent marked i et land hvor forholdene ikke lå veldig godt til rette for poker. Norsk Pokermagasin kom seg over hindringene og eksisterer fortsatt den dag i dag. Raymond solgte seg ut av magasinet i 2009 og gjør med PPM et etterlengtet comeback i pokermanesjen.

- Kjetil Flåten tok over jobben som redaktør i Norsk Pokermagasin da Raymond sluttet i 2009 etter å ha jobbet som journalist der i flere år tidligere. Kjetil har også erfaring fra andre deler av pokerbransjen og har vært en del av miljøet i årevis. Det er svært få som har sett og opplevd mer innen poker i Norge enn Kjetil.

I tillegg trekker Andreas frem to av sine faste bloggere.

- Sigurd Eskeland var mitt førstevalg som blogger. Han er den eneste nordmannen foruten Thor Hansen som har vunnet en WSOP-tittel i Las Vegas, og personlig synes jeg han er en veldig reflektert pokerspiller med gode holdninger. Han er veldig åpen rundt det å kombinere poker på heltid med småbarnshverdag og familieliv, og hadde også et par knallsterke resultater i høst etter at PPM signerte ham som fast blogger.

Foto: (Everest Poker)

- Jonas Gjelstad lever i manges øyne drømmen for den yngre garden av pokerspillere. Han har sterke og stabile resultater, reiser mye og skrev akkurat kontrakt med treningssiden Cardrunners for å lage opplæringsvideoer for dem.

Foto: Privat (ProPokerMag)

- I tillegg har vi flere faste bidragsytere med på laget som nyter høy respekt i det norske pokermiljøet. Sammen leverer denne gruppen ProPokerMag Norge, som i dag består av en gratis utgave hver fredag i tillegg til et større og fyldigere magasin som kommer ut en gang i måneden.

Mye hard jobbing

- Hvordan gikk 2011 etter et slikt fantastisk år i 2010?

- Etter et 2010 med mye hard jobbing og resultater over all forventing har jeg vært veldig bevisst på å ikke bruke det som en sovepute. 2010 var et år der jeg virkelig la inn mange timer på jobb. Det ble fokusert på struktur, blant annet i form av fast kontortid, og det ble satt av mye tid til å studere poker, forteller Andreas.

- Jeg signerte for opplæringssiden Cardrunners samme år, og det var etter dette og lange diskusjoner med andre pokerspillere som Tom Chambers og især tromsøgutten Terje «Terken89» Augdal, at jeg fikk skikkelig god uttelling.

Cardrunners er verdens største treningside for pokerspillere og headhuntet nordmannen til en stilling som hovedinstruktør der. Dette førte også til at han fikk en kontrakt med det turbulente pokerselskapet Full Tilt Poker.

På Cardrunners lager han blant annet opplæringsvideoer med sin private instruktør, Tom Chambers, som er en av verdens absolutt fremste innenfor matematikken og teorien bak pokervarianten Omaha.

- Tom var den som fra 2009 av virkelig fikk meg til å forstå matematikken i spillet, forklarer Andreas.

- Jeg har alltid vært god praktisk, men har manglet litt på det spilletekniske. Matte er ikke like gøy som bare å spille, men det er viktig for å mestre spillet ut og inn. Da jeg i tillegg studerte Omaha sammen med Terje Augdal følte jeg at jeg ble mye en sterkere spiller totalt.

- Hvor mye flaks er det i poker?

- Illusjonen om at poker er et lykkespill på samme måte som lotto og mer tradisjonelle casinospill som black jack og rulett er en stor feiltagelse, gjerne underbygget av Norsk Tipping, som jo har en agenda i dette, hevder Andreas.

- Det som skjer er enkelt og greit at i lykkespillene spiller du mot huset. De har ingen interesse av å la deg spille spill som du kan tjene på. Det er matematisk umulig å slå disse spillene i lengden. Du kan vinne i ny og ne, men over uker, måneder og år vil pengene flyte jevnt og trutt fra deg til huset. Spillene er designet på den måten, sier han.

I poker er det annerledes.

- I poker spiller du derimot mot andre mennesker. Dermed vil de beste spillerne kunne vinne, siden de kan tjene på dårligere spilleres feil, akkurat som i sjakk, bridge og andre ferdighetsspill. Pokerselskapene tar bare en flat avgift for å la deg spille mot andre på deres sider, en avgift som følger samme prinsipp som avgiften banken din tar for å la deg bruke deres tjenester.

Foto: Privat (ProPokerMag)

Sammenlikner poker med aksjemarkedet

Andreas fortsetter med å fortelle hvordan du i poker må satse etter evne, akkurat som i forretningslivet:

- Satser man over evne er det vanskelig å overleve svingningene i spillet, og en dag rundt den virtuelle filten der man tar seg vann over hodet kan gjøre ubotelig skade på spillekapitalen din, forklarer han.

- Det er like uforsiktig å satse hele pokerkapitalen på ett pokerbord som å satse alle sparepengene dine i Frontline eller Telenor. Alle skjønner at det er viktig å spre risikoen sin og satse slik at man tåler svingningene som er naturlig i et spill eller marked der man har liten kontroll over kortsiktige resultater, men der man på lang sikt vil kunne vinne ved å ta bedre avgjørelser enn andre.

Sammenligningene med aksjemarkedet faller naturlig for Andreas, og han innrømmer at han følger med på markedet, men at han ikke tør å investere i annet enn indeksfond på grunn av manglende kunnskaper.

Kunsten å vinne i poker

- Poker har et flakselement, sier Andreas.

- Særlig på kort sikt, fordi man ofte satser alle chipsene i en enkelt hånd før resultatet er gitt. Det er dette som gjør poker lønnsomt, nemlig at man kan vinne ved å investere i usikre, men gjennomsnittlig lønnsomme situasjoner. Hemmeligheten er å vurdere situasjonene bedre enn de man spiller mot, fortsetter han.

Andreas avduker også hva som skal til for å vinne i poker på lang sikt.

- Før man satser penger i en pokerhånd kan man estimere hvor ofte man vinner hånda i gjennomsnitt, og da vet man om man gjorde et godt eller dårlig spill. Dersom man har en matematisk begrunnelse for å satse penger, har man en lønnsom investering, selv om man ikke har kontroll over hvilke kort som vil falle og avgjøre hånda der og da.

- Det man gjør som vinnende pokerspiller er jevnt og trutt å invesetere chips i slike lønnsomme situasjoner.

Flaks og uflaks vil jevne seg ut over tid, og spillerne som har gjort de beste investeringene vil sitte igjen med mest penger. Derfor må man være villig til å ta risiko selv om mye penger er involvert for å ende opp som en vinner i poker. Man må akseptere at det man gjør er å investere penger med langsiktig positiv avkastning mot dårligere spillere.

Spiller mot dollarmilliardærer

- Jeg har helt frem til starten av 2011 hatt maksimalt 50 prosent av min egen risiko på Fult Tilt Poker på grunn av hvor høyt jeg har spilt der, sier Andreas.

- Resten av min «action» er blitt kjøpt opp av andre spillere som på denne måten har investert i meg. Jeg har aldri hatt problemer med å få solgt action på denne måten, og jeg tror ikke investorene angrer i dag. Dette har vært helt nødvendig for å kunne spille så høyt som det jeg har gjort.

Foto: Mikhail Metzel (AP)

Han forteller at grunnen til ønsket om og spille så høyt, enkelt og greit er at rike, glade amatører som Guy Laliberté (mannen bak verdenskjente Cirque du Soleil) kun ønsker å spille poker for ekstremt mye penger. Han brukte blant annet titalls millioner på å reise ut i verdensrommet som romturist og en annen av hobbyene hans er poker.

- Han har tjent milliarder av dollar på blant annet Cirque du Soleil og er en av verdens rikeste menn. Jeg skjønner godt han han tar seg råd til dyrke sine interesser etter en slik fantastisk karriere.

Guy Laliberté og flere andre veldig suksessfulle businessfolk vil rett og slett bryne seg på verdens beste pokerspillere.

- For meg er summene de spiller om ufattelig mye penger. Men for dem er det lommerusk, forklarer Andreas.

Liker friheten i onlinepoker

Andreas forteller videre at det også er mye høy spilling i Macau, som har overtatt tronen etter Las Vegas som verdens gamblinghovedstad målt i omsetning. Der finnes det mange kinesiske businessmenn man kan gamble med, men Andreas har ikke spilt der enda.

- Jeg foretrekker friheten onlinepoker gir med kontortid 10.00-17.00 og lite jobbreising eller usunne klokkeslett å spille på. Man kan da tilbringe veldig effektiv tid på jobb, sier Andreas, som forsetter å forklare mer detaljert om hvordan man forvalter pokerkapitalen sin (pokersjargongen for dette er «bankroll») for å kunne bygge seg oppover til stadig høyere nivåer.

– Jo nærmere premiere jeg kommer, jo mer sårbar blir jeg
Pluss ikon
– Jo nærmere premiere jeg kommer, jo mer sårbar blir jeg

Hovedregelen er at man bare satser en liten del av bankrollen hver gang man spiller en hånd, typisk rundt én prosent.

Man vil da normalt kunne oppleve daglige svingninger som ikke utgjør mer enn 5 til 20 prosent av bankrollen. Andreas innrømmer dog at han noen få ganger har hatt enkeltsvingninger som tilsvarer 50 prosent av pokerkapitalen.

Om det svinger i tap vil han justere ved å gå ned på lavere innkjøpsnivåer der han fortsetter å satse inntil én prosent av bankrollen per hånd. Når det svinger i pluss kan han velge å spille høyere for å tjene mer, men fortsatte med å holde risikoen lav ved ikke å satse mer enn én prosent per hånd.

Hvert år gjør skatt og utbytte etter årsoppgjør et innhugg i bankrollen, og man må starte på nytt fra et lavere nivå, eller rett og slett bli backet av noen andre som har troa på ditt spill. Det fine med å ta ut og skatte er foruten og gi igjen til samfunnet, at det gir personlig trygghet å sette noe av inntektene på bok hvert år. Alle trenger driftsinntekter eller lønn for å overleve.

- Jeg har i flere år kunnet velge å ta en sikrere rute ved å ikke spille mot de beste spillerne og heller fokusere på å vinne mest mulig fra dårlige spillere, men jeg har hele tiden vært bevisst på å presse meg selv til å utfordre de beste, sier Andreas.

- På kort sikt lider resultatene under dette, men jeg har aldri vært redd for å utfordre etablerte sannheter, og på langt sikt blir man en bedre spiller på denne måten. Uansett hva motspillerne mine har prestert har jeg vært villig til å spille mot dem opp til de aller høyeste kursene på nett for å få erfaring, samtidig som jeg prøver å skaffe meg et overtak.

- Hvordan påvirkes hverdagen din av det å vinne og tape så mye penger?

- Jeg har hatt diverse ekstrajobber fra jeg var 14 til jeg ble 23, særlig om sommeren. Jeg vet derfor hva det vil si å jobbe for vanlig timelønn og skjønner verdien av en krone. Jeg er litt «heldig» med tanke på at jeg startet sent med den seriøse satsingen på poker, svarer Andreas.

- Jeg er åpenbart priviligert som har den finansielle friheten jeg har fått via poker og det er jeg glad for. Jeg har spilt litt siden jeg var rundt 18 år, men startet seriøst først høsten 2007 etter en åtte måneders pause hvor jeg kun spilte noen få ganger.

- Jeg fikk en litt uventet sponsorkontrakt via bekjentskap som førte til at jeg startet å ta poker mer seriøst fra januar/februar 2008. Jeg spilte av og på i årene før 2007 også, men kombinerte dette med både studier (markedsføring på høyskolen og BI) og ekstrajobb på Coop Obs. Jeg sluttet å jobbe høsten 2006 fordi jeg skulle på et studium som også gjorde at vi reiste verden rundt (derav den åtte måneder lange pausen), men jeg fortsatte med studier helt frem til årsskiftet 2009/2010. Det gikk bedre og bedre med pokeren så jeg turte til slutt å satse fullt og helt, men jeg er veldig glad jeg har utdanning også.

Andreas skriver også blogg. Klikk på bildet høyre for å lese om hans tur til India.

Andreas flyttet nyttårsaften 2010 til Brighton sør for London. Der har han det for tiden svært bra med sin samboer Anette og et stort pokermiljø rundt seg.

- Det er befriende å få nye pokerimpulser rundt meg, og da Terje Augdal forlot Tromsø hadde jeg ingen å ta en god faglig prat med. England har en langt høyere tetthet av pokerspillere, og jeg er veldig bevist på at jeg ikke kan stagnere som spiller.

Andreas er akkurat nå på vei tilbake til England etter en kort tur i Norge. Han skal i dag møte sin lærer Tom Chambers som også akkurat har flyttet til England.

- Vi jobber med pokerlæring sammen på Cardrunners og og det var naturlig å begynne å jobbe på kontor sammen og ikke bare kommunisere over Skype. Jeg har alltid brukt internett og særlig verdens største samlingssted for pokerspillere, forumet TwoPlusTwo.com, som læringsarena og kilde for teoridiskusjoner. Det er viktig å utvikle pokerferdighetene sine videre og ikke bare spille. Nå håper jeg å kunne gi tilbake til miljøet via ProPokerMag Norge, avslutter Andreas.