Nå får Norge en helt ny elbil

- Ligner ikke på noen andre elbiler på norske veier.

Publisert

Norge er som kjent en av de landene i verden som har lagt best til rette for elbiler, i alle fall når det kommer til økonomiske fordeler.

Den amerikanske bilprodusenten Tesla har for eksempel Norge som sitt nest viktigste marked, og andre elbiler selger også som varmt hvetebrød i norske butikker.

Ny utfordrer

Og nå er det duket for nok en utfordrer på det norske markedet - en bil som på mange måter er den strake motsetning til det Tesla så langt har representert.

Mia Electric blir nå tatt inn av importøren Enviro Bil, som så langt har gjort seg mest bemerket med å selge elbilen Reva - som strengt tatt ikke er en bil -, samt elektrifiserte sykler.

- Bilen ligner ikke på noen andre elbiler på norske veier. Ikke bare har elbilen en deisgn som skiller seg ut, den har også romsligere plass enn andre elbiler på markedet, melder importør Oskalr Libæk.

Og at bilen - eller strengt tatt bilene, for det er snakk om flere varianter av samme bil - skiller seg ut er det ikke noe tvil om. Dette er i første omgang varebiler som er tenkt rettet inn mot bedriftsmarkedet, der en blant annet har gått for midtstilt førersete.

Så kan man etter eget forgodtbefinnende utstyre bilene med ett, to eller tre seter ekstra.

Rettet mot bedriftsmarkedet

- Bilene har mange bruksområder. Vi har blant annet hatt renholdsfirmaer som har vært her og sett, som har vurdert å bytte ut den store Caravellen - eller hva det nå enn er de har fra før. Det kan være håndverkere - eller til og med Posten, sier Libæk til Side3.

For enkelthetsskyld er bilene også utstyrt med skyvedører fremfor vanlige dører.

- Men bilen er for privatpersoner også. Det er ikke så mange elbiler som tilbyr fire seter, og med det midtstilte førersetet får personene i baksetet god beinplass, påpeker Libæk.

Ingen sportsbil

På motorsiden er bilen utstyrt med et monster av en elmotor på 24 hestekrefter, som presser ut 58 Nm dreiemoment, som ifølge Libæk skal være tilstrekkelig for å få bilen fra 0-100 - men da er det også stopp.

Basismodellen kommer med et 8 kWh batteri, som gir bilen en rekkevidde på rundt 8 mil, mens en kan legge på rundt 27.000 kroner og heller få et 12 kWh-batteri som skal gi omtrent samme rekkevidde som elbiler som i-MiEv og den to søsterbiler.

Nytt - men gammelt

Om du ikke skulle ha hørt om Mia tidligere, er det ikke spesielt overraskende. Mia er produsert som et samarbeid mellom franske Heuliez og tyske Mia, som har samarbeidet med det store PSA-konsernet (Peugeot og Citroën). Bilen er designet av VWs tidligere sjefdesigner Murat Günak.

I motsetning til Reva understreker importøren at Mia er kategorisert som vanlig bil - og dermed må bestå de samme sikkerhetskravene som andre biler. EuroNCAP har så langt ikke testet bilen.

Mia har en startpris på 153.900 kroner, men for den prisen får man en relativt begrenset utstyrt bil - med blant annet bare ett sete og den minste batteripakken.

Firesetersmodellen med større batteri begynner på 186.900 kroner, men bilen har en relativt omfattende ekstraustyrsliste, som blant annet inkluderer radio/CD-spiller, gulvmatter og en rekke skinnalternativer.

Om en smører på med alt ekstrautstyr og den lengste modellen havner du på rundt 230.000 kroner.

Til sammenligning er startprisen på en i-MiEv/C-Zero/iOn rundt 190.000 kroner. I den prisen er 12 mils rekkevidde og fire seter standard.