Om du er smart, gjør du dette nå

Det høres kanskje fjernt ut, men snart kan det være for sent.

Foto: (Thinkstock)
Publisert

OK, la det bare være sagt. Jeg hater å kjøpe julegaver. Ikke fordi jeg er en gnien tass, men fordi det å tråkke rundt i butikker etter leten på et-eller-annet til noen som egentlig har alt de trenger innenfor det prisspekteret jeg har råd til, ikke akkurat er min favorittaktivitet.

Så mye hater jeg det, at jeg gjerne er en av disse som stresser med dette lille julaften, og dermed ofte ender opp med ekstra meningsløse gaver.

I år har jeg derfor bestemt meg for at dette ikke skal skje igjen. I år skal julehandelen foregå på nettet. Utvalget er bedre, det er færre stressede mennesker som går rundt - og som regel er det billigere også.

Men også her har jeg gått på en smell tidligere: Det er nemlig ikke helt uvanlig at nettbutikkene har det veldig travelt i juletider, noe som gjøre at leveringstiden fort kan bli lang. Legg så til at mange nettbutikker bruker forsendelsesmåter som gjør at leveringen tar 2-3 uker uten for høysesong - og du forstår at tiden allerede begynner å bli knapp.

Ja, jeg har fått en julegave jeg skulle gi bort levert i posten i januar. Da får man det fryktelig travelt rett før jul, man ender som regel opp på Vinmonopolet lille julaften.

Les også:

Folk er stort sett enkle

En av de store utfordringene med julegaver er at vi lever i et samfunn der vi stort sett har det meste som vi trenger og egentlig har lyst på - i alle fall innenfor en fornuftig prisklasse. Det gjør at man stort sett bør gå etter en «bankers» gave, eller noe skikkelig overraskende.

Og det fine med nettet er at det er hauger og lass av muligheter på begge sider. Typiske skjønnhetsprodukter som jenter elsker, flyter det over av på nett - til priser som du bare kan drømme om i norske butikker. Sminke, parfyme, hårprodukter - og til og med pynteting.

Og så finnes det jo en og annen mann som også bryr seg om utseendet sitt, og de kan også få dekket sitt store behov for D&G, Fudge, Renati eller Moroccanoil...

At underholdningsprodukter som Blu-Ray, DVD-er og lignende også er billigere på nett bør du selvsagt ha fått med deg, mens den virkelige gullgruven finner du om du er ute etter litt mer overraskende gaver.

Vår personlige favoritt har i mange år vært DealExtreme, som nå bare kaller seg DX. Vanvittig stort utvalg av hymp og geniale ting, helt utrolig lave priser - og gratis levering som ofte betyr vanvittig lang leveringstid. Dette er en nettbutikk som allerede nå begynner å bli litt bingo om hvorvidt du faktisk får varene dine eller ikke.

Viktig å huske på

At krona nå står relativt sterkt i forhold til både dollar, pund og euro hjelper også på i disse julegavetider. Bare husk på at ikke alt faktisk er billigere på de utenlandske nettbutikkene. En del ting er faktisk billigere - eller omtrent like billig - i Norge som i utlandet.

Vær også klar over at varer du kjøper på nett fort kan bli veldig mye dyrere enn du hadde regnet med.

Varer over 200 kroner må du betale fortollingsgebyr og merverdiavgift på. Posten tar et gebyr på 125 kroner for produkter over 200 kroner. I tillegg må du betale 25% merverdiavgift, noe som også inkluderer fraktprisen om varen er over grensen.

Husk også at det er Tollvesenets offisielle valutakurser som gjelder for å avgjøre om et produkt er over eller under tollfrigrensen på 200 kroner, og det er kursen på fortollingsdatoen som betyr noe. Disse kursene gjelder for en uke av gangen, Tollvesenet bryr seg ikke om hva du faktisk har betalt.

La oss si at du i dag kjøper en vare til 34,50 dollar, som ifølge ukens kurs er 197,34 kroner, så kan du risikere at valutasvingninger den neste uken eller to fører til at du kommer over 200 kroner for 34,50 dollar når pakken ankommer. Økningen trenger ikke i dette tilfellet være på mer enn 0,08 krone per dollar.

Da må du betale totalt cirka 175 kroner i fortollings- og merverdiavgift når du henter pakken.

Noen populære nettbutikker
Noen av de mest populære utenlandske nettbutikkene finner du i listen under.

Du kan også sjekke vår kommersielle guide til nettbutikker på www.24.no

Har du tips til andre gode nettsider? Del dine tips i kommentarfeltet!

Det finnes også en lang rekke nettbutikker, spesielt amerikanske, som ikke sender til utlandet. Det er likevel ingen grunn til bekymring, du kan «lure» mange av dem gjennom å bruke spesielle tjenester. Mer om dette kan du lese her.

Mer fra Nettavisen:

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2012.

Les også