Norske kvinner fikk operert inn industrisilikon

Nå er grunnleggeren av silikonimperiet dømt til fengsel.

Publisert

Det franske selskapet PIPs grunnlegger Jean-Claude Mas dømmes til fire års fengsel for å ha solgt brystimplantater som inneholdt potensielt giftig silikon. Det melder NTB.

En fransk domstol dømte tirsdag Jean-Claude Mas (74), grunnleggeren av Poly Implant Prothèse (PIP), til fire års fengsel for svindel.

300.000 kvinner

Straffesaken om det verdensomspennende salget av brystimplantater laget med billig silikon er den første av sitt slag, og en av de største rettssakene i fransk rettshistorie.

Anslagsvis 400.000 kvinner i 65 land, blant dem Norge, skal ha fått operert inn PIP-implantater. I 2011 ble det kjent at disse har dobbelt så stor risiko for å sprekke sammenlignet med tilsvarende produkter fra andre selskaper.

Implantatene utløste frykt for helseskader hos brukere i mange land, men fagfolk har nå avvist at de kan utløse kreft.

Mas, som tidligere hadde vært handelsreisende, grunnla PIP i 1991 for å etablere seg i det som da var et raskt voksende globalt marked for kosmetiske brystimplantater. Selskapet vokste til å bli verdens tredje største på implantatmarkedet.

Industrisilikon

Veksten fikk en brå slutt da helsemyndighetene oppdaget at Mas sparte millioner av euro på å bruke billig industrisilikon i stedet for kosmetisk silikon. Man antok da at materialet som ble brukt, var ment for madrasser.

Selskapet produserte i snitt 100.000 implantater i året, i 20 år.

I 2011 ba franske myndighetene 30.000 kvinner med PIP-implantat om å fjerne disse. I Storbritannia har 40.000 kvinner operert inn slike implantater.

Mas ble i 2011 etterlyst av Interpol, etter at myndighetene i Costa Rica ville stille han for retten for forbrytelser som gjaldt «fare for liv og helse».

PIP-implantater i NorgeInnrapporteringen fra norske klinikker som har operert inn brystimplantater fra PIP, viser at i perioden 2001 - 2010 har 248 kvinner fått operert inn PIP-implantater i Norge. Av disse har 2 fått fjernet implantater som følge av ruptur. 12 kvinner har fått fjernet implantatene av andre årsaker (korreksjoner, ikke lenger behov for implantat, innkapsling).Det skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.Helsedirektoratet ba alle de norske klinikkene som har operert inn brystimplantater fra PIP om å melde til oss antall implantater samt status for disse pr 1. februar 2012. Antall implantater som er operert inn ved de berørte norske klinikkene:Drammen Private Sykehus: 96 implantater, fra 2001 - 2003Privatsykehuset Haugesund: 134 implantater, fra 2008 - 2010Klinikk Arendal: 96 implantater, fra 2009 – 2010Aviva Helse Økern: 164 implantater, fra 2008 – 2010Klinikk Haugesund: 6 implantater, alle i 2008Klinikkene er bedt om å følge opp sine pasienter ved å tilby konsultasjon og informere om saken, samt diskutere passende tiltak i hvert enkelt tilfelle, herunder foreta en individuell vurdering av risiko for hver enkelt pasient og ta stilling til behov for videre undersøkelser i tilfelle ruptur eller mistanke om ruptur, lekkasjer eller brist i implantatets ytre kapsel.De berørte norske klinikkene tilbyr nå sine pasienter konsultasjon og informerer dem om saken. Passende tiltak diskuteres i hvert enkelt tilfelle.