Olaf Tufte om det viktigste i livet

– Familien betyr alt for meg

Olaf og Aina var klassekamerater fra ungdomsskolen, men det var først i forbindelse med en klassereunion ti år senere de fant hverandre. – Den roen, tryggheten og de verdiene hun sto for, kunne jeg ikke la gå fra meg, forteller Olaf til Her og Nå.

<b>FAMILIEN TUFTE:</b> Familien har alltid stått sentralt i livet til Olaf Tufte. Enten som støttespillere da han var aktiv roer – eller nå som familiens gård er selve hjertet i alt han og ikke minst kona, Aina driver med.
FAMILIEN TUFTE: Familien har alltid stått sentralt i livet til Olaf Tufte. Enten som støttespillere da han var aktiv roer – eller nå som familiens gård er selve hjertet i alt han og ikke minst kona, Aina driver med. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

– Dette er fristedet mitt og jeg ønsker meg alltid hjem hit. Jeg synes hjemme er best – og liker egentlig ikke å flytte på meg, erkjenner Olaf Tufte (46), vel vitende om utsagnets paradoks. Store deler av sitt aktive liv har han nemlig tilbakelagt 250 reisedøgn i året.

Den nylig kronede «Mesternes mesteren» møter oss i døren til våningshuset på Tufte gård. Familiens labrador, Sera, logrer ivrig rundt matfars føtter.

Det nærmer seg to år siden Olaf la årene på hylla, men den tidligere idrettsutøveren sitter ikke stille i båten av den grunn. I dag får den 350 år gamle gården nyte godt av Olafs arbeidskapasitet.

– For meg har døgnet 25 timer, har jeg funnet ut. Jeg greier meg fint med 5–6 timers søvn og jobber fra tidlig til sent. Du blir et produkt av det miljøet du har vokst opp i. Her hjemme har det aldri vært snakk om hvor mye og hvor lenge man jobber. Du jobber til du er ferdig eller får beskjed om noe annet, forteller Olaf med sin lett gjenkjennbare, tydelige tone.

Les også: Olaf Tufte: «Hva skjer hvis jeg hopper ned her? Er det noen som hører på meg da?»

<b>TUFTE GÅRD:</b> Tufte gård er over 350 år gammel, og mange av møblene i huset er restaurerte og ivaretatt. I tillegg til ved- og kornproduksjon, brukes den nyoppussede låven til konferanser, foredrag og selskaper.
TUFTE GÅRD: Tufte gård er over 350 år gammel, og mange av møblene i huset er restaurerte og ivaretatt. I tillegg til ved- og kornproduksjon, brukes den nyoppussede låven til konferanser, foredrag og selskaper. Foto: Svein Brimi

Bor på Tufte gård

På gården var det vanlig å bidra fra du kunne gå. Pelle stein, sage, hugge ved og hesje. Olaf husker bestemoren som en mentor som tok ham med seg rundt og jobbet på gården. Faren kjørte lastebil og moren styrte gården, papirer og matlagingen.

Født: 27. april 1976

Alder: 46 år

Idrett: Roing

Fra: Tufte i Vestfold

Bosted: Horten

Ektefelle: Aina Tufte

Se mer

Da han vokste opp, var våningshuset en generasjonsbolig og det er først de senere årene Olafs foreldre har flyttet inn i et hus like på andre siden av jordet.

­– Det aller viktigste med å vokse opp på gård, var at det alltid var noen hjemme. Alltid noen som passet på. Det er forskjell fra dagens generasjoner, hvor alle jobber og flyr rundt hele tiden.

Med driften av Tufte gård, eget klesmerke, bryggeri og foredragsvirksomhet har Olaf fortsatt mange jern i ilden. Han vedkjenner at ingenting hadde vært mulig om det ikke hadde vært for kona Aina (47).

<b>KONEBÆRING:</b> På et tidspunkt vurderte Olaf og Aina å melde seg på en konebærer-konkurranse. Fra sin tid som brannmann, har han god erfaring med det man gjerne referer til som «brannmannsløft».
KONEBÆRING: På et tidspunkt vurderte Olaf og Aina å melde seg på en konebærer-konkurranse. Fra sin tid som brannmann, har han god erfaring med det man gjerne referer til som «brannmannsløft». Foto: Svein Brimi

– Aina er alt for meg – uten tvil. Hun er «one of a kind» og har alltid vært en støtte og en bauta for meg. Det har nok vært verre for henne enn for meg å se hvor hardt løp jeg kjører. Hun blir støtt og stadig fanget i mitt hamsterhjul, erkjenner Olaf med et skjevt smil.

Vi går opp de smale trappene til hovedetasjen i gårdshuset. Vel oppe hviler det en nostalgisk stemning over interiøret. Restaurerte møbelskatter og moderne innslag i vakker symfoni. Aina hilser muntert og danderer appelsiner og påskesjokolade ivrig i en skål på kjøkkenbordet.

– I likhet med meg, har Aina fått kjenne på det å gå på veggen. Jeg var fortsatt aktiv på det tidspunktet, og hun sjonglerte to jobber, to barn og ansvaret på gården – og gikk på en smell. Selv om det er over ti år siden, har det satt spor som merkes når hun tøyer strikken, forteller Olaf.

Les også: (+) Jeg orket ikke mer og valgte å skilles fra mannen min. Da jeg en dag gikk forbi huset hans, ble jeg rystet

<b>OLAF OG AINA:</b> Olaf og Aina er bevisste på hverandres kjærlighetsspråk.
OLAF OG AINA: Olaf og Aina er bevisste på hverandres kjærlighetsspråk. Foto: Svein Brimi

Kroppen kortsluttet

Lidenskap gjennomsyrer hele familien Tuftes virke. Men om kjærligheten for å skape noe er aldri så stor, er de fortsatt bare mennesker. Selv om mediene mang en gang har fremstilt topproeren som intet mindre enn en treningsmaskin, opplevde Olaf selv at kroppen sa bråstopp i 2009.

– Jeg møtte veggen – og da tok det meg tre år å komme tilbake. Jeg slet kroppen ut over lang tid, og så smalt det. Likevel fortsatte jeg å kjøre kroppen og nektet å akseptere at jeg var sliten. Det endte med at kroppen kortsluttet mitt under en VM-finale. Ingenting fungerte. Dagen etter våknet jeg med ødemer i bena som hang over skoene og en kropp som overhodet ikke var med, husker odelsgutten tilbake.

– Det ble fullt ramaskrik og de fant ikke ut hva som feilte meg. De mente jeg var sliten, gammel og burde roe meg. Etter tre år fant de ut at jeg hadde hatt kyssesyken. Om det var et resultat av at jeg hadde kjørt kroppen i bånn eller sykdommen som trigget det, vet jeg ikke. Men det tok meg tre år å komme tilbake.

<b>OLAF TUFTE:</b> Tidligere forteller Olaf at han kunne være litt redd for å gjøre dumme ting. I dag er han trygg på den han er. Her sammen med familiens labrador, Sera (6).
OLAF TUFTE: Tidligere forteller Olaf at han kunne være litt redd for å gjøre dumme ting. I dag er han trygg på den han er. Her sammen med familiens labrador, Sera (6). Foto: Svein Brimi

Fortsatt går det i ett fra morgen til kveld og han innrømmer at det er begrenset hva han har lært av den skjebnesvangre opplevelsen. Noen endringer har likevel fått en naturlig plass i livet i dag.

– Jeg overlever uansett, og får jeg en god natts søvn i ny og ne, er jeg fornøyd. Men jeg merker at jeg har vært skikkelig dårlig. Alderen kom litt fortere etter det, vedkjenner Olaf og utdyper:

– Jeg prøver alltid å stoppe tankekvernen før jeg legger meg. Da tar jeg meg gjerne en lang økt på sykkelen, en tur alene i traktoren eller kløyver ved. Når jeg får være alene og lar tankene spinne, løser jeg mange av de tingene som tar fra meg nattesøvnen.

Solen skinner vårlig inn gjennom vinduene i hovedetasjen. Ute på gårdsplassen vandrer «fadern» og hunden Topsy målrettet forbi.

– Aina og jeg er heldige som har mine foreldre, Sigurd Olaf og Lise Gro, som alltid er der og jobber for at gården skal gå rundt. Samt fantastiske folk som jobber på gården sent og tidlig. Vi er som en stor familie- og vennebedrift.

Les også: Olaf Tufte: – Jeg skjulte hvor ille det var

<b>SAMMEN OM ALT:</b> Både Olaf og Aina er lidenskapelig opptatt av gårdslivet og bruker all sin tid på å ivareta driften av sitt hjertebarn.
SAMMEN OM ALT: Både Olaf og Aina er lidenskapelig opptatt av gårdslivet og bruker all sin tid på å ivareta driften av sitt hjertebarn. Foto: Svein Brimi

Møttes på en klassereunion

Olaf tar seg en varsom slurk av sin egenbrente kaffe, før han kommer innpå historien om Aina og han. Han legger ikke skjul på at å kapre hennes hjerte, er livets aller største seier.

Olaf og Aina var klassekamerater fra ungdomsskolen, men det var først i forbindelse med en klassereunion ti år senere de fant hverandre.

– Jeg la merke til henne allerede på ungdomsskolen. Men den gangen var hun snill pike som satt midt i klasserommet og fulgte med. Jeg var mer klassens joker på bakerste rad. Jeg var også bonde, som ikke var særlig populært den gangen, og drev med ablegøyer, minnes Olaf.

Aina skyter inn.

– Han var vanskelig å ikke legge merke til – men det var ikke av den gode sorten, fleiper hun.

<b> TIDLIG KRØKES:</b> Olaf bidro til driften på gården fra barnsben av, og bestemoren fungerte som mentor. Her ser vi fem år gamle Olaf med ny buesag. Vedproduksjon er en av gårdens hoved- beskjeftigelser.
TIDLIG KRØKES: Olaf bidro til driften på gården fra barnsben av, og bestemoren fungerte som mentor. Her ser vi fem år gamle Olaf med ny buesag. Vedproduksjon er en av gårdens hoved- beskjeftigelser. Foto: Privat

Undertonen er likevel alvorlig. Ungdomsskolen var ikke et høydepunkt i Olafs liv. Han slet, og ble utsatt for det vi i dag ville karakterisert som mobbing.

– Det var ikke «poppis» å være bonde, gå i arvede klær og ha krøller. Jeg jobbet lenge med å finne min plass og vinglet mellom de utagerende barna som levde litt på kanten av loven og de smartere barna. Men jeg fikk egentlig ikke ordentlig innpass noe sted, husker han tilbake.

Men så da, etter tiårsjubileet, ble kontakten mellom Aina og Olaf gjenopptatt.

– Da var jeg ærlig og direkte på at jeg syntes hun var bra, at jeg kunne tenke meg å ta dette et steg videre og ville vente til hun var klar. Så satte jeg meg på gjerdet og ventet, da – i seks måneder. Jeg har ikke angret et sekund på at jeg var tålmodig. Den roen, tryggheten og de verdiene hun sto for, kunne jeg ikke la gå fra meg, medgir Olaf.

Og heldigvis følte Aina det samme.

– Olaf så meg, ga meg oppmerksomhet og ville meg godt. Det gjør han ennå. Han er alltid opptatt av at jeg skal ha det fint og vet at jeg trenger både kos og ros. Han stryker meg gjerne over ryggen når jeg står og rører i en saus, for han kjenner mitt kjærlighetsspråk, forteller Aina med en varme i stemmen.

– Så gjør jeg noe praktisk som å lage matpakke til ham. For det er hans kjærlighetsspråk.

– Det er morsomt at klassens klovn endte opp med den fineste dama i klassen til slutt! Humrer Olaf, og trekker på smilebåndet.

Les også: (+) Maria Mena: – Plutselig fikk jeg noen kryptiske meldinger fra en fyr som het Morten Kleppa. Jeg tenkte: «Er det bare meg, eller flørter han med meg?

<b>HOLDER KJÆRLIGHETEN VARM:</b> – Vi har nytt godt av at Olaf har reist såpass mye. Da rekker vi å savne hverandre og kjenne på at nyforelskelsen bobler hver gang vi møtes igjen, forteller Aina til Her og Nå. På veggen bak henger bilder av nær og kjær familie gjennom generasjoner.
HOLDER KJÆRLIGHETEN VARM: – Vi har nytt godt av at Olaf har reist såpass mye. Da rekker vi å savne hverandre og kjenne på at nyforelskelsen bobler hver gang vi møtes igjen, forteller Aina til Her og Nå. På veggen bak henger bilder av nær og kjær familie gjennom generasjoner. Foto: Svein Brimi

Barna Herman og Mie

I dag er han en mer moden utgave og trygg og stødig i seg selv.

– Før kunne det være krise å miste ansikt. I dag tør jeg å by på meg selv om det går bra eller dårlig! forteller han til Her og Nå.

Utpå ettermiddagen kommer tenåringsbarna Herman Aurelius (13) og Mie Lovise (16) inn dørene. Herman styrer rett mot appelsinene på bordet. Det går gjerne 4–5 stykker ned på en dag.

<b>TENÅRINGS-PAPPA:</b> – Ungene sier at jeg er ganske streng. Jeg kommer kanskje ikke løpende med en gang de har vondt i fingeren, men er det noe, så er jeg der, forteller Olaf.
TENÅRINGS-PAPPA: – Ungene sier at jeg er ganske streng. Jeg kommer kanskje ikke løpende med en gang de har vondt i fingeren, men er det noe, så er jeg der, forteller Olaf. Foto: Svein Brimi

En kjapp middag venter før Mie skal videre på hesteriding. Drømmen er at pappa med tiden skal gå med på å gjøre gården om til en hestefarm og rideskole. Å være tenåringsforeldre kan være både givende – og utmattende.

– Det er hyggelig å se barna gro til, men det er gjerne utfordringer som følger med som ikke alle andre ser. Utfordringer du ikke er vant til å hanskes med. Jeg er stort sett vant til å løpe fra, løfte bort eller ødelegge ting som står i veien for meg. Men noen ganger i livet dukker det opp utfordringer hvor du ikke kan gjøre noen av disse tingene. Det er ikke like lett, at du bare ikke kan fikse det, forteller Olaf og legger armene i kors foran brystet.

– Da er det desto viktigere at barna alltid vet at det er trygt og ærlig å komme hjem. De skal alltid ha en trygg havn å komme til.

<b>KVALITETSTID:</b> Frem til i fjor, har Olaf vært bortreist på treningsleir i påskeferien. Selv om påsken betyr «business as usual» for familien Tufte, unner de seg også en tur på familiehytta på Golsfjellet.  
KVALITETSTID: Frem til i fjor, har Olaf vært bortreist på treningsleir i påskeferien. Selv om påsken betyr «business as usual» for familien Tufte, unner de seg også en tur på familiehytta på Golsfjellet.   Foto: Svein Brimi