Musikk
Skam-Ezzari: -Jeg drømte aldri om å bli skuespiller
Nå gir Adam Ezzari (19) ut ny musikk om det å gå skikkelig på trynet.
- Når alt rakner treffer man bunnen med et smell, men etterpå kan det kun gå en vei. Oppover. Du må aldri gi opp. Tiden leger sår, sier Adam Ezzari (19) og røper dermed tittelen på sin siste låt som slippes fredag 19. oktober.
Han har fin stemme, 19-åringen fra Hauketo på Søndre Norstrand. Den er fast og engasjert. Uten å være påtatt.
Jeg liker det. Og jeg tror på ham.
«Tiden leger sår». En vakrere og sterkere utgave av uttrykket «Tiden leger ALLE sår», du vet, det folk sier når de skal trøste ulykkelige mennesker og ikke kommer på noe å si. Av frykt for å blir for personlige. For å si noe feil. Sånn er ikke Adam Ezzari. Låta er historiefortelling satt ut i live. Reine ord for penga. En historie rappet på norsk og satt sammen av mange hendelser som har påvirket livene til ham og kompisene fra Hauketo.
Den handler om livet som bare skjer. Om en fyr som har det vanskelig. Om nedturer og veien tilbake. Om håp.
- Det er selve budskapet i «Tiden leger sår», at man aldri må gi opp. Uansett hvor vanskelig ting er, om man mister noen man er glad i, om man er ensom eller føler seg helt alene. Hev hodet ditt. Vær stolt. Se fremover. Prøv, sier Ezzari engasjert.
- Musikken er en trøst når man famler rundt på et mørkt sted. Jeg vil gjerne gi andre et håp, slik jeg selv har fått det når jeg har hatt det tungt, sier han.
Glemte teksten
Torsdag 18. oktober står han på scenen på Parkteatret på Grünerløkka i Oslo. Stedet tar 450 mennesker. Og Ezzari innrømmer at pulsen går greit opp før han hopper ut på scenen.
- Jeg er alltid nervøs før jeg går på. Men med én gang jeg står der foran publikum, blir jeg rolig. Da er det bare glede. Det er jo dette jeg vil drive med, sier han.
Når man rapper er det jo sykt mange tekstlinjer å huske hele tiden. Og det går ofte fort. I tillegg skal man samarbeide med DJ og andre på scenen. Det må vel være ganske vanskelig å holde styr på?
- Jeg har en DJ som tar mikrofonen og fortsetter hvis det skulle gå i stå. Det er en slags trygghet, og jeg henter meg inn igjen da. Men en gang måtte jeg bare si «OK, da starter vi forfra». Det gikk fint det også, humrer han.
- Jeg drømte aldri om å bli skuespiller
For mange er han «Skam-Ezzari», men sannheten er at han drev med musikk før han ved en tilfeldighet havnet på audition da NRK skulle caste folk til den verdensberømte serien. Her spilte han "Adam Malik", som var en av kompisene til Elias Bakkoush, broren til Sana.
- Jeg drømte aldri om å bli skuespiller. Det er alltid musikken som har vært drivkraften for meg, sammen med håpet om å nå ut til så mange som mulig. Men SKAM var fint, sier han.
Beskjeden fyr. For nesten over natta ble folk fra Norge til USA hekta på ungdomslivet til en gjeng fra Hartvig Nissen videregående skole i Oslo anno 2016. Tenåringer, tanter, bestemødre og undertegnede gikk bananas og trykket febrilsk på «oppdater» for å sjekke om William endelig hadde svart eller om Sana skulle gå på date med Yousef.
LES MER: Julie Andem skal regissere den amerikanse versjonen av Skam
Ezzari ler litt og innrømmer at Skam var kult. Men musikken, altså. Det å formidle noe i rap-form. På norsk. Det er The SHIT.
- Det er mange folk som rapper på engelsk. Hvorfor være en av mengden når du kan skille deg ut og gjøre det på norsk? Det er kulere, og det bringer deg nærmere fansen. Budskapet blir sterkere på grunn av språket, mener han bestemt.
Har Karpe som forbilder
Karpe Diem er de store forbildene. Chirag Rashmikant Patel (34) er en skikkelig dyktig fyr, mener Ezzari. Sammen med makker Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (34) gjorde han det i sin tid stuereint og ganske kult å rappe på norsk. Men før Karpe kom på banen, var det The Beatles som regjerte på Spotify-kontoen. Etter hvert ble «A Hard Day's Night» bytta ut med spillelista til storesøstra. Den bestod av hip hop. Dermed var han frelst.
- Gi meg en hvilken som helst Karpe-tekst, og jeg kan den. De er selve grunnen til at jeg begynte å rappe, sier Ezzari.
Hauketo er et bra sted
Ezzari bor fortsatt på Hauketo sammen med foreldrene. Han beskriver en fin oppvekst i en familie som støtter og er glade i hverandre, men syntes det er kjipt å lese all dritten som skrives om nabolaget hans.
- Du blir ikke rana om du drar til Hauketo, liksom. Fatter ikke at folk tror det, sier han engasjert.
- Mediene fokuserer kun på det som er negativt ved Hauketo og bydel Søndre Norstrand. Ja, det kan være tøft å vokse opp der. Kanskje tøffere enn mange andre steder. Gjengene er en ting, men alt det gode som også er her veier opp for det, syntes jeg. Ulike hudfarger, religioner og folk som lever på ulike måter skaper toleranse. Folk som bor her tar folk for det de er. Mennesker. Det er en kjempefin ting, sier han.
Sletta Tinder
I tillegg til å drive med alle de kule tingene han gjør, musikk, skuespill, og ikke minst podcasten «Andregenerasjonen» på NRK P3, lever han et helt vanlig liv med familie og venner. Uten kjæreste.
- Hehe, ja, jeg er singel, og nei, jeg er ikke på Tinder. Jeg var der en kort stund, men sletta kontoen. Jeg syntes ikke det er riktig måte å ta kontakt med folk på dersom man vil bli kjent med noen, ler han på det spørsmålet som vi seff måtte stille.
- Jeg får jo oppmerksomhet. Artister og folk som står på en scene gjør jo gjerne det. Men drømmedama har ikke tatt kontakt enda altså, sier han og ler igjen.
Vanskelig å være ung i 2018
Ezzari har oppled mye i sitt unge liv. Det snakkes jo masse om ungdommen og hvordan de egentlig har det. Noen kaller dagens håpefulle for bortskjemte flinkiser som mangler baller til å være opprørske og utfordre det bestående. Du vet, «slik det var før». Kan det være fordi det ikke er noe å gjøre opprør mot? At vi har det så sjukt godt? Hvordan opplever Ezzari at det er å være «skikkelig ung» i 2018?
- Det er vanskelig. Det er ofte slitsomt psykisk. Man skal liksom fikse alt perfekt og vise det frem på sosiale medier. Få likes. Du scroller gjennom Instagram-feeden og opp popper det et bilde av en naken dame, masse rikinger, og noen som gråter og vil ta selvmord. Så mange forskjellige skjebner i løpet av ti sekunder. Man vet jo til slutt ikke hva man føler og hvem man er selv, sier han.
En ting er han klar på. Livet er så skjørt. Og altfor fint til å kastes bort på å drive med masse du ikke liker bare for å please andre.
- Jeg håper folk gjør det de vil. At de våger å ta sjanser og hopper uti det for å oppnå det de ønsker seg. At de finner gode forbilder som gir dem mot til å følge drømmene sine og at forbildene tar ansvaret sitt alvorlig, avslutter han før han haster videre.
Han har mye på hjertet, Adam Ezzari.