- Norske kjendiser må godta mer
Kjennelse fra Strasbourg kan påvirke hverdagen til norske kjendiser.
(SIDE2): - Offentlige og kjente personer må finne seg i en større eksponering av sitt privatliv enn andre. Det gjelder skuespillere, politikere og andre kjendiser som opptrer offentlig, og særlig gjelder det de kongelige, som er de mest offentlige av alle personer.
Dette sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund, etter at den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg avviste klagemålet fra prinsesse Caroline og hennes ektemann Ernst August av Hannover. Ekteparet klagde inn tyske Bild for å ha trykket bilder av de to under en privat spasertur som skjedde mens hennes far var alvorlig syk.
- Men alle skal ha et privat rom, også når de oppholder seg på offentlige steder, sier Kokkvold og bruker som eksempel at det er forskjell på om man går på en restaurant og setter seg ved et vindusbord hvor man er synlig for alle, eller om man trekker seg tilbake i restaurantens indre gemakker.
Offentlig interesse?
Kjennelsen fra Strasbourg slår fast at de som søker offentligheten må tåle mer enn andre, mener Kokkvold, som legger til at man likevel ikke kan regne med at domstolen alltid vil favorisere pressen.
- Jeg har tidligere advart norske redaktører om at man ikke bare kan vente pressevennlige dommer fra Strasbourg, men at dette kommer til å gå litt fram og tilbake. Likevel tyder dette på at domstolen holder på at det skal mye til for at man kan kreve å få være privat når man oppholder seg på offentlig sted, såfremt det man gjør har offentlig interesse.
Se og Hør innklagd
Sett med norske øyne mener Kokkvold dommen har størst interesse i forbindelse med saken til Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæter. Som kjent gikk ekteparet til sak mot Se og Hør for brudd på privatlivets fred etter at bladet hadde tatt bilder under paret sin vielse og trykket disse.
Se og Hør ble i tingretten dømt for å ha krenket privatlivets fred, og paret ble tilkjent 150.000 kroner i erstatning. Dommen ble stadfestet i lagmannsretten, men i Høyesterett ble Se og hør frifunnet. Lillo-Stenberg/Sæter har klaget saken inn for menneskerettsdomstolen i Strasbourg, men retten har foreløpig ikke avgjort om den skal behandles.