Oddvar Stenstrøm

– Aldersforskjellen er fraværende

Pekefingeren ble hans varemerke som leder av debattprogrammet «Holmgang» på TV 2. Det journalistiske engasjementet til Oddvar Stenstrøm er like sterkt i dag. Han blir slett ikke overrasket om Donald Trump blir president igjen.

<b>GODT TEAM:</b> – Vi flyttet til USA som nygifte og ble et godt team, sier Inger og Oddvar, her hjemme på Ullern i Oslo.
GODT TEAM: – Vi flyttet til USA som nygifte og ble et godt team, sier Inger og Oddvar, her hjemme på Ullern i Oslo. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Han er pensjonist på papiret, men ikke i sinnet. Oddvar Stenstrøm (78) følger nøye med i samfunnsdebatten, både her hjemme og i USA, som han omtaler som sitt andre hjemland.

– Jeg er i god form og føler at jeg henger like godt med som før. Det hadde vært en drøm å lede en duell mellom Donald Trump og Kamala Harris.

– Jeg er tre måneder og ni dager eldre enn Trump, så jeg skulle nok ha taklet ham. Jeg er alltid klar med pekefingeren, som jeg jo ble kjent for i løpet av de ti årene jeg ledet «Holmgang» på TV 2, forteller Oddvar.

Slekt og venner i USA

Han har bevart kunnskapen sin om USA – om alt fra hva som rører seg på grasrota, til det som skjer i politikken. I over ti år var Oddvar korrespondent på den andre siden av Atlanteren, først for NRK og senere for TV 2.

<b>HOLDER STILEN:</b> – Jeg er klar om Trump og Harris er det, fleiper tidligere USA-korrespondent Oddvar Stenstrøm.
HOLDER STILEN: – Jeg er klar om Trump og Harris er det, fleiper tidligere USA-korrespondent Oddvar Stenstrøm. Foto: Svein Brimi

Minst to ganger i året er han i USA, der han har flere venner og slektninger. Siste tur var nå i september, knappe to måneder før det spennende presidentvalget 5. november.

– Jeg tror det kan bli veldig jevnt, mye på grunn av valgsystemet med vippestater, men også fordi noe helt uventet kan dukke opp i valgkampens innspurt. Hvis Kamala Harris greier å gå fra å være historiens minst populære visepresident til å vinne valget, er det imponerende.

– Jeg blir ikke overrasket om USAs neste president enda en gang heter Donald Trump, tror Oddvar.

Han opplever at USA over tid har blitt mer polarisert, men han tror ikke på en borgerkrig, slik enkelte frykter, om Trump taper valget.

Les også: NRK-korrespondent Yama Wolasmal: – Den aller beste terapien er å komme hjem til jentene mine

Opptatt av mat og drivstoff

– Uroligheter kan det bli, men det blir ikke langvarig. Den typiske amerikaner er opptatt av to ting; bensinprisen og matprisen. Det er det som påvirker lommeboka som betyr noe for den gjengse velger, sier Oddvar.

Med hans nære analyse forsvinner følelsen av avstand mellom terrassen ved familiens villa i Oslo og De forente stater. Kona Inger (64), som i yngre år studerte i USA, supplerer underveis i samtalen.

– Jeg tror USA vil klare seg mye bedre uten Trump som president. Han skaper motsetninger som lett kan eskalere, mener Inger.

Les også: NRK-Rogers nye liv: – Det er godt å skifte gir nå

<b>KNIVER:</b> Republikaneren Donald Trump kjemper mot demokraten Kamala Harris om å bli den neste presidenten i USA.
KNIVER: Republikaneren Donald Trump kjemper mot demokraten Kamala Harris om å bli den neste presidenten i USA. Foto: REUTERS PHOTOGRAPHER

USA-korrespondent

I fire og et halvt år var Oddvar USA-korrespondent for NRK på 80-tallet, før han var det samme i seks år for TV 2 på 90-tallet.

I mellomtiden hadde Oddvar giftet seg med Inger. Hun hadde fartstid fra Aftenposten, og ble med til USA som betalt TV 2-assistent for Oddvar.

– Jeg var ute på jobb hele tiden i et stort land som USA. Det var mulig takket være Inger, som gjorde avtaler og skaffet meg bakgrunnsinformasjon om de sakene jeg hadde ideene til. Vi var et effektivt par, både på jobb og privat.

<b>GODE MINNER:</b> Inger og Oddvar på en terrasse nær det Det hvite hus i Washington. Her sto Oddvar flere ganger mens han rapporterte hjem til Norge. 
GODE MINNER: Inger og Oddvar på en terrasse nær det Det hvite hus i Washington. Her sto Oddvar flere ganger mens han rapporterte hjem til Norge.  Foto: Svein Brimi

– Inger og jeg kom tett på hverandre i løpet av årene i Washington. Vi hadde begge godt av det, nygifte som vi var, forteller Oddvar.

To år før avreise som USA-korrespondent i 1992 giftet Oddvar og Inger seg i romantiske Paris, etter å ha vært kjærester i ett år.

Les også: (+) Jeg er gift, men alle på seminaret så hva jeg gjorde

<b>IDYLL:</b> Inger og Oddvar bodde seks år i dette huset i McLean i Virginia, rett utenfor Washington D.C, i korrespondent-perioden for TV 2.
IDYLL: Inger og Oddvar bodde seks år i dette huset i McLean i Virginia, rett utenfor Washington D.C, i korrespondent-perioden for TV 2. Foto: Svein Brimi

Myke sider

– Vi ga hverandre vårt «ja» på ambassaden, før vi dro rett på en tre ukers bryllupsreise til Cannes. Jeg fikk se flere myke sider av den sjarmerende «brumlebassen» jeg forelsket meg i, og de har det ikke blitt færre av med årene. Nå har vi vært gift i 34 år, og aldersforskjellen mellom oss er fraværende. Oddvar er sprek og holder seg i god fysisk form, forteller Inger.

Oddvar falt tidlig for det gode humøret og den smittende positiviteten til Inger.

– Jeg er heldig som har Inger. Hun har hatt noen tøffe runder med sykdommen sin, men har alltid fokusert på det positive. Jeg har aldri hørt henne klage, forteller Oddvar.

<b>USA-FRELSTE:</b> – Vi hadde begge et forhold til USA før vi ble gift. Årene vi hadde sammen i Washington, var spennende, sier Inger og Oddvar. 
USA-FRELSTE: – Vi hadde begge et forhold til USA før vi ble gift. Årene vi hadde sammen i Washington, var spennende, sier Inger og Oddvar.  Foto: Svein Brimi

Inger ble diagnostisert med MS i 2007 og valgte tidlig å være åpen om sykdommen for å kunne være til hjelp for andre med samme diagnose. Hun lever sunt og er fysisk aktiv, men medgir at det i perioder har vært noen tøffe tak.

Inger og Oddvar har gjennom samlivet delt flere lidenskaper. En av dem er hund, som begge er veldig glade i. Paret har hatt flere ulike raser, blant annet en setter og en schæfer. Nå er det dachsen Dina (9) som opplever parets grenseløse kjærlighet til menneskets beste venn.

– Det å ha hund er en livsstil som gir oss mye glede hver eneste dag, forteller Inger.

Les også: NRK-veteran Odd Karsten Tveit: – Det er veldig godt at vi er sammen om dette, og kjenner på det samme tungsinnet begge to

<b>TRE PÅ TUR:</b> Dachsen Dina (9) drives best når både matmor Inger og matfar Oddvar går tur sammen med henne.
TRE PÅ TUR: Dachsen Dina (9) drives best når både matmor Inger og matfar Oddvar går tur sammen med henne. Foto: Svein Brimi

Hjem til Norge

Glede gir også barn og barnebarn i storfamilien. Oddvar og Inger har sønnen Christian (33) sammen, mens Oddvar har to barn med ekskona, som han i alle år har bevart et godt vennskap til. Etter hvert er det blitt fem barnebarn.

Yngstemann Christian var bare åtte måneder da flyttelasset kom til USA i 1992. Da var TV 2 nettopp etablert, og Oddvar lagde sin egen livstidskontrakt som kanalens første USA-korrespondent.

– Jeg kopierte en arbeidsavtale som ambassadører brukte, forskjellen var at min ikke var tidsbegrenset. Vi trivdes i USA og hadde lyst til å bo der i mange år. Det endret seg med tilbudet om å overta «Holmgang», men også fordi Christian nærmet seg skolealder. Vi valgte å dra hjem, selv om USA ligger i våre hjerter, forteller Oddvar.

<b>BLIKKFANG:</b> – Dette lange hornet er fra en Texas Longhorn, som er en amerikansk rase av kjøttfe, forteller Oddvar. Han har det som en av flere suvenirer fra tiden i USA. 
BLIKKFANG: – Dette lange hornet er fra en Texas Longhorn, som er en amerikansk rase av kjøttfe, forteller Oddvar. Han har det som en av flere suvenirer fra tiden i USA.  Foto: Svein Brimi

Paret har beholdt kontakten med venner og slektninger i USA.

– Det er et fascinerende land der hvem som helst kan bli hva som helst – til og med president!

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2024, og sist oppdatert 15/10 2024.

Les også