Nå eier oljefondet mye mer av Apple og Google - men et annet selskap skiller seg virkelig ut

Her er Norge største investeringer i utlandet.

Dette er de ti mest verdifulle investeringene i oljefondets aksjeportefølje. Spesielt Google/Alphabet har skutt til himmels
Publisert

Norge eier aksjer i over 9000 selskaper i 78 forskjellige land, og nå har Oljefondet - eller Statens pensjonsfond utland - de sluppet en oppdatert liste over hva Norge eier.

Les også: Oljefondet tjente 334 milliarder i 2015

Kronekrøll

Ser man på aksjeutviklingen i norske kroner kan det for mange selskaper se ut til å ha vært et drømmeår, men det er nesten utelukkende på grunn av svak kronekurs.

Ved nyttår for et drøyt år siden tilsvarte én million dollar ca 7,2 millioner kroner, én million dollar i aksjer i dag ser ut til å være økt til 8,7 millioner kroner. Det betyr altså at aksjer kan ha stått helt stille verdimessig, men målt i norske kroner ser ut til å ha steget over 20 prosent.

Dollarverdien av oljefondets aksjer i Apple har blitt marginalt redusert det siste året, til tross for at Norge har kjøpt nye aksjer. Likevel har verdien i kroner økt kraftig på grunn av svekket kronekurs.

Oljefondets oljefondets nest største aksjepost har faktisk blitt mindre verdt, selv etter et ganske stort oppkjøp av aksjer.

Les også: Hva skjedde egentlig med oljefondet etter nyttår?

Under er oljefondets ti største investeringer ved nyttår, målt i dollar.

10. Prudential PLC

Norge har åpenbart stor tiltro til det britiske livsforsikringsselskapet Prudential. Med 4,89 prosent eierandel er det den høyeste andelen av alle selskapene på topp 10-listen - og faktisk har den er økt fra 4,16 prosent for et år siden.

Verdien på disse aksjene er på 2,83 milliarder dollar.

9. Royal Dutch Shell

Trass den kraftige nedgangen i oljeprisen, er oljefondets eierandel i Shell nærmest uendret på 2,01 prosent.

Verdiene av disse aksjene er derimot redusert fra 4,33 til 2,95 milliarder dollar, og selskapet faller derfor fra 4. plassen i fjor.

8. HSBC Holding

Oljefondet har i løpet av det siste året kjøpt seg opp fra 1,81 til 1,98 prosent eierandel i bankgiganten HSBC.

Det har ikke betalt seg, for verdien er redusert fra 3,3 til 3,08 milliarder dollar.

7. BlackRock

Norge har vært tungt inne i investeringsgiganten de siste årene, men nå har oljefondet redusert eierandelen fra 7,01 til 5,59 prosent. Med det er også verdiene redusert fra 4,2 til 3,16 milliarder dollar.

Selskapet har forøvrig hatt et ganske turbulent år på børsen, med store variasjoner i kursen.

6. Microsoft

Oljefondet har gjort en liten oppjustering i eierandelen fra 0,74 til 0,78 prosent, og har nå bokførte verdier for 3,44 milliarder dollar i teknologigiganten.

Dermed har selskapet hoppet fra 9. til 6. plass på oljefondets lister.

5. Alphabet (Google)

Google har klatret noe voldsomt på oljefondets lister det siste året. For et år siden var det fondets 25. største investering, og nå er det den 5. største.

Akskjekursen på Google har skutt til himmels det siste året, og oljefondet har også kjøpt flere aksjer.

Forklaringen er både en økning i eierandelen fra 0,56 til 0,65 prosent, og ikke minst en helt vanvittig kursøkning.

Verdiene er økt fra 2 til 3,44 milliarder dollar.

4. Novartis

Dette var Norges nest største verdi for et år siden, men siden har oljefondet solgt seg ned fra Norge har solgt seg ned ganske mye i legemiddelfirmaet fra 1,93 til 1,65 prosent.

Nå er investeringen verdtsatt til 3,8 milliarder dollar - en milliard mindre enn for et år siden.

3. Roche Holding

Oljefondet eier 1,66 prosent av det sveitsiske legemiddelfirmaet Roche, noe som er er en marginal økning fra i fjor da en «bare» eide 1,63 prosent.

Norge eier aksjer for 3,951 milliarder dollar - opp fra 3,816 milliarder.

2. Apple

Apple har hatt et ekstremt turbulent år med store svingninger i aksjeprisen. De startet på 110 dollar, var over 132 dollar et par ganger - og endte året på 107 dollar - før aksjen etter nyttår stort sett har vært under 100.

I disse turbulente tider har oljefondet benyttet anledningen til å kjøpe seg opp ganske kraftig. De har økt eierandelen kraftig, fra 0,73 til 0,81 prosent.

I en tid der hvor Apples aksjekurs faller, har Norge vært på oppkjøpsraid.

Men selv med større eierandel, er Norges Apple-aksjer redusert i verdi fra 4,736 til 4,7 milliarder dollar.

Trass reduksjonen i verdi, klatrer Apple fra 3. til 2. plass på listen over fondets største investeringer.

1. Nestlé

Den sveitsiske merkevargiganten, blant annet kjent for kaffe og barnemat, er oljefondets definitivt største investering. Men til tross for at aksjekursen til selskapet steg gjennom året, reduserte fondet sin eierandel fra 2,7 til 2,43 prosent.

Dermed har vi aksjer for «bare» 5,768 milliarder dollar i selskapet, ned fra nesten 6,4 milliarder året før. Dette er likevel over 20 prosent høyere enn 2. plassen.

I Norge kroner er derimot verdien økt fra 48 til 51 milliarder.

Du kan søke i hele beholdningen til oljefondet her.

...men vi eier mest i et annet selskap

Som en kan se over, eier oljefondet stort sett ganske små andeler av selskapene i et forsøk på å spre risikoen.

Det selskapet oljefondet åpenbart har mest tro på, er det britiske eiendomsutvikleren Great Portland Estates, som har spesialisert seg på verdiøkninger i sentrale London. Oljefondet eier 9,62 prosent av selskapet, tilsvarende 404 millioner dollar.

Ellers er det verdt å nevne at Norge har solgt nesten halvparten av de stemmeberettigede aksjene i Volkswagen i løpet av det siste året. Totalverdien på aksjene er redusert fra 1300 til 750 millioner dollar.

Les også: "Dieselgate" får enorme konsekvenser - men hvordan kunne dette skje?