Ole Martin Årst

– Ble utsatt for hånlig latter og blikk

Ole Martin Årst reagerer etter den ubehagelige opplevelsen med laget han har trent i halvannet år.

REAGERER: Ole Martin Årst fikk selv kjenne på kroppen hvordan hverdagen kan være for gjengen han er trener for. Dette bildet er fra da han deltok i «Mesternes mester» i 2019.
REAGERER: Ole Martin Årst fikk selv kjenne på kroppen hvordan hverdagen kan være for gjengen han er trener for. Dette bildet er fra da han deltok i «Mesternes mester» i 2019. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Da telefonen kom fra idéskaper Sarah Natasha Melbye i 2022, var den tidligere landslagsprofilen Ole Martin Årst (49) ikke i tvil.

Å trene en gjeng kortvokste som skulle representere Norge i fotball-VM, var en mulighet han ikke kunne la gå fra seg.

– Å få flest mulig i fysisk aktivitet har jeg alltid brent for, uansett hvem det gjelder. Her var det en gruppe mennesker som har utfordringer jeg aldri har vært borti før, og jeg ble beveget og engasjert da jeg fikk høre at de fleste ramler utenfor organisert aktivitet i ung alder. Da var det lett å si ja, forteller tromsøværingen.

For Ole Martin har fotballen vært avgjørende i alle livets faser. Fotballen var et universelt språk alle pratet – uavhengig av dialekt, bakgrunn og bosted.

<b>STOLT</b>: – Den stoltheten jeg har kjent som landslagstrener, ligner på den stoltheten jeg kjente på som spiller for landslaget selv, forteller Ole Martin Årst.
STOLT: – Den stoltheten jeg har kjent som landslagstrener, ligner på den stoltheten jeg kjente på som spiller for landslaget selv, forteller Ole Martin Årst. Foto: NRK

– Pappa jobbet i Forsvaret da jeg vokste opp, så vi flyttet mye på oss. Fotballen har vært min bærebjelke i livet. Det ble måten jeg sosialiserte og traff andre mennesker på.

– Styrken jeg kjente på i idretten ga selvtillit til en ellers usikker gutt. Det samme tror jeg gjelder for mange der ute, mener den tidligere utenlandsproffen.

Les også: (+) Maren Lundbys nye liv: – Jeg skifter nesten personlighet

ÆREFULLT OPPDRAG: – Å ta på seg landslagsdrakten, synge nasjonalsangen og representere Norge mot store nasjoner som USA, Frankrike, Canada og Nederland, betydde mye for spillerne, forteller den tidligere utenlandsproffen, som har trent gjengen i 1,5 år.
ÆREFULLT OPPDRAG: – Å ta på seg landslagsdrakten, synge nasjonalsangen og representere Norge mot store nasjoner som USA, Frankrike, Canada og Nederland, betydde mye for spillerne, forteller den tidligere utenlandsproffen, som har trent gjengen i 1,5 år. Foto: NRK

NRK-serien «Gigantene»

I den nye NRK-serien «Gigantene» vil vi følge gjengen fra de møttes for første gang som et lag, til de deltar i VM. Det blir ifølge NRK et nært møte med menneskene, oppturene de har hatt og motgangen de har møtt på – men først og fremst blir det fokus på alt de får til.

<b>VIL FORTSETTE:</b> Ole Martin håper at eventyret fortsetter også etter at kameraene er slått av. Dette bildet er fra da han deltok i «Mesternes mester» i 2019.
VIL FORTSETTE: Ole Martin håper at eventyret fortsetter også etter at kameraene er slått av. Dette bildet er fra da han deltok i «Mesternes mester» i 2019. Foto: Svein Brimi

Flere av spillerne kjente til hverandre fra før, Ole Martin kjente ingen av dem. Han visste heller ikke spesielt mye om det å være kortvokst.

– Jeg startet med blanke ark og gikk inn i det med et åpent sinn. Jeg valgte å spille med åpne kort. Jeg fryktet å plutselig plumpe ut med noe dumt og bestemte meg for å være åpen og ærlig på det.

– Jeg kunne ikke gå rundt og være redd for å si dumme ting. Da fikk jeg til svar at: «Spør, så skal du få svar på alt». Da fjernet jeg den frykten, forteller Ole Martin og utdyper:

– Det er en gjeng med masse selvironi og åpenhet som jeg har vært så heldig å få lære masse om. Det er noe av det fineste jeg har gjort. Jeg kjente lite til hvilke utfordringer og problemer de sliter med og stigma de er utsatt for. Jeg lærte om utfordringer de har i dagliglivet, smerter og begrensninger med tanke på det fysiske og deres møte med mobbing og utenforskap.

Les også: Herman var ikke helt som de andre barna, men foreldrene var klare på én ting: – Det fikk de jo helt rett i

<b>SOMMERFUGLER:</b> – Jeg er kjempespent på mottagelsen av dokumentarserien. Vi har en oppfatning av det, så handler det om hvordan de på utsiden vil oppfatte oss. Det kommer til å krible godt på premieredatoen, erkjenner Ole Martin Årst. 
SOMMERFUGLER: – Jeg er kjempespent på mottagelsen av dokumentarserien. Vi har en oppfatning av det, så handler det om hvordan de på utsiden vil oppfatte oss. Det kommer til å krible godt på premieredatoen, erkjenner Ole Martin Årst.  Foto: NRK

Hånlig latter og blikk

Da Ole Martin tok med seg de ferske landslagsspillerne på Ullevaal stadion for å se landslagsgutta i aksjon mot Finland, fikk han selv kjenne på kroppen det som er en del av hverdagen til den modige gjengen.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Jeg gikk sammen med laget og merket meg slengbemerkninger, hånlig latter og blikk. De som tar opp mobilen for å smugfilme på bekostning av andre, vil jeg skal tenke seg om. Slike ting gjør meg skuffet.

– Dette har vært en del av oppveksten for mange av spillerne. Når du opplever sånne episoder veldig ofte, gjør det noe med deg og selvbildet ditt. Barn er ofte åpne, nysgjerrige og ærlige, men voksne har dessverre ikke like gode intensjoner, sier Ole Martin.

<b>LAGFØLELSE:</b> – Idrett er viktig for både det sosiale og mentale, og det er dessverre sånn at mange ramler utenfor, poengterer Ole Martin. Her fra VM i Tyskland i fjor. 
LAGFØLELSE: – Idrett er viktig for både det sosiale og mentale, og det er dessverre sånn at mange ramler utenfor, poengterer Ole Martin. Her fra VM i Tyskland i fjor.  Foto: NRK

Prosjektet har satt varige spor i den ferske landslagstreneren. Nå håper han at eventyret fortsetter, også etter at kameraene er slått av.

– Denne perioden har gitt meg enormt mye, og jeg har vært stolt over oppgaven. Jeg har blitt kjent med elleve fantastiske mennesker som på mange måter har lært meg å åpne øynene for nye ting i livet.

– Jeg har en følelse av at spillerne sitter igjen med mange av de samme følelsene rundt det å tilhøre et lag som jeg selv har kjent på gjennom et liv med fotball. Nå håper jeg virkelig vi kan fortsette – uavhengig av TV-serien eller ikke, stråler Ole Martin.

<b>SER FREMOVER: </b>– Nå håper jeg virkelig vi kan fortsette – uavhengig av TV-serien eller ikke, sier Ole Martin. Her i dialog med Christina Wathne (21).
SER FREMOVER: – Nå håper jeg virkelig vi kan fortsette – uavhengig av TV-serien eller ikke, sier Ole Martin. Her i dialog med Christina Wathne (21). Foto: NRK

«Gigantene» sendes på NRK 1 tirsdag kl. 20.00. Alle episodene kan strømmes på NRK TV.